| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-11 19:40:47 na poczatku napisze ze szukalem troche w archiwum ale w sumie nic nie znalazlem.
a wiec sytuacja jest taka, ze pomimo niezbyt wysokiej temperatury zewnetrznej auto mi sie grzeje. stojac w korku w temp. na polu ok 22 stopni wskazowka podchodzila mi juz pod samiutkie czerwone pole. wogole dzieje sie cos takiego ze wskazowka dosyc ostro w zaleznosci sie wychyla od obrotow, czyli jak jade np i mam 3500 obr to wskazowka bardzioej sie wychyla niz jak stane np na swiatlach i jest na jalowym. czy u was tez tak jest, ze tak jakby im wieksze obroty i tym samym ladowanie to wskazowka skacze? dziwne to. druga sprawa dzis poszedlem i na zimnym silniku wlaczylem go i odkrecilem kurek i chcialem odpowietrzyc. do osiagniecia temperatury rura gorna przy chlodnicy byla zimna, a pozniej ciepla czyli termostat dziala. od razu gdy odkrecilem kurek plyn byl tuz pod kurkiem. byl dosyc metny i czasem jakis taki jakby mul tam podplynal. gdy silnik chodzil i gazowalem to fakt ze od czasu do czasu jakis babelek wyskakiwal, zmacalem tez rure i tez czasem cos powietrza polecialo. wkpncu przestalo leciec no to pomyslalem finito. zakrecilem, pojechalem na test. i co. i nic niestety to samo. wkurzylem sie. aha nadmienie ze jakies 2 tyg zakldano mi instalcje gazowa. pomysly??? zapchana chlodnica?? walniety czujnik??? pomozecie??? |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-09-11 20:00:41 a wentylator sie zalacza? |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-11 20:06:52 aha no wentylator jest na stale podpiety i kreci wraz z obrotami silnika. |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-09-11 20:08:58 no to że ma troszke wyższą temp. to moze dlatego ze gaz ma wyższą temp. spalania!! ale jak jakiś syf mleczny-to nie znaczy dobrze,może to być uszczelka pod głowicą,a jak z tymi bombelkami pow. dużo ich?? zobacz na bagnecie od oleju czy też jest ta śmietana?? ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-09-12 01:07:09 mi tez ostatnio zaczał sie gotowac tzn zajechałem do dzewczyny u niej posidziałęm troche i jecahlismy do mnie i podrodze patrze a wskazówka zaczyna sie zblizac do czerwonego no ale ajechałem do domu mysle moze poprosty boryga mało ale dolałem pojechałem na test i znów i mysle no nic tylko pewnie uszczeelka poszła. Ale napoczatku zacząłem kombinowac ze to moze cos innnego a zacząłem od głupiego korka od chłodnicy kupiłem go i termostat za korek dałem 8 zł za termostat 13 ale termostatu nie wymieniałem wymieniłem tylko korek od chłodnicy i to on sie okazał tym wielkim problemem a całkowity koszt naprawy 8zł i 5 min roboty a tyle nerwów prze niego zjadłem.
A może pompa u Ciebie nie domaga?? |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-12 10:45:26 nie wiem jak pompe sprawdzic ale jak byl odkrecony korek i i podnosilem obroty to widac bylo ruch wody i tych malych sywkow, i przy gazowaniu obnizal sie poziom wody. wiec chyba ok.
pytanie: czy jest jakis sposob zeby sprawdzic chlodnice ot tak na aucie??? no wiecie szybki test taki jakis, bez odkrecania etc. zeby moze ewentualnie wyeliminowac jej usterke. dzieki pozdro |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-09-12 11:32:40 goorek dokladnie to samo mialem w dfie na starym silniku, okazalo sie ze termostat z dupyi do tego nie zalaczalo wentylatora, a jak juz go podlaczylem to i tak bylo do niczego. wymien termostat, newet jesli dopiero go kupiles - czasem czesc sie psuje po dwoch dniach |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-09-12 12:23:27 U mnie jest podobnie, w sumie to sie juz przyzwyczailem Pozdarwiam |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-12 14:53:04 marcin na bagnecie sam olej jest.
mruku akurat wszystko zaczelo sie psuc jak mi sie wolny czas skonczyl i trzeba zakuwac na kampanie wrzesniowa iwec na plukanie chlodnicy na razie na bank nie znajde czasu. dejta termostat nie byl wymieniany za moich czasow wiec moze to bedzie to. zeby wyjac termostat to ile trzeba spuscic plynu?? tak na oko. bimber ale u mnie tak nie bylo nigdy dlatego mnie to martwi. musze znalezc troche czasu wolnego bo moze by ogolnie zrobil porzadek i z chlodnica i nagrzewnica, ktora daje tylko letnie powietrze. pozdrawiam, ma ktos pomysla na szybkiego testa chlodnicy??? |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-15 14:56:13 jutro robie wielka akcje ukladu chlodzenia, albo mala. zobaczymy w jakim bede humorze po egzaminie.
- mala akcja bedzie polegala na spuszczesniu troche plynu i wymianie termostatu i zobaczeniu co sie bedzie dzialo. - a duza na spuszczeniu calego plynu, wymianie termosatatu, przeplukaniu ukladu, wyczyszczeniu nagrzewnicy zeby wkoncu dzialala. a teraz pytanie i prosze o rady: plukac sama chlodnice czy caly uklad??? woda z octem sie nada?? musi byc goraca?? dajcie wogole jakies wskazowki bo raczej zielony jestem dzieki i pozdro |
Radass Fiat 126p Brodłej | 2004-09-15 17:45:15 heja wszystkie fiatoswiry!!! fiaciory sa bardzo czułe na przegrzanie wiec jesli raz ci sie przegrzal porzadnie( wskazówka na czerwonym) i woda w chlodnicy ma bąbelki (od oleju) to mozesz byc pewien ze to USZCZELKA pod głowica.(wiem bo sam robilem 2 razy. uszczelka kosztuje 25 zlotych.a naprawa jakies 4-5 godzin i kupke nerwów. bedzie zyl. ale zrob uszczelke zanim bedzie za pozno. |
Radass Fiat 126p Brodłej | 2004-09-15 17:52:10 prawdopodobnie przegrzal sie z powodu terostatu ( na okres letni usunąć hehe) zrobil sie przedmuch na uszczelce i nie zaciaga wody do komór silnika. pozdrowionka |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-09-15 19:25:19 nie dopuscielm zeby sie przegrzal i wskazowka nigdy nie byla na czerwonym. od tego zacznijmy. nie sadze zeby uszczelka poszla.
pozdro |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-09-15 20:25:56 goorek jak mruk napisał,są też specjalne preparaty(pewnie też oparte na sodzie kaustycznej) do płukania ukladu chłodzenia!! zrób cały uklad(preparatem(u mnie ok 10-20zł) lub sam przygotuj)!! ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2004-09-16 07:48:29
Goorek, PROPONUJĘ 15% roztwór sody kaustycznej do układu chłodzenia. Nagrzać silnik, wylać i ponowić, jak nie pomoże to wymień chłodnicę, prawdopodobnie masz zaszlamioną.Sodę kopisz w sklepie chemicznym i rozcieńcz w zwykłej wodzie. nie wiem czy krzemowy wie co znaczy czasownik proponować... |
Azazel_20 Fiat Kraków | 2004-09-16 15:52:31
ale co ma korek do grzania się?? |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-09-16 16:14:46 to że nie trzyma ciśnienia no mówi Ci ze tez mi sie gotował i zmieniłem korek i jest dobrze korek musi trzymac cisnienie musi być szczelny kiedys tez jak cienias mi sie zaczał gotowac tez mechanik kazał ozacząć od wymiany korka. Zdejmij uszcze lke z korka pojezdzij troche i zobaczysz ze zacznie Ci sie gotować
Pozdro |