Zużycie LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!Mam pytanko!Mam poloneza 1,5 spala mi 10 - 11 litrów gazu zastanawiam sie jak można by zmniejszyć jeszcze to zużycie?Jest jakis sposób na to?Może jakiś patent?Dzieki za pomoc!!!!!!!!

no zmniejszając "śrubą" dopływa gazu.........

ale ja słyszłem, że jak gazu jest mało w stosunku do powietrza to jest wyższa temp. spalania i może to się odbić na zaworach-logiczne

spala Ci te 10l w mieście??

moja oma w mieście to te 12l weźnie a na trasie 9l spoko i jest to małe zużycie, przy nodze nastolatka

tak wogóle to mało Ci pali ten poldolot...bardzo mało...i po co jeszcze zmniejszać to spalanie i jeszcze bardziej zmulić auto??

Zed-spalanie w Twoim wozie i tak jest dobre jak na taki silniki niewiele juz zdzialasz.Jedynie ingerencje w sam silnik moga zmniejszac zuzycie.Nie probuj zmniejszac mu dawki ponizej tego co jest prawidlowo ustawiane bo efekt bedzie odwrotny do zamierzonego.Staraj sie ekonomiczniej cisnac na pedal gazu.

Wszystko zależy gdzie to spalanie bo jak jazda po mieście to powinieneś być raczej zadowolony polonez który spali 10-12 LPG w cyklu miejskim to dobry polonez inne auta o takiej pojemności (1.6) palą znacznie więcej.

Raczej nie licz że uda Ci się ten wynik zmniejszyć jak będziesz przykręcał śrubę od gazu to raz że zubożysz miesznkę no i podniesiesz temperaturę spalania co ma wpływ na żywotność gniazd zaworowych, a dwa zużycie gazu wzrośnie !!!!!!!!!!
(brak dynamiki i większe zużycie).

MYślę że twój gaz jest dobrze ustawiony, Ja w poldku na wtrysku GM (ABIMEX) palę w mieście 10-12l a na trasie 8l
.

i po problemie.hehehe

Mam prośbe do wszystkich z śilnikami gaźnikowymi 2,0 lub wieksze: ile Wam to pali ??
mam 2,0 12V gaźnik i jego apetyt na gaz to 16l w mieście i 11 na trasie. Wszystko jest prawidłowo wyregulowane i za nic nie chce brac mniej. Czy to moze być normalne w takim silniku ? nie wiem ile pali na benzynie, nie stać mnie na takie testy

Za dobrze to chyba nie jest wyregulowane jezeli tak duzo autko pali.Trzeba poszukac przyczyn zaczynajac od regulacji na benzynie a potem regulujesz sam gaz.Jezeli masz sprawny uklad zaplonowy,prawidlowo ustawiony kąt zaplonu,brak mozliwosci zasysania lewego powietrza,prawidlowo podlaczone podcisnienia i dobrze dobrana srednice palnika w mixerze to powinno na gazie chodzic wszystko dobrze.Sprawdz jeszcze stan samego silnika-najlepiej cisnienia sprezania,luzy zaworowe.