| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
layer Fiat CCS Tychy | 2004-09-13 19:31:49 Chcesz kupić silnik ze skrzynią, czyli rozumiem, że chcesz wkładać silnik centralnie. Czy zdajesz sobie sprawe z jakimi kosztami się to wszystko wiąże i ile trzeba kombinować, żeby to wszystko zgrać? No i do tego doprowadzenie malucha za 200zł do stanu użyteczności... Taniej wyjdzie kupienie gotowego malucha z tym silnikiemi, o masie zaoszczędzonego czasu nie wspomne.
Jeśli możesz to napisz jakie masz plany, ile chcesz na to kasy przeznaczyć, czy chcesz wszystko robić sam, itd. |
KrulikTychy Tychy | 2004-09-13 20:40:09
Wszystko sam - mam kolege mechanika, blacharza, lakiernika. Razem to zrobimy. Na forum Fiat&.... mnie wyryli. Myślą że jestem nowy to mogą se kpić. Nie wiem moge na to przeznaczyć około 2tyś. |
layer Fiat CCS Tychy | 2004-09-13 22:28:14 2tys to troszke za mało moim zdaniem... Za tyle to można przywrócić tego kaszla za 200zł do bardzo dobrego stanu. Drugie tyle potrzeba na sam przeszczep. Nie wspominam już o paru "straconych" miesiącach. Oczywiście, mam tutaj na mysli samochód, który będzie służył do zwykłej, cywilnej jazdy, jeśli chcesz go do sportu, to potrzeba prawie 10tys zł. Na Twoim miejscu poszukał bym już zrobionego i ewentualnie troche bym go podleczył. Ostatnio dwa z okolicy były do sprzedania, ale już chyba nie są.... |
KrulikTychy Tychy | 2004-09-14 08:16:07 Przywrócić do dobrego stanu... Chodzi Ci o światła itd. ? Ja z samochodu chce wszystko wywalić. Lakier mam za darmo praktycznie. Np. tego malucha zrobiono za 4.5 tysiąca. Będe szukał okazji - czyli taniego malucha w dobrym stanie. Layer czy Ty też to potwierdzasz że na szrotach nie mogą sprzedawać całych samochodów ani silników ? Jak tak do będe musiał pojechać kiedy na giełde do mysłowic. Może tam będzie coś ciekawego. I za rok będe zdawał prawko to spotkamy się w KSJ-ocie Tyskim |
Adam_Tychy klubowicz TGR PF125p Tychy | 2004-09-14 17:06:20 sie ma. to znowu ja |
ziober (S) klubowicz TGR kombi :) Tychy | 2004-09-14 17:33:02 przywrocic do dobrego stanu to wedlug mnie znaczy wydac kase na blachy nowe, lakier, i jeszcze jakies czesci. A co do szrotow to nie moga oni sprzedac Ci auta lub samego silnika, poniewaz aut zezlomowanych zarejestrowac juz nie mozna. A jesli szukasz taniego malucha to pojazdzij po jakis wsiach, tam sa maluchy tanie i ludzie nimi jezdza tylko w niedziele do kosciola Pozdrawiam |
Adam_Tychy klubowicz TGR PF125p Tychy | 2004-09-14 21:11:39 Dokładnie. Ziober dobrze mówi. Polukaj też na allegro - czasem się zdarzy okazja. W ostateczności wydzwaniaj na ogłoszenia z gazet ale wtedy musisz się przygotować na to że wiele ogłoszeń będzie nieaktualnych a połowa aut będzie niezgodna z prasowym opisem. Także Krulik odwiedzaj wioski, pytaj znajomych, uzbrój się w cierpliwość a w końcu coś odpowiedniego się trafi. powodzenia |
layer Fiat CCS Tychy | 2004-09-14 21:20:31 Trzeba zacząć od tego że maluch za 200zł to jest totalny złom. Do zmiany w nim będzie wszystko. Połowa elementów karoserii + malowanie, będzie trzeba wymienić wszystko w ukł. kierowniczym, do roboty zawieszenie i hamulce. Będzie masa rzeczy do zmiany i sporo robocizny. Także samo doprowadzenie takiego złomu do stanu użyteczności wyjdzie sporo. Wszystko zależy od tego ile własnej pracy włozysz sam. W każdym bądź razie same części i inne rzeczy które się zużywają, drut do spawarki, tarcze do szlifierki, papiery ścierne, farba, itd to koszt ok 2000zł.
Nastepnie przyjdzie czas na przeszczep. Po pierwsze kupno silnika, skrzyni oraz przedniego mc persona. To koszt około 500zł. Od razu można się domyślić, że 30 letniemu silnikowi przydał by się remont. No i mozna doliczyć w najlepszym przypadku kolejne 500zł... No i można to wszystko wstawiać do dobrze przygotowanej budy. Wydaje się proste, ale na pewno to takie nie jest. Po pierwsze trzeba wszystko dobrze pomierzyć, kupić materiał na rame, wszystko to spasować. Trzeba poszerzyć nadwozie, bo koła będą mocno wystawały, kupić chłodnice, węże, itd. Trzeba auto postawić na większych kołach. A jeśli masz zamiar gdziekolwiek tym startować, to konieczna jest też klatka przy takim przeszczepie. Same rury to jakieś 150-200zł. Do tego jakieś fotele, pasy też by się przydały. Dobrać jakieś zawieszenie, zamontować tarcze na przód, żeby auto hamowało, a nie tylko zwalniało. Nie obędzie się też bez ręcznego hydraulicznego. No i masa innych rzeczy do zrobienia. Nie chce Cię martwić, ale to wszystko kosztuje duże pieniądze, jest masa kombinacji, prób i błędów. Czasu też to pochłonie ogromne ilości, ale to akurat nie problem skoro masz 16 lat, a prawko możesz robić za 2 lata, bo nie wydaje mi się, żeby weszła w życie ta ustawa o której pisałeś. |
widynek 700k Kraków | 2004-09-14 23:59:32 na forum F&F Cię wyryli(śmy), bo już nie jeden był taki, co to miał robić wielkie cuda, a nawet prawa jazdy nie miał..wiem, że są wyjątki i życzę Ci, żebyś ty był jednym z nich....ale póki co mierz siły na zamiary |
dybon White 1,5 GLE 93r Bieruń | 2004-09-26 21:47:39 Krulik, ja jeszcze nie rozebrałem swoich autek, jak jesteś zainteresowany to odezwij się do mnie na GG: 173393 |
artom fiat 126 bierun | 2004-11-13 00:13:24 Silnik od zastawy który będziesz mógł zarejestrować kupisz na szrocie na ter. przemysłowych, z kumplem juz z tamtąd dwa przywiezliśmy i nie było kłopotu z zarejestrowaniem .Cena to jakieś 300 -350zł +100zł za skrzynie,a jeszcze całe przednie zawieszenie potrzebujesz ,ja ostatnio tam kupowałem mcpersony od zastawy i 50 zł zapłaciłem.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupić całą zastawe (sam to przerabiałem Te 2000 zł to moze nie starczyc bo jeszcze musisz liczyc ze zarejestrowanie tego składaka to ok.400zł,ale na pewno nie jest tak żle jak pisze layer A jak byś sie zdecydował na coś łatwiejszego tzn silnik od zastavy mocowany w miejsce silnika od malucha na jego seryjną skrzynie to mam do sprzedania cały komplet do tego właśnie tzn: flansza do połączenia silnika ze skrzynia rama do zamocowania go która przychodzi w miejsce tylnej belki i poobcinany kołnierz skrzyni od malucha zeby pasowała do silnika od zastawy. Acha zastawe widziałem na osiedlu Fiata w starym bieruniu na tym placyku co jest hurtownia alkocholi i sklep meblowy stoi tam raczej nie uzywana,wiec raczej do sprzedania za małe pieniądze ,popytac tylko gdzie dokładnie mieszka własciciel i negocjowac cene o ile jeszce tam stoi. Kurde ale dup..ży post jak byś był zainteresowany to pisz na maila artomala@op.pl |
jOhn_pilot Fiat Ritmo 130TC i M ... Jaworzno | 2004-11-13 18:18:29 Ja kupiłem malucha za 150 zł, który jeden rok stał w kurniku, a teraz to jest prawie gotowa A-grupa. Wszystkie przeróbki robiliśmy sami (3 osoby), zaczęliśmy w połowie czerwca. Teraz brakuje tylko mocnego wałka rozrządu, foteli i pasów. Łączny koszt wyniósł ok. 1200 zł (na razie A co do tej ustawy, to słyszałem że ma wejść w życie od 2006 roku, a ta osoba, z którą można jeździć musi być z tobą blisko spokrewniona, mieć 28-60 lat, no i oczywiście musi posiadać prawko. Sam jestem zainteresowany, bo również mam 16 lat |