| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
caller opel OMEGA A Świdnica | 2004-09-13 12:49:25 Witam wszystkich klubowiczów!
Mam ogromną radochę, że mogę należeć do wszego grona. Jestem szczęśliwym i dumnym posiadczem (od dwóch miesięcy) białej Omegi combi z silnikiem C20NE rok89. Proszę o rade, co zrobić aby pozbyć się falowania silnika na wolnych obrotach? Od dwóch dni mam taki objaw: ciepły już silnik czasami zaczyna zwalniać na wolnych obrotach z 850 do 820 obrotów po czym na chwilę zaczyna się kręcić na 900 a czasem 1000 obrotów i znowu spada do 850. Mam cyfrowy obrotomierz stąd ta dokładność obrotowa. Wcześniej nie było czegoś takiego i obroty utrzymywały się na stałym normalnym poziomie 840-850 na wolnych, teraz stojąc na skrzyżowaniu obroty po puszczeniu nogi z gazu spadają do 850 i za chwilę silnik jakby przygasa do 820 (niezauważyłem aby kiedyś obroty spadły poniżej tej wartości) i wtedy pewnie komputer podaje więcej paliwa i przyśpiesza na momęt do 950-1000 obrotów i znowy wraca do 850. Nie trwa to bez przerwy tylko czasami, ale chyba teraz coraz częściej. Czy ktoś spotkał się z taką dolegliwością i zna jej przyczynę? Bardzo proszę o pomoc bo kocham omesię i martwię się o jej zdrowie. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-09-13 13:49:00 Gas?
Nie bardzo rozumiem tą żółtą kartkę więć .
|
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-09-13 14:59:07 Już to było przerabiane kilka razy. |
rw12 MV6 lodz | 2004-09-13 15:26:50 PiotrS tradycyjnie wspomnial o LPG a ja dodam:
przeplywomierz sonda lambda |
caller opel OMEGA A Świdnica | 2004-09-13 20:01:35 Sory koledzy, jestem nowy, coś musiałem kliknąć z tą żółtą kartką. Nie posiadam gasu w omesi. Jeszcze raz przepraszam |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2004-09-13 20:05:34 oprócz tego co napisał rw12 może być zanieczyszczona przepustnica powietrza i nie domyka do końca dolotu a z tego co wiem może to być pół stopnia różnicy i już są takie jaja z obrotami. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-09-13 20:51:04 A jak nie masz gasu to spójrz tu. |
rw12 MV6 lodz | 2004-09-13 22:29:26 witam Was,
a ja dzisiaj rozebralem sobie caly dolot (od filtra powietrza do przepustnicy). wszystko ladnie poczyscilem, zlozylem do kupy, wsadzilem spinacz i pojawily mi sie dwa nowe bledy (do dzisiaj nie mialem zadnych bledow) czyli 17-wtryskiwacz i 21-czujnik polozenia przepustnicy-zbyt wysokie napiecie. dodam tylko ze pod jeden kabelek od wtyczki od czujnika przepustnicy byl kiedys podlaczony kabelek os instalacji LPG ale sie urwal wiec go dzisiaj przylutowalem. niestety jak zaczalem lutowac to przypomnialo mi sie ze nie odlaczylem aku. czego powodem moga byc te dwa bledy? 1. tego, ze ponownie dolutowalem kabelek? 2. tego, ze nie odlaczylem aku zanim zaczalem lutowac? 3. czy ze przez 1-2h byl odlaczony aku i komp sie rozproramowal? jacekn: doradzil mi aby 30 razy wlaczyl zaplon na 5 sek za kazdym razem to wtedy moze sie wykasuja. nie robilem bo nie chce mi sie tak machac stacyjka. co do moich wczesniejszych problemow z falowaniem obrotow na PB to zauwazylem, ze jak pojezdzilem 1-2 dni tylko na benie i sie uspokoilo. potem przeszedlem na lpg i po 1 dniu jazdy znowu to samo. zastanawiam sie czy komp w samochodzie nie ma ustawionej jakiejs opcji wylapywania bledow od emulatora sondy lambda na lpg. mozliwe to? robert |
DrA eS ... | 2004-09-13 23:01:59
Sposoby rodem z wigwamu szamana Bledy mozna wykasowac tylko TECHEM. |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2004-09-13 23:31:06
No i wyszła ignorancja weterana. Są jeszcze inne sposoby na kasowanie błędów: - 15 razy odchylić osłonę przeciwsłoneczną pasażera - uchylać tylną prawą szybę z jednoczesnym deptaniem gazu - krzesać iskry z nagłówka kierowcy - położyć metalowy klucz na klemach akumulatora i hit dla szczególnie zapalonych: obrócić kołem zapasowym przy załadowanym bagażniku |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-09-14 09:02:47 Po 1.
Jedź do elektryka i niech Ci poprowadzi osobny przewód tak abyś nie musiał wpinać sie w przewód czujnika położenia przepustnicy. Błąd owego czujnika pochodzi od zerwanego kabelka. Po 2. Wtryskiwacz sprawdź co sie z nim dzieje (kablek) powinieś mieć oznaczony którego to dotyczy. Po 3. Emulator sondy- moze powodować błędy dotyczące sondy lambda. Po 4 "Gasownik" to partacz. Po 5 Wyłączenie i włączenie stacyjki ileś tam raz(40? 50? poprwanych uruchomień silnika) spwoduje zgaśnięcie kontrolki. Błędy można tylko techem (omega B). |
rw12 MV6 lodz | 2004-09-14 19:50:00 PiotrS: dzieki jak zawsze za fachowa podpowiedz.
wczoraj jak odczytywalem bledy to chyba bylem "zmeczony" bo jak dzisiaj sprawdzilem to mam blad 21 i 71. 21 to czujnik polozenia przepustnicy - zbyt wysokie napięcie a 71 to czujnik temperatury powietrza - zbyt wysokie napięcie. ten od temp. powietrza to jest ten pokazujacy temp na zewnatrz czy ten co jest w dolocie zaraz za filtrem powietrza? robert |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-09-14 21:33:51 Szczerze to nie wiem nma 100%, ale jeśli to sytem wtrysku diagnozuje błędy to chodzi o ten co jest w dolocie.
Masz gas więc małe bum i po czujniku, chyba, że coś gasownik pomieszał. |
rw12 MV6 lodz | 2004-09-14 23:41:10
ale ja nigdy nie mialem nawet najmniejszego strzalu na LPG. silniczek ladnie chodzi. te bledy mam po tym jak sobie rozebralem dolot. wczesniej nie mialem zadnych. musze podjechac na tech'a i ej wykasowac i wtedy dopiero bedzie wiadomo czy one sa na stale bo cos z czujnikami czy nie. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-09-15 07:07:09 Po co masz kasę wydawać na techa? Jeśli kontrolka Ci się nie świeci to ozncza że błędy są stare.Jak grzebałeś przy dolocie to mogłeś coś uszkodzić |
rw12 MV6 lodz | 2004-09-15 15:36:32 wlasnie chodzi o to, ze lampka mi sie nie zapala tych bledow przed czyszczeniem dolotu nie mialem (na spinaczu same 12). czy ten rodzaj bledow moze miec wplyw na prace silnika i spalania?
|
caller opel OMEGA A Świdnica | 2004-11-05 21:39:11 Czołem wszystkim i sorry że tak długo nie pisałem w jaki sposób udało mi się pozbyć tego falowania na wolnych. Problem tkwił na jednym z kabli wysokiego to znaczy na jednej ze świec pod fajką kabla zauważyłem czarny nalot jakby była okopcona, wyczyściłem styk świecy z kablem i fajkę w środku papierkiem ściernym i falowanie ustało. Taka pierdoła! Kabel wysokiego nie był stale połączony ze świecą i trochę iskrzyło i przerywało na wolnych obrotach, ale na wysokich było wszystko oki. To tyle na temat mojego problemu. Pozdrawiam wszystkich i oby wasze problemy były równie łatwo rozwiązywalne. |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-11-06 09:11:31 Ale ze mnie gapa dopiero zauważyłem iż kolega caller mieszka w Świdnicy |