Zamulony......

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kurde.....wyregulowalem zawory, filtr powietrza nowy, swiece nowe, instalke lpg wyregulowali (niby)......a auto jest nadal zamulone....... Stalo sie tak niedawno i nie wiem dlaczego...... Macie jakies pomysly???? slyszalem, ze cos z goracym powietrzem moze byc nie tak (tzn, zaizolowac doplyw powietrza do filtra czy cos takiego)......Poradzcie!.

Sprawdz cisnienie w cylindrach.

a jak?

no nie sam... w warsztacie...
a bierze ci olej? i ile pali? jak ci zabardzo przykreca gaz, to malo spali ale tez i slabe jest... pozatym jak zamalo gazu to i zawory ida...

Do cisnienia wystarcza dwie osoby. No i najlepiej pozadny miernik. Wykrecasz swiece, przyciskasz miernik w jej miejsce i druga osoba kreci rorusznikiem. Tyle

Sprawdz jeszcze filtr gazu ,ewentualnie czy nie dostaje gdzieś lewego powietrza

hmmm a moze dostaje, ale jak to sprawdzic / wyeliminowac????

dobry zaklad gazowniczy sprawdzi szczelnosc, filterek mozna samemu zmienic/sprawdzic, ale pierwszy raz to nie polecam samemu... a na benie smiga?

Witam !!
Ja mam podobny problem i strasznie mnie to denerwuje.
Jakis miesiac temu zrobilem kapitalny remont silnika, czyli: regeneracja głowicy, wymiana 5 zaworow (4 ssące i 1 wydechowy) caly komplet uszczelek, uszczelniacze, koszt remontu 530 zł
I co się okazało Poldek nie jedzie wiecej niż 110 km/h :> na gazie i na benzynie . pojechałem do tego mechanika, a on mowi, że zrobił wszystko co w jego mocy i że nic więcej się nie da zrobić ;/
No to ja wkurzony pojechjalem do drugiego mechanika i on coś pogrzebal przeczyscil gażnik ustwil gas i mowi, że teraz powinno być lepiej. Ale nic nadal dupa :> Takze naprawde juz nie wiem już nie ufam zadnemu mechanikowi tylko jedynie moge polgać na Waszym doświadczeniu, a sam niestety nie mam za wiele umiejętności w naprawianiu autka
Ps. Myśle jeszcze ze to mogą być świece badż przewodu no i jakos ostatnio coraz bardziej myśle ze to może wałek rozrządu no ale nie wiem . Także jeżeli ktoś może to proszę o pomoc .
Z góry WIELKIE DZIĘKI !! :d

Wlasnie na benie tez smiga beznadziejnie. Moze przyblize troche sprawe:

Auto smigalo super, i w ciagu jednego dnia zrobilem tak:

- wymiana swiec (kupilem swiece nie do gazu, tyko zwykle)
- sciagniecie magnetyzera
- wymiana filtra powietrza

I po tym auto zaczelo mulic Zarowno na benie jak i na gazie.

A masz może stare części ?? Jeżeli tak to spróbuj ponownie je zamontować i zobacz czy się polepszyło. A czy na pewno te świece są do poloneza Twojego rocznika ?? Bo ja np wczoraj chcialem kupic świece iskry do gazu ale tam było napisane ze do poloneza ale od rocznika 96 i młodsze i dalem sobie z nimi spokój. Nie wiem czy jest między nimi jakaś różnica ale wolalem nie ryzykowac
Ps. A jaki masz magnetyzer ??

Chyba juz wszystko jasne..........zmienilem swiece z powrotem na stare i na benzynke jak przelaczylem to rakieta. Gaz sobie wyreguluje i mysle, ze tez bedzie oki Widocznie burak w sklepie mi dal zle swiece, a wyraznie mowilem jaki rocznik i model, ehhhhhhh no nauczka na przyszlosc.

magnetyzerek mam z allegro wlasciwie to 3 szt- na lpg i powietrze, ale nie wiem czy cos daje. W kazdym razie mam zawsze tunnigng subiektywny.

No to wspaniale !!
Jak widać dobrze jest czasem nie pozbywać się starych niby zużytych części A jakie są te Twoje stare świece ?? Bo ja szukam również świec

Tedi, sprawdź ustawienie paska rozrządu. Czy było cos przy rozrządzie kopane(wymiana paska itd?). Jeżeli było to na 99%stawiam na przestawiony pasek rozrządu. Ja sie prawie rok męczyłem, sprawdzałem wszystko i nie wiedziałem co jest, że z rakiety muł się zrobił po zmieleniu paska rozrządu, aż zrozpaczony i zrezygnowany postanowiłem sprawdzić pasek rozrządu-przestawiony o 3 zęby był....Auto znowu śmiga jak dawniej

jak mi sie ostatnio zmulil, to po kilku minutach... padl mi silnik i zatarl sie wal na bodajze 1 panewce... ale tego to nikomu nie zycze... to juz skrajny przypadek...
mysle ze Patryk ma racje, warto sprawdzic rozrzad i czy masz wogole dobrze ustawiony zaplon?

Witam !!
Niestety nie wiem czy było coś robione przy rozrządzie gdyż tego Poldka mam od 2 miesięcy ale troszke się popytałem ludzi i niektórzy też mowili o przestawionym rozrządzie. Niestety ja się sam na tym nie znam i nie jestem w stanie tego stwierdzić ale przy najbliższej okazji na pewno podjade do mechaika i postaram się aby mi to sprawdził Wielkie dzięki panowie i mam nadzieje, ze to pomoże
Ps. Jak naprawie autko to dam znać czy to był rozrząd
Pozdrowienia