Palniki do lamp xenonowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
podczas ostanich odwiedzin w ASO wyraziłem swoje niezadowolenie z barwy, jaką świecą moje lampki xenonowe.
Moja Omega świeci bardziej violetowo-żółtym światłem, niż białym. W związku z tym podjąłem krótką dyskusję na ten temat z Panem Mechanikiem i otrzymałem odpowiedź, że w starszych modelach zakładano takie żarówki, a np w nowych vectrach, czy signum zakładają "niebieskie". Niestety nikt w ASO nie był mi w stanie odpowiedzieć, jaki konkretnie model to są te "żółte" a jaki "niebieskie".
Czy ktoś z Was może jest bardziej obeznany w tym temacie i mógłby mi podpowiedzieć, czy jest sens, a jeśli tak, to na jakie dokładnie palniki zmienić, żeby światło było białe, a nie żółtawo-violetowe.

Witam!
Co do palników xenonowych, to Pan Mechanik chciał po prostu Ciebie zbyć, chciał abyś najnormalniej w świecie się odpier... i upchnął Ci pierwsze co mu przyszło do głowy.
Prawda jest taka, że każdy xenon Swieci na biało, a złudzenie daje inne kolory. Obecnie na rynku są dwa typy palników - te od PHILIPSa i OSRAMa. Ten pierwszy zawsze daje złudzenie bardziej niebieskie, a Osram fioletowe.
Co do Twojego problemu to wydaje mi się, że palniki zaczynają się powoli wypalać i zaczynają zmieniać barwę. Mogą nawet zacząć świecić na różowo. Jeśli chcesz mieć ładne i jasne światło kup nowe PHILIPSy - wg mnie są najlepsze(na allegro są w dobrych cenach).
PS. Możliwe też, że masz zabrudzone lustra reflektorów (wewnątrz) co daje efekt rozproszenia i żółtej poświaty.
Pozdrawiam

To sie zywcem nadaje do dzialu PORADY

Witam,

no i padl mi jeden xenon. Bylem dzisiaj w ASO, gosc popatrzyl i powiedzial ze prawdopodobnie padl zarnik. I trzeba rozebra, a zarnik kosztuje u nich 750...
Wiec pojechalem sobie. Poczytalem na forum i wychodzi ze do tych naszych xenonow to sa zarniki D2S.
Na allegro sprzedaja je po 80 zl za sztuke, philipsa.

Zarniki

a tutaj komplet zanikow z przetwornicami (bo mnie postraszyl ze przetwornica tez mozgla pasc - za nia chcial 1200zl)

Przetowrnice plus zarniki

I teraz moje pytanie brzmi: czy te zarniki z allegro beda pasowaly ? oraz, czy tez przetwornice z zarnikamiz allegro to jest taki komplet ktory u nas mozna zamontowac ?

bo jakos to wszystko "za tani" wyglada, albo ASO tak psychicznie ceny ma. Ale zeby az 10 razy (zarniki) ?

I jeszcze:
w intercarsie maja Osramy D2S i one sa po 400zl, a Philipsy D2S sa po 350 - dokladnie to sie nazywa (ŻARÓWKA D2S 85V 35W P32D-2 ).
Wiec jak to jest ?

[ wiadomość edytowana przez: Vino dnia 2005-02-01 20:07:08 ]

[ wiadomość edytowana przez: Vino dnia 2005-02-01 20:08:56 ]

Witam!
Ten komplet z allegro nie bedzie pasowal do lampy z omegi.
Przetwornica raczej nie poszla. Same z siebie sie nie przepalaja.
Pewnie padl zarnik.
Te zarniki z allegro beda pasowac - tzn musisz kupic D2S (nie D2R)
Kup dwa nowe, bedziesz mial pewnosc jednakowej barwy swiatla. (wypalaja sie). Jesli nie ufasz allegrowiczom to kup w Intercarsie za te 350 Philipsy, ale dwa.
Pytasz dlaczego w ASO sa po 750? Głupie pytanie!!!
Pozdrawiam

Filip jak tam sie moj browar czuje ??

vino - to co pokazaleś na allegro to nie są oryginalne przetwornice do omy - to są raczej jakieś wynalazki do przeróbek... raczej tego nie nabywaj

oryginalna przetwornica jest produktem helli

allegro

ale te w linku mają inne osłony gumowe niż w omie. Może osłonę da się podmienić...
realna cena przetwornicy to jakieś 350 - 450 za szt.

P.S. aby sprawdzić co padło bez narażania się na koszty radzę zamienić przetwornice miejscami. Jeżeli przetwornica ze "sprawnej strony" nie rozświeci tej "martwej" to wiadomo, że żarnik (zakładając oczywiście, że do przetwornicy dochodzi 12V)

tak czy owak bez wygrzebania lamp nic nie zrobisz

No to sporo informacji.
wiem juz ze moge wziac te z allegro (zarniki) ale chyba kupie w warszawie, sa po 220 brutto za sztuke, philipsy. Chyba ze trafie kogos w wawie i bed emogl odebrac osobiscie i lopatologicznie je zlookac.
Bardziej zalezy mi na jakosci i szybkim dostepie niz na super niskiej cenie wiec pewno i tak sie na sklepie skonczy. Chociaz te 80zl strasznie kusi.

Z przetwornicami to sie zastanawialem, bo mi koles w serwisie nagadal ze to te zmoze pojsc. Ale jak mowicie ze to malo prawdopodobne to mnie pocieszyliscie. Sprawdze w takim razie najpierw zarniki. Wymienie je tak czy owak.

Gdyby sie okazalo ze to, odpukac, przetwornica to sie jeszcze odezwe

Dzieki panowie !

Dzieki DrA za silniczek ! Bede czekal na niego.

Pozdrawiam,
Vino

Vino: rozkręcasz, zamieniasz "żarówki" i wiesz czy przetwornica też. I tak musisz rozkręcić oba - zakładam że zmienisz obie żeby były jednakowe.

PS.
Cytat:
2005-02-01 20:04:33, Vino pisze:
Philipsy D2S sa po 350 - dokladnie to sie nazywa (ŻARÓWKA D2S 85V 35W P32D-2 ).

W oznaczeniach Philipsa jest jeszcze numer zaczynający się na 85xxx. I tak:
85122+ : Przeznaczona do użytku jako dokupywana do pary z używaną D2S - ma teoretycznie kolorek dopasowany do jakoś tam zużytej.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-02-02 12:53:26 ]

Cytat:
Vino: rozkręcasz, zamieniasz "żarówki" i wiesz czy przetwornica też. I tak musisz rozkręcić oba - zakładam że zmienisz obie żeby były jednakowe.

Tak, obie chce wymienic. Tylko chce uniknac sytuacji ze jestem w serwisie, rozkrecona bryka, a ja nie mam przetwornicy.

Wiec jeszcze pomarudze
Mam pytanie jescze jedno: stalem na przeciwko szklanej wystawy i zapalalem swiatla. I ten uszkodzony xenon mrugal z piec razy, tak jakby chcial zaskoczyc ale nie mogl. Czy to wlasnie objaw "przepalonego" xenona, czy objaw uszkodzonej przetwornicy ???

Pozdrawiam,
Vino

Vino:
Do wymiany palników nie potrzeba serwisu. I dlatego proponowałem ich zamianę.
Żeby wyjąć prawy najlepiej wyciągnąć puszkę filtra, a żeby lewy warto wyjąc akumulator.
I śrubki pokrywy na wierzchu.

Co do migania: to jest to samo co świetlówka, czyli może być palnik.
Nie wiem - moje jeszcze szczęśliwie działają .

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

w razie czego mam 1 przetwornice-uzywana ale sprawna oryginal do omy B

Vino jak okaże się że to tylko palnik to czy mógłbyś mi go (ten popsuty) przesłać. Interesuje mnie budowa takiego żarnika byłbym wdzieczny (czyt. szykowałbym pifko ).

Pozdrowionka Shinobi

Prowo: dzieki za hint z wymiana.

Czarny: jak wyjdzie ze to przetowrnica to sie zglosze do ciebie

Shinboi: jak wyujdzie ze to zarnik padl to nie ma sprawy, jest twoj. Bedziesz mogl go rozbierac i macac do woli

Pozdraiwam,
Vino

witam kolegów
mam podobny problem jeden xenon przestał mi świecić, znaczy raz na jakiś czas zaskoczy ale świeci na fioletowo nawet bym powiedzić że zaczyna się robić różowy........
w tej chwili mam podobny efekt staję przed jakimś oknem i mryga ze 4 razy i nie zaskakuje... około wtorku będę miał nowe żarniki to się podziele spostrzeżeniami....
pozdr

Dajcie znać po jakim czasie lub przebiegu wam padły te świecidła.

u mnie jest teraz 153 tyś km.
padł jeden żarnik, ale wydaje mi się że drugi był wcześniej już wymieniany

WItam, widzę że niektórzy z was mają także używane cześci. Ja poszukuję xenonów do omegi B. CHciałem zamienić. Jeśli ktoś z was ma do sprzedania komplet (bez reflektoró, bo mam) to chętnie zakupię.
dzięki
Pozdrawiam

Cytat:
2005-02-04 22:02:19, mitec pisze:
u mnie jest teraz 153 tyś km.

kurde to niedobrze, bo ja też mam właśnie tyle, lecz na razie odpukać nie ma żadnych złych objawów.

I po sprawie.

Pelne oswietlenie przywrocone !

Od razu chcialbym podziekowac za pomoc, Dra za silniczek, ktoremu jeszcze sporo wisze, Prowo za hinta z wymiana i innym.

Jestem do przodu jakies 870zl....

Pojechalem w miejsce gdzie mialem warunki do "grzebania". chcialem wyjac filtr jak sugerowal Prowo, ale nie dalem rady, bo rury wlotowej nie moglem sie pozbyc i odpuscile, bo zobaczylem ze odkrece srubki od pokrywy xenona bez wyciagania. Jak zobaczylem "zarowke" to juz wiedzialem czego "szukac". Zadzownilem do kolesia z allegro, z Wawy, podjechalem po zarnik i wymienilem. Pieknie zaskoczyl.

Zarnik kupilem Osrama, za 80zl. W drugiej lampie jest Philips. Ale mimo tego ze wymienilem jednen tylko, to swieca oba tak samo (tak samo to znaczy ze z 30m na moje oko bylo tak samo). Teraz na spokojnie zakupie dwia takie same zarowki, za kolejne 80zl i albo w wolnej chwili wymienie albo beda czekac na swoja kolej....

Caly ten cyrk z tym ASO to jakas porazka. Oni nie potrafili nawet ustalic czy to zarowka czy przetwornica, bo "ttrzeba rozebrac cly przod i wyjac lapmy, a to 1.5h no i wie Pan, koszty i dopiero tedy zobaczymy co sie zepsulo".

Debile...

Krotko mowiac. Powodzenie calej operacji zawdzieczam Wam Klubowiczom. DZIEKUJE BARDZO !!!
Poprostu bez Was nie dalbym sam sobie rady i tyle. Kropka.

Przepalony Philips D2S przygotowany do odebrania przez Shinobi.

Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich,
Vino

ps. ktos pytal o przebieg - 132k