| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-09-17 11:22:57 Wywalilem wrescie mojego "sportowego" KM bo juz powoli zaczynalem tracic sluch Mam teraz orginala - ale koncowke zostawilem od KMa, bo fiucik-kikucik z tylu , mi sie strasznie nie podoba - tak ze jest cicho i ladnie wyglada Ale jet tez Na luznym wydechu ( nie mam tez kata ) na 2 spokojnie do 80 moglem pociagnac i bylo wtedy troszke ponad 5000 obr. Teraz ledwo co do 80 dochodzi i to przy 6000... Ale niestety cos za cos, po roku halasowania chce zeby bylo juz cichtko... a zebyscie wiedzieli jak moja zona sie cieszy |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-17 12:38:49 No, to cieszymy się razem z Tobą...... i z Twoją żoną.
Pozdrawiam |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2004-09-17 20:29:09 a tak ładnie było PZDR |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2004-09-17 21:45:39 sory, może się nie znam ale co ma wyminana tłumika do prędkości max. na danym biegu? ja wyciskam z 2 jakieś 85-90/h przy około6000 obr. i co ? jak zmienię tłumik to tą samą prędkość (nie moc )mógłym osiągnąć przy 5000 ? mi się wydaje że za to odpowiada przełożenie wstępne skrzyni biegów i sama skrzynia, no chyba że się mylę jeśli tak to niech minie ktoś wyprowadzi z błędu |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-17 22:49:07 Dokladnie stary Pozatym tlumik koncowy ma tak minimalny wplyw na osiagi ze jest nie do zmierzenia "dupohamownia". Moze to byc subiektywne wrazenie poniewaz wciskasz gaz i jest cicho... Pozdr Jadzwin |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-09-17 23:25:07 U mnie przy wywaleniu kata i seryjnym tłumiku końcowym, nie ma różnicy |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-18 00:32:39 I tak powinno byc Pozdr Jadziwn |
SPERmOjadEk Volvo V70 2,5TDI 97/98 Białystok | 2004-09-19 10:58:52 a ja odwróce zagadnienie...czy jesteście pewni, że kat. nic nie zabiera?! zaryzykuję teze , ze 2-4 km ida na niego
|
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-19 11:21:31 Ja Was za bardzo nie rozumiem...
Przecież MaciekGT chyba nie po to zmieniał kompletny tłumik, bo ten fajnie wyglada Właściwe odprężenie wydechu daje przecież skutki w postaci wzrostu mocy. |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-09-19 11:43:10 Wg fachowcow w tej materii (prof. Czesław Kordziński, prof.
Szczeciński) zuzycie paliwa powinno wzrosnac a moc spasc. Ale od paru osob z kolei slyszalem, ze dynamika sie poprawila. Eksperymenty z wydechem to zawsze loteria. W Polsce podejrzewam malo jest osob ktore potrafia podejsc profesjonalnie do tego i wyliczyc wszystko pod konkretny silnik. |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-19 19:50:48 Panowie !
Co innego jest zrobic wyliczony uklad wydechowy od samego kolektora do konca a co innega za przeproszeniem "rzezbienie w gownie" polegajacej na usowaniu katalizatora i wsadzania czegos co sie nazywa tlumikiem sportowym od kowala Krzysztofa Malona. Tylko ze do naszych silnikow ktos w fabryce wydech policzyl i dziala to jakos. Na pewno szczyt techniki to nie jest ale dziala. Wogole dlubanie w wydechu ma sens przede wszytskim wtedy jezeli zmodyfikucjecie jednostke napedowa a szczegolnie walki rozrzadu i kolektor dolotowy.. Wtedy potrzebne sa inne zjawiska falowe w ukladzie wydechowym aby to wszystko ladnie banglalo. Zreszta podczas dyno days w Vtechu ani jeden samochod ktory mial manipulowane przy wydechu (czytaj. robione jakies przeloty, usowanie tlumik) nie posiadal nawet mocy fabrycznej !!! A przetesowanych bylo okolo 50 aut ! Inna bajka jest sinlik turbo w ktorym uklad wydechowy nie spelnia zadnej dodatkowej funkcji poza wyciszeniem silnika oraz odporwadzeniem spalin na koniec auta. Wiec optymalna sytuacja jest jego brak Jak ktos che miec ladnie wygladajaca rure to najlepiej kupic ladna koncowke (np. Ulter ma duzy wybor i dosyc wysoka jakosc wykonania czyt. nie rdzewieja Acha a o takich gownach jak sturmienica to wole nawet nie wspominac... Pozdr Jadzwin |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-19 20:09:22 Kuba...
Ale na cichą ładną końcówkę nie wyrwiesz "laski" Co innego na rurę od kibla... Która stosownie bulgocze "wyje" |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-19 20:26:01 Jadźwin, a dlaczego przy turbo wydech nie ma żadnego znaczenia????
|
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-19 21:29:52 Teraz sie rozpisze Poniewaz powietrze jest wtlaczane do komory spalania poprzez kompresor turbiny (czesc zimna kompresujaca powietrze). A co za tym idzie cisnienie to ulatwia oproznienie komory spalania ze spalin (ich miejsce zajmie powietrze). Splainy te (dokladnie ich energia czyli ich predkosc + temperatura) pwoduja napedzanie turbiny. Jezeli za turbina nie bedzie juz ukladu wydechowego rozniaca cisnien spalin pomiedzy wejsciem do turbiny a wyjsciem bedzie najwieksza a co za tym idzie latweij bedzie rozpedzic turbine (wyzsza predkosc wylotowa spalin). Kadza czesc wydechu za tu rbina juz bedzie ograniczac predkosc spalin. Normalnie stosuje sie takie rozwiazanie ze czesc wydechu zaraz za turbina (tzw. down pipe) jest z rury o duzej srednicy (u mnie 70mm) i po jakis 50 cm przechodzi w wezsza rurke z ktrej zbudowany jest wydech ( u mnie 60mm). Ogolnie moc silnika definiuje tak zwany stopien wypelnienia cylindra powietrzem. Dla silnika wolnossacego jest to maksymalnie 100% (wartosc teoretyczna) w naszych esperakach pewnie jest to w graniczach 70-80%. Modyfikujac dolot i kolektor wydechowy mozna dojsc blisko tych 100% (oczywiscie tylko w pewnym zakresie obrotow bo wsyztko opiera sie na zjawiskach falowych). Wartosc ta scisle okresla ile tlenu mamy do dsypozycji a co za tym idzie jaki wybuch zrobimy w silniku Podsumowujac w Espero najbezpieczniejszym i najtanszym sposobem podniesienia mocy jest zabawa z zaplonem (proste w 1.8 i 2.0 wystarczy przekreci kopulke rozdzielacza zaplonu tak aby go przyspieszyc). Mysle ze przyrost mocy jest w granicach 5KM. Drugo metoda jest elektorniczne zmodyfikowanie sygnalu plynacego z MAP Sensora albo za pomoca Piggy Backa jak SMT6 (mozna nim dodatkowo sterowac zaplon choc w przypadku Espero tylko mozna go opozniac , przyspiesza sie go na kopulce) albo jakims prostym sterownikiem ktory potrafi modyfikowac napiecie plynace z MAP sensora. Tutaj tez kilka koni mozna zrobic (3-5). Ogolnei te dwie rzeczy sa modyfikowane za pomoca tzw. Chipow czyli przeprogramowani naszego ECU. Zaplon mozemy zmodyfikowac za free natomiast MAP Sensor to juz wydatek kilkuset zlotych na SMT6. Innym umiarkowanie drogim sposobem jest obrobka kolektora dolotowego (CHMS maluje je wewnatrz farba aby byly bardziej gladkie). Kolejnym rozwiazaneim w silniku 8 zaworowym jest obrobka glowicy. Jezeli ktos musi wymienic uszczelke pod glowica jest to switna okazja aby oddac ja do obrobki no. w CHMS albo w innej firmie ktora zajmuje sie takimi sprawami. Jezeli dostarczycie sciagnieta glowice wtedy koszt pewnie wyjdzie okolo 500PLN, do tego splanowac lekko glowice aby podniesc stopien sprezania (czyli sprawnosc motoru) i mozemy liczyc na 7-10koni. Oczywiscie wszytskie te przerobki sie nie zsumuja ale jakby dobrze pokombinowac z SMT6 i glowica to 15-18 koni mozna zrobic i znacznie poprawic pzebieg krzywej mocy i momentu. A to juz sa wartosci ktore czuc w codziennej jezdzie. Mozna sie jeszcze pobawic w regulowane kolka walka rozrzadu (koszt w Kraku okolo 100PLN). Jezeli ma sie dostep do hamowni to moze to dac calkiem niezle przyrosty mocy przy wyzszych obrotach (kosztem nizszych niestety). Zaluje ze jak mialem sciagnietea glowice tego nie zrobilem Wydaje mi sie ze daloby sie w Espero 2.0 zrobic okolo 130 koni w cenie do 2000PLN wliczajac w to obrobke i remont glowicy. Pozdr Jadzwin |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-19 21:37:25 Wystarczająca prędkość spalin... Więc prosta sprawa... Jak najłatwiejszy wylot... Czyli duża średnica |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-19 22:13:17 Dzięki Jadźwin za ciekawe kompendium |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-19 22:25:00 Nie ma sprawy Pozatym silniki 8 zaworowe w espero to jeszcze konstrukcje starego typu czytaj "pancerne" Pozdr Jadzwin |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-09-19 22:46:16 Wszystko fajnie tylko zapomnieliście jeszcze o kosztach. O przewadze kolektora rurowego nad krótkim źeliwnym nie potrzeba się spierać poniewaź jednak cena tego pierwszego jest kilkukrotnie wyźsza od źeliwa to i dlatego mamy w seriii nie do końca optymalny wydech. Łatwiej i taniej jest równieź zaginać lepiej lub gorzej rury łaczące niź starać się zachować pełen przekrój zagięć co podwyższa znowu koszt...
Nasz ceramiczny katalizator niestety też nie jest dziełem sztuki, w wielu współczesnych autach kat jest metalowy o oporach przepływu o połowę mniejszych. No i ostania kwestia.. średnica ruru przed katem to 55mm na końcu dochodzi do chyba 35mm... zwężenie to na pewno nie poprawia dynamiki a jedynie ogranicza hałas. Modyfikowąć seryjny wydech ma sens ale z głową przy zachowaniu pewnych rygorów. Mój wydech jest bardzo udany i mogę się założyć że w dowolnym Esepro spowoduje przyorst osiągów o min.10%. Cena jedynie 1800zł.. |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-09-19 23:13:51 z tym ze strumienica i wywalenie kata nic nie daje sie nie zgodze. Nie mowie yu o tym ze moc wzrosla o kilka konikow. Ale jak cos takiego zrobilem to dam sie nawet za to posiekac ale autko lepiej na obroty wchodzi i nie jest takie mulowate - lepiej reaguje na wcisniecie pedala gazu. A mam silnik 1.5 na gazie . I to moze potwierdzic wielu moich znajomych |