Brak Iskry

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jestem nowy na forum i przy okazji nowym posiadaczem essiego 1.4 92r. Dzisiaj mialem maly problem z autkiem i szukam porady Autko odpalilo i zgaslo a potem juz moglem zapomniec ...o jezdzie. Stwierdzilem brak iskry na swiecy. po dluzszym kreceniu jednak odpalil. Jaka moze byc tego przyczyna i gdzie jej szukac.
POZDRAWIAM I czekam na sugestie

nietety musisz iść od swiec w kierunku akumulatorka sprawdzjać przy tym niop. kopułkę, jeśli takie cudo masz
Chyba że coś charakterystycznego temu jeszcze towarzyszy

Jako wielki cienias z mechaniki ;-> nie kumaju co to jest kopulka i gdzie to jest ale ostro studiuje podrecznik o essim.... dzisiaj raniutko super palil i nawet jechal... potem troche postal i po odpalniu nagle zgasl... przejechal chyba ze trzy meterki . po krótkiej walce jednak odpalil i do teraz smiga.
hmm co do innych objawów to ma czasami mulenie przy ruszeniu, na dwojce mu gaz a on muli i szarpie... trójka to samo az nagle zlituje sie i jedzie tak jak powinien. Znalazłem jeden przewód od akumulatora który był nie podlaczony do niego (plusowy) od jakiegos tygodnia (mechanicy wymieniali pasek i nie podlaczyli go) i nie wiem do czego ten przewód idzie bo autko jezdzilo, wszystko niby dzialalo.... Hmmm Essi mnie chyba nie lubiec !!! Ratujcie
pozdrawiam MetiK

Cześć
Musisz się zmusić i oprócz studiowania książki przeszukać forum z ostatnich 2 tygodni o muleniu (pewnie muli Ci do pewnych obrotów, czyli przez pewną chwilę, a później idzie "jak mustangi") i o nie zapalaniu.
Podpowiem, że może coś ze skrzynką bezp., albo przekaźnikiem głównym (zielony) albo czujnik położenia wału (hallotron).

Powodzenia

Miałem podobnie szarpał mulił i na 5 razy 4 nie zapalał okazało się ze wtyczka na czujniku położenia wału zasniedziała elektryk przeczyscił i autko chodzi jak lala sprawdz może to to.

posprawdzaj wszystkie kable ja jak kupilem mojego RST to bylo tak samo. jak odizolowalem kable to sie za glowe zlapalem, ktos przeciol przewod napieciowy od cewki i tylko go zawinol a niepokusil sie o zalutowanie.Najlepiej wlacz silnik i ruszaj kolejno kablami jak bedzie przygasal to szybko znajdziesz przyczyne

Wielkie dzieki za pomoc
Narazie odpala bez problemu !! Jedynie te mulenie na poczatku (tez nie zawsze wystepuje) bede wszystko powoli sprawdzal jak radzicie...
Pozdrawiam