Ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześc wszystkim mam problem z orzewaniem w mojej 518 rok 1994 mianowicie kiedy nastawiam na ciepłe poietrze dmucha mi na szybe na nogi na kierowce i pasazera dmucha zimnym co to może być

czyli dmucha ci tylko zimne powietrze? bo jakoś nie zrozumiałem.

nastawiam se cieple poietrze nie , a na kierowce dmucha zimne a na szybe i dól cieple czemu?

jakie masz auto?

e-34

więc tak. ciepłe powietrze może tylko lecieć na szybę z górnych wylotów, na lusterka z bocznych i na nogi. pozostałe wyloty powietrza puszczają tylko zimne. jeśli masz ustawienia nawiewu odpowiednie i nie leci ci ciepłe powietrze to należy sprawdzić elektrozawór pod maską. znajduje sie on na przedniej ścianie grodziowej od strony kierowcy. wchodzą do niego dwa gumowe przedody od ogrzewania oraz wtyczka z przewodami elektrycznymi. jeśli on jest ok to nagrzewnica. czasem też uszkadza się samo pokrętło od ustawiania temperatury lub czyjnik temperatury wewnątrz auta, ale to raczej rzadkość. zacznij od zaworu.
pozdrawiam

no o to mi chodziło dzeki

mam jeszcze jedo pytanie a moze to być przekażnik

nie

Cytat:
2004-09-18 11:27:40, draiwer5 pisze:
nastawiam se cieple poietrze nie , a na kierowce dmucha zimne a na szybe i dól cieple czemu?

A próbowałeś kręcić regulacją ciepłe-zimne w nawiewie na kierowce? Jakaś różnica jest?

probowalem i nic nie dalo

sprawdziłeś już to co ci zasugerowałem?

wiem ze pewnie nudze ale po co wlasciwie 2 pokretla od temp powietrza bo niewiem czy moja bmka ma klime czy nie jak ja kupowalem niemiec mowil ze tak to moja pierwsza bmka dlatego przepraszam za niewiedze i pozdrawiam

jeśli chcesz aby ciepłe powietrze leciało również ze środkowych nawiewów a nie tylko na nogi i szybę to na nawiewach środkowych(na tych z których leci powietrze a nie na konsoli) przekręć pokrętło na czerwone. Co do dwóch pokręteł w konsoli sterowania nawiewów to wygląda to tak ,że pierwsze pokretło od strony kierowcy jest od ustawiania temperatury, środkowe od mocy wentylatora, a ostatnie tez od temperatury ale tylko jeśli masz dwu strefowy klimatronic, musisz nim (tym ostatnim ) pokrętłem pokrecic i sprawdzić czy coś zmienia w ogrzewaniu czy tylko tak sobie jest jako zaslepka

regukowałem pokretlem na konsoli od nawiewu srodkowego i nic sie nie zmienia ciagle lecii zimne ale dziekuje za wyjasnienie

Cytat:
2004-09-21 19:04:35, draiwer5 pisze:
regukowałem pokretlem na konsoli od nawiewu srodkowego i nic sie nie zmienia ciagle lecii zimne ale dziekuje za wyjasnienie

wiec coś masz nie tak, u mnie można regulowac jak chcesz -ciepłe albo zimne, chyba ze ja mam jakąś inną wersje (mam automatyczną klime)

u mnie tez reaguje tylko pokretlo od klimatyzacji (ze skala stopni) a pokretlo od powietrza zimne/cieple na srodku konsoli nie reaguje.

ale mam pytanie czy skoro mam 2 pokoretla od klimy (lewa/prawa strona) to obydwa reaguja czy to zalezy od rodzaju klimy ??

Cytat:
2004-09-23 12:36:25, tolo84 pisze:
u mnie tez reaguje tylko pokretlo od klimatyzacji (ze skala stopni) a pokretlo od powietrza zimne/cieple na srodku konsoli nie reaguje. ale mam pytanie czy skoro mam 2 pokoretla od klimy (lewa/prawa strona) to obydwa reaguja czy to zalezy od rodzaju klimy ??

zależy od rodzaju klimy, z reguły działa tylko lewe

a to ze w ogole nie reaguje pokretlo (cieple/zimne) na srodku pod nawiewem to norma jesli sie ma klime ???

skoro mam klime to czy wymienia sie nij gaz lub jakis plyn w sumie kiedy nastawie na zimnie nie dmucha jakims mocnym zimnym powietrzem ,wiec jak mam rozumiec pokretlo od konsoli i te od regulacji temp po prawej sa bezuzyteczne