Kupię tanio lub przyjmę głośniki oryginał tył

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Tak dzisiaj poprawiałem podłaczenie głośników, że niestety popsułem. Może ma ktoś niepotrzebne oryginały i mu zawadzają?

Pozdro

Navi

Miałem na przód, ale jak zobaczyłem jak wyglądają (i bynajmniej nie chodziło o ich stan, tylko technikę ich wykonania) to je momentalnie wywaliłem do śmieci. Nie wiem jak oryginalny tył wyglądał.

hmm. Nie jestem znawcą. Trochę tektury, wysokotonowy osadzony w środku. Takie sobie. I żadnych kolorków jak w tych za 20 PLN na targu
Na razier poradziłęm sobie w ten sposób, że założyłem głośniki z radiomagnetofonu JVC kupionego w 1983 roku z drugiej ręki (bez gwizdka). I chyba nie grają gorzej. Trochę była dziura za mała to powiększyłem. Rozstaw śrub nie pasował to nie przykręcałem tylko osadziłem wszystko na silikonie. Problem tylko w tym, że oryginały mają 9 ohm a te JVC tylko 3,2 ohm. Mam nadzieję, ze nic nie spalę

Niemniej, prośbę podtrzymuję.

POzdro

Navi

Z tego co wiem, to impedancja de facto nie ma żadnego znaczenia. 8 ohmowe grają po prostu ciszej. Standardem są 4 ohmowe. Ja takie właśnie założyłem. W MediaMarkcie za jakieś tanie pieniądze kupiłem komplet głośników: 2 x basowe 16, 5 cm i 2 x wysokotonowe. Teraz dopiero w aucie jest dobre nagłośnienie. Nie warto posiłkować się protezami, tym bardziej że głośniki z tyłu są znacznie ważniejsze od przednich.

Pozdr.,
Wrolo

Z przodu głośniki są najważniejsze, z tyłu może ich w ogóle nie być, ewentualnie jakaś tuba basowa!

Cytat:
2004-09-19 21:26:47, Robert_S pisze:
Z przodu głośniki są najważniejsze, z tyłu może ich w ogóle nie być, ewentualnie jakaś tuba basowa!

Skrzynka

Robert dobrze mówi.

Dobry przód = Tył nie potrzebny