MotoNews.pl
7 Światło dawane przez reflektory dodatkowe. (63098/0)

Światło dawane przez reflektory dodatkowe.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak to jest z reflektorami p-mgłowymi? One świecą taką poziomą kreską... jak to widać przed autem? Czy włączenie takich swiateł ma sens tylko w przypadku mgły? Czy np nocą - bez mgły - pomoże oświetlać droge?

Mam p-mgłowe zelmoty zółte jak i białe, ale nigdy ich nie miałem w użycie - leżakują na półce. Czy np zimą w górach będą bardziej potrzebne niż np szerokokątne?

Szerokokątne mam teraz u siebie, 55W, świecą krócej niż długie auta, ale zdecydowanie szerzej, jak je włącze nocą na trasie, to mam oświetloną droge, pobocza i nawet rowy

Cytat:
2004-09-18 23:43:03, MCQUEEN pisze:
nawet rowy

ktore rowy przy drodze?
sorka za OT ale jakis mam dobry humor

u starego w espero sa p mglowe fabryczne i swieca krotko ale bardzo szeroko elegancko pobocza oswietlaja.

Cytat:
2004-09-18 23:47:01, kabul pisze:
Cytat:
2004-09-18 23:43:03, MCQUEEN pisze:
nawet rowy

ktore rowy przy drodze?

zboczuch

A miał ktoś do czynienia z Philipsami Premium? Interesują mnie żarówki dające lepsze światło, ale białe, nie żadne Blue Zenon...

światła o ktorych mowa sa przeznaczone do jazdy przy słabej widocznosci ,ale taz duzo daja podczas gdy oswiatlaja pobocze, lepiej sie jedzie i wiecej widac ale moga one (jesli sa za wyskok ustawione) "oslepiac " kierowcow nadjazdzajacych z przciwka co jest bardzo nieprzyjemne... pare dni temu mijałem sie z golfem ktory tak miał, no to jak on mi po oczach no to ja mu tez i na długi dałem.. a kazdy posiadac kanta wie co potrafia podwojne reflektory ale mało tego ja mam na krudkich załiozone zarówki 55/60W (czy cos takiego ) a na długich 100/90W wiec reakcja kola z VW była bardzo rozsadna ... nacisnoł na hampla i zjechał na pobocze... ( ale jestem złosliwy ) moze wiedział za co dostałpo oczah, ale jak nie to napewno jeszcze od nie jednego taka niespodziewanke dostanie... Ja nie mam jeszcze w moim halogenów, ale szukam okragłych chromowanych ale nie za duzych,

ja jestem za dodatkowymi reflektorami

jakoze dopiero co zdawalem kat A to ktores tam pytanie testowe brzmialo: kiedy samochod moze jezdzic na przeciwmglowych i jedna z odpowiedzi byla, ze na kretej drodze w nocy, bo przeciwmglowe oswietlaja szeroko i nisko, a nie to co dlugie - dlatego na dlugich we mgle masz biala sciane przed soba, bo sie odbija od kropelek wody, a przeciwmglowe leca samym dolem i szeroko, zebys widzial co jest tuz przed toba

Cytat:
2004-09-19 00:06:56, Sir_Mirras pisze:
światła o ktorych mowa...

tzn o których?

Cytat:
2004-09-19 00:11:27, MCQUEEN pisze:
Cytat:
2004-09-19 00:06:56, Sir_Mirras pisze:
światła o ktorych mowa...

tzn o których?

no o światłach przeciw mgielnych czyli dodatkowych, lub inaczej halogenach

Ok, ale wg zaleceń reflektor p-mgłowy powinien być zamontowany ( z wiadomych powodów) jak najniżej ziemi. Jaki będzie efekt jak zamontuje go w miejscu gdzie mam teraz szerokokątne (foto 3 i 4)?
Poprostu nie bardzo bym chciał zbić szkło, gdybym miał go pod zderzakiem i zarył w śnieg czy inną breje zimą.

Cytat:
2004-09-19 00:17:44, MCQUEEN pisze:
Jaki będzie efekt jak zamontuje go w miejscu gdzie mam teraz szerokokątne

efekt jak dla mnie bedzie taki ze ładnie bedzie wygladac (to zalezy od gustu, mi sie tak podoba) i bedzie polepszał widoczniosc przy normalnej przejzystosci ale tak jak pisze YACECEK poprostu przy mgle nie bedzie efektu no moze troche bardziej "biała sciane przed soba) ale jest rozwiazanie dodatkowo jeszcze daj od spodu zdezaka, jeszcze lepiej bedzie wtedy bryka wygladac , juz nie mowie o swieceniu

ja mam pod zderzakiem zamontowane jakies swiatelka, nie wiem jak je nazwac niby przeciw mgielne a w sumie chyba nie widac je w miom profilu. Chodzi mi o to ze one mi duzo daja,we mgle bardzo pomogly szczegolnie jak wylaczylem mijania, wtedy byl najlepszy efekt. W nocy tez sa przydatne, osiwetlaja pobocze i ogolnie daja ladne niskie swiatlo, nie pamietam jakie tam zarowki mam, jutro pojde sprawdzic
Pozdrawiam

Bimber, ty masz reflektory do jazdy dziennej, uniwersalne. Kolega miał takie jak kupowaliśmy jego 128, reflektory główne miał ustawione do dupy, prawie wogóle nie świeciły, a te świeciły elegancko!

zresztą Twoja latarka też fajnie świeci

[ wiadomość edytowana przez: mcqueen dnia 2004-09-19 00:46:38 ]

Cytat:
2004-09-19 00:45:19, MCQUEEN pisze:
Bimber, ty masz reflektory dziennej, uniwersalne. Kolega miał takie jak kupowaliśmy jego 128, reflektory główne miał ustawione do dupy, prawie wogóle nie świeciły, a te świeciły elegancko!

zresztą Twoja latarka też fajnie świeci

ja wiem ze to sa w sumie do jazdy dziennje, czesto je widac na maluszkach, ale ja mam tam wladowane jakies inne zarowy bo te swiatelka dzienne dosc mocno daja

@Sir_Mirras - nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba napisales cos w stylu, ze jak przeciwmglowe beda wyzej to nic nie beda dawac?
Beda dawac dalej duzo, bo maja maly kat swiecenia w pioniewie i akurat wysokosc nie jest az tak istotna [tak mi sie zdaje bo nie jezdzilem z wysoko zainstalowanymi], aczkolwiek powinny byc nizej

Słuchaj po to przeciwmgielne są nisko montowane, zeby świeciły dobrze we mgle. Niestety wielu naszych rodaków stosuje te światla w ciągu dnia przy dobrej widoczności i właczonych pozycyjnych.

Jeżeli mowimy o bawieniu się autem w nocy na pustych drogach, to faktycznie przeciwmgielne rozstawione na boki fajnie doświetlają pobocza, ale jeszcze do tego są potrzeba dalekosiężnych. Te światła naprawde powodują jasność na drodze. Jak testowałem moje Helle, miomo że w 128 miałem długie na przekaźnikach i te światła ładnie świeciły to po włączeniu dalekosiężnych naprawde dzień się z noczy robił. Tyko te światła trzeba umocować nie tylko na zderzaku ale od góry też, bo jak drgają to kiepsko troszecze:/

Przeciwmgielme maja być jaknajniżej bo przy samym asfalcie mgła jest najrzadsza i świecą najdalej.

Światła mają działać a nie wyglądać. Montuj przeciwmgielne pod zderzakiem a na zderzaku halogeny.

ze tak troche odejde od tematu
jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiężny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Cytat:
2004-11-05 15:48:12, brightblade pisze:
ze tak troche odejde od tematu jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiężny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Cytat z wątku dot. halogenów z forum FSOAK:

"Nie mylcie pojęć, swiateł Halogenowych jako takich nie ma, Halogenowe są tylko żarówki. Polski kodeks drogowy dopuszcza użycie następujących świateł: pozycyjne, przeciwmgielne, miajnia, drogowe. Jak kupujecie sobie nowe światełka to popatrzcie na znak homologacji światła, wybity na szkle i tak:

A - światła pozycyjne, postojowe, obrysowe, kierunkowskazy
B - światła przeciwmgłowe
C - świata mijania
R - światła drogowe
H - przystosowane do żarówek Halogenowych

Użytkownicy polonezów Caro mają na przednich lampach zespolonych następujące literki:
A, C/HR
czyli pozycyjne + mijania /drogowe przystosowane do żarówek Halogenowych
Przeciwmgłowe swiatełka na dole mają literkę B, chyba że ktoś ma auto po przeróbce.
Kodeks drogowy mówi że świata p.mgielne (ani słowa tu o Halogenach) powinny być włączane niezależnie od innych świateł. Nieważne gdzie one są zamocowane i jak wyglądają, ważne że mająl iterkę B (o miejscu montażu mówi kodeks drogowy). I tu łatwo się pomylić Ponieważ są w sprzedaży światła o identycznym kształcie i rozmiarze (prostokątne) ale o nieco innym szkle, jedne są światłami drogowymi - R, a inne przeciwmgielnymi - B. (I to obydwa typy swiateł są w rozmiarze wększym pasującym na dół zderzaka, jak i mniejszym pasującym na taką fajną atrapę środkową). Te informację wyciągnąłem od zaprzyjaźnionego diagnosty. Policjant razej mało się będzie orientował i dla zasady będzie chciał ukarać. Dla pewności wożę w bagażniku tekst rozporządzenia "

Cytat:
2004-11-05 15:48:12, brightblade pisze:
ze tak troche odejde od tematu jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiężny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Tak jak napisał Nomad... po oznaczeniach na szkle reflektoru
ale najczesciej, nowoczesne dalekosiezne reflektory maja gładkie szkła a maja dosc skaplikowana fakture szkła...

Ja mam w swoim maluszku zainstalowane dalekosiężne wesemy i powiem szczerze, że nie oddałbym ich za wszelkie pieniążki W nocy na prostej to z kilometra widać co i jak. No i nie ma problemów ze złośliwymi kierowcami bo takie zaświecenie światełkami 2*100W po oczach troszeczke zbija z tropu Oczywiście sprawa mgły jest oczywista