MotoNews.pl

Zablokowana stacyjka e-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

mam kłopot z moją stacyjką w e-34, mianowicie nie mogę przekręcić kluczyka, nie wiem co jest, kluczyk wchodzi do końca ale nie mogę odblokować kierownicy tak żeby pokazały sie kontrolki...

pomocy !!!

wina leży po stronie wkładki jak ją wyciągnąć, jeśli ktoś wie prosze o pomoc ... pozdrawiam

dzisiaj mi się to stało w E-36 proszę o pomoc, jak to rozebrać , czy to się da naprawić a może pasuje z innego samochodu
pomocy

cześć... mogę coś podpowiedzieć.... otóż parę tygodni wcześniej włamali mi się do E-34 ( w Krakowie!!! uważajcie tam!!!) w celu wiadomo jakim .... wyłamali zamki i zmasakrowali stacyjkę, ale na szczęście nie odjechali przyjechal macher od szybkiego odpalania aut rozwalil stacyjkę i odpalałam przez tydzień śrubokrętem auto. Wymiana zamków w salonie BMW to nie mały wydatek i około 2 tyg. czekania (zależało mi na utrzymaniu jednego kluczyka), w końcu kupiłam cały układ kierowniczy wraz ze stacyjką na szrocie z rozbitej 5-tki. Pomyslałam że jakiś spec wyciągnie z tamtąd wkład i przełozy do mojej beci ( pogodziłam się z myślą o dwóch kluczykach). Jeździłam do kilku tzw "mechaników samochodowych" i okazało się że wkład jest nierozbieralny (matoły) i trzeba wymienić połowę układu kier. !!! Prawie załamana powiedziałm o tym znajomemu i on uratował mnie swoją radą. Co zrobiłam???... otóż... Pojechałam do dużego marketu, do gościa z "budki" który dorabia klucze... zostawiłam cały ten układ ze złomu i mój oryginalny kluczyk... na drugi dzień przyszłam po odbiór...i... zdziwko!!! Facet "złota rączka" przerobił nowy wkład po royginalny kluczyk, wyszedl ze mną do auta... wsadzil w starą stacyjke jakąś szpilkę...pstryk... od strzała wyjął sam stary wkład... włożył nowy i od tej pory kłaniam się gościowi w pas!!! Stacyjka chodzi jak nówka!!! Wydatek - układ 70 zł a robota tylko 100 zł.
Moja rada - poszukajcie dobrego ślusarza (dorabiacza kluczy) a on naprawi to co popsuliście .
uffff, ale sie opisałam ( ja gaduła jestem )
Pozdrowionka

[ wiadomość edytowana przez: red_becia dnia 2004-10-28 22:18:33 ]

kiedys miałem całą kolumnę od e-28 bez kluczyka ale z załączona blokadą kierownicy. chciałem odkręcić kierownice i... nie udało mi się. dłubałem przy tym z godzine i nie udało mi sie rozłożyc tego. w bmw zabezpieczaja to bardzo skutecznie, lecz nie dla fachowców.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2004-10-29 00:36:14 ]

Istnieje o wiele prostsza metoda rozwiazania tego problemu. Mianowicie stalo mi sie to samo w drodze z wrocka do wawy. W polowie trsay wysiadlem z auta i odruchowo wyciagnalem kluczyk ze stacyjki. Po powrocie nie moglem przekrecic na pozycje inna niz 1. Udalem sie na pobliska wies w poszukiwaniu WD-40 albo czegos takiego.

Mianowicie, chodzi o to, ze stacyjka w BMW lubi sie blokowac. Po prostu nieraz zapadki w mechanizmie nie zaskocza do konca i d...a zimna! Nie przekrecimy kluczyka.

Problem moj rozwiazalem bardzo prosto, psiknalem pare razy do srodka, poczekalem, poruszalem i tak pare razy.
Nastepnie musimy delikatnie popukac w stacyjke obok wejsca kluczyka czyms metalowym, tylko DELIKATNIE!!!
Zapadki spadna na swoje miejsce i problem zosatnie zazegnany na dlugi okres.

To 3 auto w ktorym mialem ten problem i zawsze ten sam schemat dzialania dawal 100% rezultaty!

Pozdrawiam i zycze szczescia!

ja mam coś lepszego e36 kluczyk zablokował sie po odpaleniu samochodu. nie mogłem go wyłaczyc. Musiałem odłączyć akumulator żeby silnik zgasł. jak tylko podłaczam akumulator to zaraz znowu wszystkie kontrolki sie włączają, zapalać silnik musze "na krutko" Bede próbował wd 40 ale nie wiem czy to pomoze

Cytat:
kiedys miałem całą kolumnę od e-28 bez kluczyka ale z załączona blokadą kierownicy. chciałem odkręcić kierownice i... nie udało mi się.

Żeby zdjąć kierownice stacyjka musi być przekrecona na pierwsza pozycje!

witam w mojej e-30 może być kluczyk wyjęty aby zdjąć kierownice a druga sprawa może jest już kluczyk wytarty i zapadki się dobrze nie otwierają pozdro.

U mnie w Touringu też tak się czasami dzieje że stacyjka szwankuje ale sposób z wd40 zawsze pomaga. Niestety ale do czasu napewno wymiana zaka się ukłoni

wd40 to nie jest dobry preparat działa niby odrdzewiacz a odradzam zwłaszcza do stacyjek pozdro

Witam!
Mam ten sam problem w mojej e36, tylko że moja stacyjka jest juz na dobiciu gdyż od około miesiąca odpalam ją bez kluczyka tzn ze śrubokręta i zmuszony jestem wymienić cały wkład. Koszt jest niewielki bo stacyjka kosztuje 120 zeta wraz z kluczukami ale jest problem jak to przełożyć.
Prosze więc was o jakiś schemat jak to zrobić??