MotoNews.pl

Bagażnik do Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Muszę zakupić bagażnik (ale nie Tuhle).
Czy ktoś wie jakie jest dopuszczalne obciążenie dachu
w naszym samocodzie ?
Może jakieś inne uwagi co do bagażnika.
Pozdrawiam wmq@magma-net.pl

Cześć
Od 3 lat używam bagażnika dachowego o symbolu LP39 firma włoska LaPrealpina - uchwyty pod uszczelkę drzwi opira sie na łączeniu dachu z bokiem. Uchwyty takie same jak do Suzuki Swift.
To chyba jedyny bagażnik który nie niszczy dachu w Espero .
Każdy inny opierający sie na blasze dachu powoduje jej trwałe uszkodzenie (widziałem to na innych ).
Wytrzymałość wystarczająca do wożenia trzech rowerów.
Kupiłem go w Krakowie na ul. Krowoderskiej.
Zbyszek D.

Ja muszę wozić 4 rowery. Jakie jest Twoje wyczucie w tej sprawie ?
Czy dach i bagażnik to wytrzyma ?
wmq@magma-net.pl

Myślę że bez problemu co do wagi.
Jak ty to pomieścisz? Dach Espero nie jest zbyt szeroki.

Po założeniu na wiosnę, całe lato aż do późnej jesieni wożę rowery po różnych drogach i nic do tej pory się nie stało.
Nawet przy 130km/godz nie zerwało mi je z dachu.
ZbyszekD

Dzięki za informację.
I jeszcze jedno pytanie : czy posiadasz belki stalowe, czy
aluminiowe ?
wmq@magma-net.pl

Stalowe. Chyba gdy go kupowałem nie było tam innych ale belki można z innej firmy liczy się uchwyt.

ZbyszekD

Dopuszczalne obciążenie dachu to 75 kg.

Próbowłem zdobyć informację na temat dopuszczalnego
obciążenia dachu u samego źródła ale mi się nie udało.
Skąd Ty Zoltar to wiesz ?
wmq@magma-net.pl

Tezż długo szukałem ile można wozić na dachu, ale takiej informacji nie ma nigdzie. (W niektórych firmach gdzie szukałem bagażnika powiedzieli mi że nie wolno montować bagażnika dachowego na Espero)
A poza tym co to znaczy 75 kg - oparte na środku czy też cztery punkty mocowania bagażnika.
ZbyszekD

Cytat:
2002-12-12 13:50:19, Anonymous pisze:
Próbowłem zdobyć informację na temat dopuszczalnego
obciążenia dachu u samego źródła ale mi się nie udało.
Skąd Ty Zoltar to wiesz ?
wmq@magma-net.pl

Gdzieś to wyczytałem, sam nie wiem gdzie...
Ale możliwe, że jest to napisane w małej książeczce dodawanej do auta...takie pierdoły opisuje...gdzie są jakie światła. Tylko aktualnie nie mam jej, może ktoś sprawdzi czy jest to tam napisane...

Przeczytałem wszystkie załączone do Espero książeczki ale tam takiej informacji nie było - ale może nie pamiętam
ZbyszekD

Pytanie do ZbyszkaD :
jak dalece kłopotliwe jest zakładanie tego typu bagażnika ?
wmq@magma-net.pl

Jesteś w stanie w 15 minut samodzielnie założyć i zdemontować.
Przykręcenie do łączenia dachu z bokiem auta pod uszczelką drzwi wymaga odciągnięcia uszczelki założenie uchwytów a potem całość jest skręcana za pomocą dwóch śrub łączących parami uchwyty lewy i prawy przedni i druga do tylnych.

Uchwyty troszeczkę opierają się o krawędź dachu na gumowych podkładkach ale to jest niewielki nacisk nie powodujący uszkodzeń.
Polecam ci ten bagażnik sprawdzona konstrukcja.

Jedynie po jego założeniu będziesz słyszał szum powietrza na dachu - ale to każdy tak szumi.
ZbyszekD

Panowie,
Ciezar jaki moze byc umieszczony na dachu to 50, 60, 75, zadko wiecej kg.
Espero jest samochodzem do ktorego montujemy zaleznie od firmy bagaznik ktoru ma nosnosc 75 kg. Jednak w przypadku naszego auta trzeba odjac jakies 15 kg ze wzgledu na miekka blache na dachu. Moze sie trosze wcicnac pod poduszkami gumowymi od mocowan bagaznika. Czyli 60 kg.
A tak ogolnie to podobno ciezar dopuszczalny na dachu to 50 kg wg przepisow