MotoNews.pl

Getz - głośniki w tylnych drzwiach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś może mi powiedzieć czy HYUNDAI GETZ ma doprowadzone przewody do głośników w tylnych drzwiach.
Auto jest w wersji STYLE.

Pozdrawiam

z tego co uslyszalem od goscia w salonie-to sprawa wyglada tak, ze przewody sa doprowadzone dodrzwi ale tylko do ich poczatku, tak ze do glosnika nie dostana trzeba miec przedluzki

Dzięki.

To się zgadza. W przewodach w dzwiach są dwa "wolne" o długości około 5 cm.

Pozdrawiam.

krutkie pytanko - jakie glośnki wstawiales do swojego Getzka , 13'', czy 17" ???, bo nosze sie z zamiarem wlozenia czegos na tyl a i w jakie glosniki zainwestowales
dzieki....

krutkie pytanko - jakie glośnki wstawiales do swojego Getzka , 13'', czy 17" ???, bo nosze sie z zamiarem wlozenia czegos na tyl a i w jakie glosniki zainwestowales
dzieki....

U mnie z tyłu były głośniki fabrycznie... z tym że ja tam nie mam drzwi A jeśli chodzi o rozmiar to w 3d są 10cm... Więc może w 5d też...

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-03-08 21:46:10 ]

Tak chyba jest we wszystkich nowych modelach hyundaia- potrzebna jest przedluzka a jej nigdzie nie idzie dostac jak prawie tylko w ASO wiem bo siu uszukalem do accenta mam do atosa jak ktos chce

Jeśli chodzi o model 5d, to w tylnych drzwiach, ani w słupkach, ani gdziekolwiek nie miałem żadnych kabli. Wszystko było kładzione od początku. Dziury w drzwiach tylnych mają średnicę 15cm. Prawdopodobnie wszystkie głośniki typu 16.5cm będą pasowały. Nie mierzyłem głębokości otworu ale na oko to spory loch.

No to jeszcze mała dygresja na koniec: zamontowałem z tyłu 16,5cm Phonocar'a 2/666. Okazało się, że je ledwo przykręciłem!
Załapałem śruby na samym brzegu blachy. Poprostu otwór 15cm może połknąć większy głośnik niż 16,5 (ale jak bardzo większy to już nie wiem ?). I uwaga na głębokość !!! Magnes głośnika klei się do stalowej szyny, która prowadzi szybę. Przykleiłem kawałek gumy izolacyjnej do szyny i pomogło. Jednak rozwiązanie z dystansem na głośniku byłoby chyba lepsze.

[ wiadomość edytowana przez: pepsiura dnia 2005-03-14 19:23:31 ]

Witam

Jestem od niedawna posiadaczem Getza 1.3 w wersji 3d.
Ostatnio chcialem zamontowac do tylu dwa dodatkowe glosniki, myslalem o czyms z phonocara lub podobnym, niestety w serwisie powiedziano mi, ze jedyna opcja jest zamontowanie firmowych glosnikow Hyunday'a po 200zl/szt (!!).
Rzekomo mimo przygotowanego miejsca na glosniki nie ma ich do czego przykrecic i wymagaja specjalnego stelaza.
Czy komus sie udalo to jakos obejsc/rozwiazac?

pozdrawiam
Kilg

1. W Getzie 3d rzeczywiście potrzeba stelaża na glośniki.
2. W Getzie 5d z tylu spokojnie wchodzą 16,5 cm, a jedyne, an co trzeba uważać to "głębokość" głośnika - to jedyne ograniczenie ze względu na prowadnice szyby.
3. Fabryczne głośniki Hyundaia odradzam - zwykły papier - poza tym za tą cenę można mieć przyzwoitą pare 140-160W JBL'a lub Blaupunkta.
4. Pozdrawiam!

A czy w koncu udalo sie komus zakupic te stelaze / pierscienie do tylnych drzwi? Jezeli tak to gdzie i za ile?

Poza tym jak sie Wam udalo dostac do głośników? Probowalem zdjac boczki ale poleglem juz na probie zdjecia zaslepek zakrywajacych wkrety .

Do 5d nie potrzeba stelaży, tylko do 3d. Pierścienie dystansowe można dorobić w pierwszej lepszej firmie zajmującej się car-audio - zrobią to z mdf-u.
U mnie w 3d są z tyłu głośniki fabryczne, z takimi przyjechał i jeszcze tam nie zaglądałem, więc nie wiem jak to jest rozwiązane. Ogólnie mam w planie całkowite zrezygnowanie z tych głośników bo jedynie psują scenę. Teraz mam je po prostu odpięte w wiązce.

Pierścienie z MDF-u można wykonać we własnym zakresie. potrzebny jest tylko ołówek i wyrzynarka , można również zrobić ze sklejki, trochę trudniej ale jest bardziej trwała. Dla leniwych, na allegro często sprzedają gotowe pierścienie, trzeba znać tylko potrzebny wymiar.