MotoNews.pl
5 Fotele zamiast kanapy (63360/72)

Fotele zamiast kanapy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ello!

Ostatnio wpadł mi do glowy taki pomysł. Wywalić całą tylną kanapę i wstawić w jej miejsce fotele takie jak z przodu a pomiędzy nimi wielki wypasiony podłokietnik.

Ogólnie oblookałem jak to wygląda i na mój gust jak się człowiek uprze to da się to zrobić.

Mam pyt czy ktoś już się spotkał z przeróbką tylniej kanapy w Omie lub może ma w tym jakieś doświadczenie?

Pozdro
Sennin

... a piaty fotel w bagazniku?

robert

A po co mi piąty... i tak cud, że ktoś może za mną usiaść. W nie każdym samochodzie jest to możliwe, ale Oma dość obszerna jest.

P.
S.

Czyżby to miała być Omegowa odpowiedź na Maybacha ???
A wogóle to jestem ciekaw jak to wyjdzie...

Ja ciekaw jestem czy to wogóle da sie zrobić (wiem, wiem... Polak potrafi).
Stąd mój post, może ktoś z szacownych "szaleńców" miał już styczność z takim pomysłem.

Jak znajdę wolną kwilkę to rozkręcę przedni fotel i looknę w bebechy.

Pozdro
Sennin

Sennin:
pomysl nad prawnymi konsekwencjami takiej modernizacji. Co na to firma ubezpieczeniowa z tytulu OC, AC lub NW w razie kolizji itp.
oczywiscie odpukac.

robert

To stanowi pewien problem. Znając ich skrupulatność w egzekowawniu paragrafów to moze być ból.

Okaże się, że więcej będzie z tym kłopotu niż przyjemności.

Ale przyznać musicie, że koncepcja nie jest zła a i efekt mógłby być ciekawy.

Sennin

Cytat:
(...) Ale przyznać musicie, że koncepcja nie jest zła a i efekt mógłby być ciekawy. (...)

Eeee tam. A jak będziesz się chciał wyprzytulać ze swoją Babeczką w lesie, to co wtedy?

Cytat:
2004-09-21 15:15:10, miklo pisze:
Eeee tam. A jak będziesz się chciał wyprzytulać ze swoją Babeczką w lesie, to co wtedy?

To akurat nie nie rzutuje... Dlaczego?

1. Jak się chcę poprzytulać to poprostu jadę do niej. Nie ma strasu, że znajdę się na stronie "We gottcha!!" ... i d..pa nie zmarznie zimą.

2. Przy moim wzroście przytulanie lub małe bara-bara na tylnym siedzeniu nie wchodzi w rachube. (Z gimnastyki artystyczniej nigdy nie byłem prymasem).

Sennin

Trzeba se było Caravana kupić. Składasz tylną kanapę i możesz jeszcze znajomą parkę zaprosić

Ja o zupie Wy o d...

Zeszliszmy trochę z tematu...

Czy z tego wynika, że jeśli do czegokolwiek by doszło to byłbym pionierem w takich przeróbkach?? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt na to wcześniej nie wpadł...

Sennin

Pomysł ciekawy, ale z realizacją moze byc problem.
Pamiętaj, że kanapa jest wyżej niż fotele i mogą one się nie zmiescic z zagłówkami pod sufitem. Choć myślę, że przeróka stelaży powinna załatwić sprawę. Tak właściwie to z tymi fotelami, przy odrobinie zdolności manualnych i z zapleczem technicznym powinienes sobie poradzić. Ale pozostaje jeszcze problem podłokietnika/konsoli Srodkowej i zabudowy grodzi bagażnika.
Ponadto, jak już chcesz wprowadzić taką przeróbkę, to pomyśl o tapicerce. Żeby to wszystko miało ręce i nogi to musi być kozak, czyli wszędzie skóra, najlepiej jasna, nawet na desce rozdzielczej. A to są koszty dość spore. Bo inaczej to nie będzie tak jak powinno byc.
Pozdrawiam

WITKA!

Z przeróbką samych foteli nie ma stresu, znajmy kilka dni temu wrzucił do Omy A fotele od Cherokee, przespawał tylko prowadnice. Wygląda cacy i nie widać, że ktoś przy tym grzebał. Więc jakby wywalić cały dół z fotela i dołożyć jakieś mocowanie to nie będzie już tak wysoki. Powinno się zmieścić.

Skóra...
U mnie skóry niet, więc raczej nie będę się rzucał na wybebeszanie całego środka aby włorzyć skórę. (a jasna skóra i tak mi się nie podoba)

Grodź bagażnika i tak jest nieużywana, mam założony gazunek wiec i tak kanapy nie mogę położyć.
Podłokietnik to chyba trzeba by było przeszczepić z innej fury.

Pozdro
Sennin

Witam!
Co do skóry to każdy lubi co innego, tylko zaznaczyłem, że ze skóra(obojętnie jakiego koloru) byłby nie lada kozak.
Ze scianą grodziowa chodziło mi o to, nie żeby sie składała, ale zeby ładnie to wyglądało i jakoś "leżało". A fotele to chcyba najlepiej jaby były takie same jak z przodu, zeby nie było pomieszania z poplątaniem.
Pozdrawiam

4 fotele dobry patent jest do zrobienia już kiedyś (ze dwa latka temu... a może i 3 nawet) z Czarnym przerabialiśmy temat... najlepiej wyglądać fotele z RS3 a jeśli mówimy już o extremalnych przeróbkach to co powiecie na tylne drzwi otwierne asymetrycznie do przednich (jak do łapania kur) ? Na topie jest to w stanach...

Najprosciej przerobic tylna kanape na 2-miejscowa wyglada bardzo dobrze a naklad finansowy niewielki.
4 ładne fotele,jeszcze z dobrymi trzymaniami bocznymi to wydatek okolo 5 tys zl(mowie o fotelach ze sredniej polki)
jak dorwe cyfraka porobie zdjecia tylnej kanapy 2 osobowej

Mlody o tylnych drzwiach cicho

[ wiadomość edytowana przez: CzaRny3000 dnia 2004-09-24 09:22:03 ]

Żadne cicho...

Młody spowiadaj się... pomysł wart uwagi...

Czarny: Jak tylko będziesz miał photo to podrzuć na mailika. Z góry THX!!

Pozdro
Sennin

a moze by tak jakiegos gadzeta miedzy foteliki wrzucic, nie zeby tam zaraz TV Rubin, ale moze dvd lub jakies play cos tam....
jak bajera to pelna no nie!

-----------------------------------------------------------
kmieciu ocalil swoje zycie dzieki blyskotliwej pracy jelit

Cytat:
a moze by tak jakiegos gadzeta miedzy foteliki wrzucic, nie zeby tam zaraz TV Rubin, ale moze dvd lub jakies play cos tam....
jak bajera to pelna no nie!

...a może stół bilardowy???

Play lub DVD wyglądał by pięnie ale... w PL długo bym się tym nie nacieszył. Może jak pakupię jakąś mocniejszą wersję Omy to pobawię się w takie bajery.

Nad stołem jeszcze nie myślałem .... Standardowy i tak nie wejdzie ale chciałbym zobaczyć minę pasażera jak by mógł sobie popykać w "Mini Pool-a"...

Sennin