MotoNews.pl
8 O/D w automacie (63678/89)

O/D w automacie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moi drodzy,

mam problem ze zdobyciem informacji do czego sluzy O/D w automacie i z czym to sie je - wiem tylko, ze to ponoc przelaczanie skrzyni w tryb sportowy i nie...tylko kiedy jest jeden a kiedy drugi (sa oczywiscie dwie mozliwosci on i off) ...dodatkowo przy recznym mam taki przycisk Power/Normal i tez nie moge znalezc info na ten temat...jakies skojarzenia moze?

Pozdro,

Max

Cytat:
Moi drodzy, mam problem ze zdobyciem informacji do czego sluzy O/D w automacie i z czym to sie je - wiem tylko, ze to ponoc przelaczanie skrzyni w tryb sportowy i nie...tylko kiedy jest jeden a kiedy drugi (sa oczywiscie dwie mozliwosci on i off) ...dodatkowo przy recznym mam taki przycisk Power/Normal i tez nie moge znalezc info na ten temat...jakies skojarzenia moze? Pozdro, Max

Power/Normal to oznacza jazda agresywna(wyłaczony 4 bieg)/jazda ekonomiczna

natomiast nie pamiętam co to jest O/D , ale sprawdzę u siebie i wieczorem napiszę.

o/d oznacza over-drive czyli nadbieg więcej niewiem nigdy niemiałem automatu ( i się z tego ciesze
pozd. daar

O/D ma dwie opcje. ON i OFF. Rozumiem ze nadbieg po wlaczeniu wplywa na ekonomike jazdy, ale nie jestem pewien czy opcja OFFF to rzeczywiscie wylaczeni O/D czy moze na odwrot?

powinienieś mieć lampkę na desce sygnalizującą O/D czyli ze jedziesz właśnie na nadbiegu - u mnie jest mimo , ze mam manuala, nie świeci się oczywiście ale dokąłdnie ją widać

...to jeszcze jedno pytanie, rozumiem ze O/D wlaczone jest rownoznaczne z wieksza konsumpcja paliwa...czy tak?...a tak w ogole o co chodzi z tym nadbiegiem...do tej pory wiedzialem ze w manualu piatka jest nadbiegiem...czyli biegiem wysokich predkosci, ale w automacie nie mam pojecia z czym to sie je...wiem ze moze glupie pytania zadaje, ale jestem jeszcze (i mam nadzieje, ze niedlugo) laikiem jesli chodzi o samochod od technicznej strony...

nie wchodząc za bardzo w szczegóły ....nadbieg to odpowiednik 5 (nadbiegiem może być i 4 i zwykle jest ale nie będe tu gmatwał sprawy) w typowym manualu, ma dawać przyjemną jazdę jak juz się rozpędzisz i utrzymujesz prędkość np ok 120...czyli powinien oszczędzać benzynę.

...spoko, tylko ja mam automat...i co wtedy...co daje O/D w automatycznej przekladni...pewnie to samo to w manualu, ale interesuje mnie aspekt ekonomiczny...czy O/D OFF np w jezdzie po miescie powoduje mniejsze zuzycie paliwa?

spotkałem się z tym w Mondeo i pamietam że była tam kontrolka O/D OFF. jeśli sie nie świeciła to jeździł oszczędniej. na wyłączonym OD można było dalej go bujać na biegach.

Zabel ma rację, jak się kontrolka na desce nie świeci to masz do dyspozycji 4 bieg i wtedy jest oszczędniejszy.