| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-25 12:58:55 Witam,
Pewnie każdy z Was kiedyś spotkał na drodze jakiegoś barana, utrudniającego jazdę, i nie wiedział jak go porządku nauczyć. Ja właśnie wymyśliłem patent (wracając z Poznania) na idiotów, którzy mają źle ustawione światła i jadą z tyłu trzymając się środkowej linii. Efekt znamy - fanga światła po oczach z lusterka lewego wstecznego. Nie bardzo wtedy wiadomo co zrobić. Ja mam ochotę schować się pod deskę rozdzielczą. Ale wczoraj użyłem zalet samochodu - po prostu guziczkiem obróciłem lusterko w lewo aż mi poświata zniknęła z szyby.... Czyli odbiłem gościowi jego reflektor Gość się od tego momentu trzymał nie bliżej niż 20 m z tyłu..... Tak w ogóle to trasa Konin - Warszwa to masakra... Tam się nie da jeździć... A na "autostradzie" A2 to człowiek ma wrażenie, że koła są niewyważone. Tak jes nierówna... Pozdro Navi |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2004-09-25 17:13:18 Też o tym kiedyś myślałem, tylko nie wiadomo jak ustawić lusterko żeby "dobrze wycelować" Tom |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-25 20:01:15 To proste
Obracasz lusterko w lewo, aż ci zniknie z szyby taka jasna plama. W poziomie nie trzeba ruszać, na pewno trafisz. Jak gostek nagle się oddala, znaczy - trafiłeś Pozdro Navi |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-25 21:25:24 Ciekawy patent Navi,,,,,pozowle sobie go kiedyś wypróbować.
|
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-09-25 21:32:40 ja mam patent na tych co na halogenach podjezdzaja pod sam tylek !!! Przeciwmgielne z ESPERO skutecznie ich odstraszaja Ale to z lusterkiem dobre trzeba kiedyś wypróbować Raffsa |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-25 22:49:51 malin2 to tez niezły pomysł, choć są tacy zawodnicy, którzy pewno guza szukają i gotowi sa nawet w tyłek wjechać Ale w gruncie rzeczy ten sposób odstrasza. Potraktowałam tak dziś jednego dziadeńka, który wlókł się lewym pasem, mrugnęłam mu światłami a ten jakby miał klapy na oczach,,,,więc go prawą stroną i na lewą stronę i po hamulcach,,ojo,,,pan jechał już potem bardzo grzecznie |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-26 11:01:03
Fajnie, tylko że żeby włączyć tylne halogeny trzeba najpierw włączyć przednie a to oznacza: a) dużo zabawy z guziczkami (właczyć przednie-właczyć tylnewyłączyć tylne-wyłączyćprzednie) , która przy jeździe w tzw "ciurku" z prędkością 110 km/h może skończyć się smutno b) włączając przednie p.mgielne kuku robisz też komuś kto jedzie z naprzeciwka lub jedzie przed tobą.. Ale zgoda, że jazda na p.mgielnych w deszczu lub w czasie dobrej pogody to plaga w tym kraju. I co najśmieszniejsze te barany sami myślą, że dobrze robią.... Kumpel, lata temu, miał w Warszawie (to samochód taki) zamontowany na zderzaku z tyłu reflektor. Taki szperacz z UAZ'a i wyłącznik na desce... Uwierzcie, działało....
A jak nie wyhamuje? samochód uderzony w tył łatwiej trtaci sterowność niż uderzający....
patrz uwaga jak wyżej. A wyprzedzanie z prawej... Jak gość postanowi jednak odbic (a dziadziusiowe rzadko używają prawego lusterka - w maluchach nie było) to można skończyć z fasonem w rowie... albo na drzewku... Nie wymądrzam się ale pisze z własnego doświadczenia... Mnie też wku....wiają strasznie zawalidrogi, i często ich uczyłem jazdy. Z miernym efektem, niestety. Ja teraz raczej stosuję zasadę,że cierpliwie czekam aż będę mógł wyprzedzić a potem środkowa linia i 30 km/h tak ze dwa kilometry. Pozdro Navi [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2004-09-26 11:03:11 ] |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-26 21:24:46 Navi, wiele w tym racji, jednak jeśli jedziesz przez czas jakiś za gościem i obserwujesz jego zachowanie na drodze, to można przewidzieć reakcję ewentualnego opoźnionego refleksu u człeka. A szczególnie kiedy gośc jedzie i jak pisałam ma wręcz KLAPY na oczach lub wyglada jakby spał albo conajmniej śnięty był. Wiesz każdy z nas nabiera doświadczenia podczas jazdy; stukam sporo kilometrów, uważam, że doświadczenie już posiadam choć uczę się w dalszym ciągu. Tej nauki NIGDY dość, i nie powiem nigdy, że wiem już w tym temacie wszystko.
Pozdrawiam
|
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-09-27 08:03:41 W takich sytuacjach zawsze pare razy pozadnie splukuje sobie szybke Patent z lusterkiem tez jest niezly
|
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-27 23:31:43
A co masz w spryskiwaczu? płyn hamulcowy, czy bezynę ? Pozdro Navi |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-09-28 07:34:35 Zwykly plyn, ale i tak skutecznie odstrasza |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-09-28 13:23:18 Znalem kolesia ktory jezdzil kiedys seicento z dyszami spryskiwaczy przekreconymi do przodu. I robil sobie jaja z ludzi, np. w korku... Ot, taki wkurwiacz z niego byl |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-29 18:14:49
Co za kolo Pozdrów Go |
thaniel Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2004-09-29 18:16:26 Patent z lustekiem super
A co do patentu z hamowaniem to lepiej na raz dodac gazu i lewa noga dotknac hamulec tak zeby tylko stopy sie zapalily pozdr |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-29 20:59:54 Ehe, spróbujcie najpierw w bezpiecznym miejscu poćwiczyć operowanie lewą nogą na hamulcu! To bardzo trudne, jeśli się tego nie ćwiczyło wcześniej. Wiem o tym, bo kiedyś jeździłem po mieście ładą, w której zapchał się gaźnik i gasła na wolnych obrotach, więc musiałem lewą nogą hamować a prawą trzymać jednocześnie obroty silnika. Ot takie doświadczenie |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-29 21:10:51
Fachowcy (czyli ja Niestety w automacie taki zabieg jest mocno niewskazany - elektronika skrzyni głupieje i może silnik zdławić. Pozdro Navi |
thaniel Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2004-09-29 21:18:04 Ja dopiero po 1,5 roku odkrylem ze w poldku dziala ssanie na lpg a przez caly ten czas jezdzilem wlasnie "na lewa noge" albo palcami prawej nogi gaz a pieta hamulec ... tez takie doswiarczenia Ale mozna by pstryczek zamontowac ktory zapalal by swiatla stopu haha pozdr |