MotoNews.pl

Jaki rozmiar aluminiowych felg w Astrze F ?? Pomóżcie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym założyć do swojej Astry F Kombi z 1997 aluminiowe felgi. I zastanawiam się jaki rozmiar wybrać. Czy 14" czy 15"? Słyszałem od wielu osób że 15" są akurat ale ostatnio kumpel mi powiedział, że podobno przy 15" łożyska nieźle dostają i trzeba będzie wymieniać... Podobno całe zawieszenie nie znosi tego zbyt dobrze. Co radzicie? I czy przy założeniu 15" trzeba coś przy zawieszeniu majstrować?
Pozdrawiam

Witam.
Obawiam sie, ze ktos koledze udzielil blednych informacji. Ja polecam jak najbardziej rozmiar 15` - nie wiem czy kolega wie, ale mocniejsze modele Astry seryjnie zaopatrywane byly w 15 calowe felgi i watpie, aby byly jakies specjalne zmiany konstrukcyjne w zawieszeniu, a juz na pewno w kwestii lozysk.
Oczywiscie przesadzenie z ET (wszystko w granicach normy) moze sie skonczyc jakimis perturbacjami, ale sa oryginalne felgi dedykowane do Opelkow w rozmiarze 15 cali.
Moje autko np. seryjnie jest na 14 stalowych.

rozmiar 14 czy 15' to nie czyni wiekszej różnicy, dobierzesz tak oponę aby wszystko grało, szerokość też od 6 do 7' może być, ET standardowe to 49 ale do 35 spokojnie można wkładać.

Polecam 15" i oponki 195/50R15 - pasuje elegancko - sam jezdzilem Astra F z taka konfiguracja. Lepiej sie trzymala drogi i zrobila sie bardziej sztywna. Wyglad zaj.......

Cytat:
2004-09-26 02:28:01, JankeS_GSI pisze:
Polecam 15" i oponki 195/50R15 - pasuje elegancko - sam jezdzilem Astra F z taka konfiguracja. Lepiej sie trzymala drogi i zrobila sie bardziej sztywna. Wyglad zaj.......

ja również polecam taka konfiguracje bo sam taka mam w mojej jeszcze rozbitej asterce

No właśnie ogo. Sprzedajesz rozbitą Asterkę czy ją robisz? A czy jeśli będziesz sprzedawał, to będzie możliwość kupienia od Ciebie alufelg tych co masz na autku? Zarąbiste są te BBS-y ))

Ja mam 15 i mysle ze nawet 16 spokojnie wejda zalezy tylko to od tego z jakim profilem opony zaryzykujesz Ja mam 195/50/15 ogolnie super tylko nieprzesadz z ET moje wynosi 12 to duzo za duzo o ile z przodu obeszło sie bez przerabiania ( lekko wystaja poza obrys autka ok 1.5cm ale nic nie ociera ani nie dobija) to z tyłu musiałem zlikwidowac całkowicie ranty i delikatnie naciagnac całe nadkola + usztywnienie tylnego zawieszenia ale zato wyglad jest niesamowity w stylu niemieckiej szkoły tuningu nisko i szeroko pozdrawiam

osobiscie mam 195/50/15 - dla mnie bomba zreszta mozesz sobie luknąć

Cytat:
2004-09-26 14:23:11, Michaello84 pisze:
No właśnie ogo. Sprzedajesz rozbitą Asterkę czy ją robisz? A czy jeśli będziesz sprzedawał, to będzie możliwość kupienia od Ciebie alufelg tych co masz na autku? Zarąbiste są te BBS-y ))

własnie jeszcze sam nie wiem co robic nie mam czasu sie za to zabrac! jezeli bede sprzedawal rozbita to o BBS-ach bedziemy mogli pogadac pozdrawiam

Cześć

Ja również dopisuję się do poprzedników czyli:
195/50/R15 jak widać w profilu.
Moją Astrę kupiłem na stalowych 13" (?) i po zmianie
hmmm.... miodzio - teraz poluję na sprężyny

pozdro Red

Widziałem Asterke F na siedemnastkach!!!! To dopiero zaj.... widok

Nasz klubowy kolega, Berciak, ma czerwoną Asterkę na siedemnasteczkach Alessio Vuelta 17'' -> Niesamowity widok.
Fotki są na STRONCE O JEGO ASTERCE Są tam też fotki ze poprzednimi felgami, piętnastkami. Według mnie wygląd na 17" jest świetny. Ale rozmawiałem z nim i wiem, że do tak dużych felg trzeba zrobić przeróbek, m.in. bardzo duże utwardzenie zawieszenia, lekkie poszerzenie tylnych wewnętrznych błotników i jak mówił, wyjął plastikowe nadkola z przodu. Ale efekt wizualny REWELACJA

Cytat:
Widziałem Asterke F na siedemnastkach!!!! To dopiero zaj.... widok

hehe..a ja widziałem asterke taksiarza na 13 to jest dopiero widok
pozdr