Witam serdecznie!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich BMW-maniaków..
Własnie zanabyłem droga kupna piękne BMW E-34 A.D. '88 z silnikiem M-20 (525i) w kolorze czarny/grafitowy metalic.
Na samym wstepie mam kilka pytań. Na niektóre z nich pewnie już padły odpowiedzi ale wybaczcie, adrenalina zwiazana z zakupem nie pozwala mi trzeźwo mysleć, a tymbardziej skutecznie szukać.
Zacznę od początku.
1. Czy oznaczenie M na desce rozdzielczej oznacza, że jest to wersja "ztuningowana" fabrycznie? Czy wogóle występowały M5 z takim silnikiem? Czy to np. tylko oznaczenie stylistyczne???
Auto ma fabrycznie obnizone i usztywnione zawieszenie, czy to ma związek z magiczną "eMką"???
2. Przejzałem mnóstwo zdjęć wnętrza róznych piątek i juz zupełnie nie wiem o co chodzi. Na zegarach pod obrotomierzem mam wskaźnik temp. oleju podczas gdy na zdjeciach innych piatek w tym miejscu znajduje się economizer czy jak to sie tam pisze.
Intryguje mnie to o tyle, że ten wskaźnik tem. oleju poprostu nie działa, co pozwala mi podejżewać, że zegary mam "nie od tego modelu" zwłaszcza, że prędkościomierz jest wyskalowany do 300km/h.
3. Czy istnieją jakieś sposoby na "tuning" oswietlenia świateł mijania??? W tej chwili swiecą gożej niż źle i zastanawiam sie poważnie jak temu zaradzić tymbardziej, ze swiatła polieliptyczne powinny świecić dosyć dobrze. Drogowe za to są Extra.
4. Czego sie spoodziewać po tym silniku? Mam wrażenie, ze pracuje trochę nierówno na biegu jałowym, trochę nim szarpie, gdzie szukać przyczyny, ew. jaki jest koszt naprawy???
5. Wogóle ta moja wersja jest jakaś dziwna. Wszystkie szyby na korbkę, a szyberdach elektryczny, czy to jakaś bidawersja czy co?
6. Po lewej stronie komory silnika (patrząc z za kierownicy) znajduje się jakaś magiczna skrzynka z przekaźnikami od ABS'u. Problem polega na tym, że ona jest pusta. Ma ktos jakis pomysł jakimi przekaźnikami uzupełnić tę skrzynkę??? Oczywiście na desce rozdzielczej pięknie świeci kontrolka ABS.
7. Chyba juz ostatnie. Znają koledzy jakiś godny polecenia warsztat BMW w Stolicy lub jej południowo-zachodnich okolicach???
Chodzi o "ułożenie" auta do własnych potrzeb/gustów.
Licznik wskazuje 160.000 km, co jest wartością raczej mało realną, no chyba, ze poprzedni właściciel (notabene niemiec) jeździł tym cudem tylko po mieście zważywszy na podniszczoną tapicerkę fotela kierowcy i tylko tego fotela. Reszta miejsc siedzących wyglada jakby wyszła prosto z fabryki.
Dziekuję za uwagę ew. odpowiedzi/rady i przepraszam za przydługi post...

oj... chyba się wpakowałeś w kłopoty, podejrzewam ,że twoje autko jest zrobione z kilku innych

Cytat:
2004-09-26 12:04:30, toptuning pisze:
oj... chyba się wpakowałeś w kłopoty, podejrzewam ,że twoje autko jest zrobione z kilku innych

A co by na to wskazywało?
Zegary od eMki, korby w drzwiach, czy białe kierunkowskazy???

Bo może "niemiec" miał życzenie i pozmieniał to i owo (zegary, kierunki) a deskę od eMki wsadził, bo miał kaprys posiadania zegara do 300km/h

[ wiadomość edytowana przez: Colliber dnia 2004-09-26 12:48:49 ]

napewno nie masz wersji M bo te mialy silnik 3,6 albo 3,8 L, to ze masz elementy od M to najprawdopodobniej swiadczy o zamilowaniu tego niemca do bmw, sporo ludzi przerabia chociaz wizualnie swoje bmw na wersje M.

to ze masz szyby na korbke i el szyberdach jest bardzo mzoliwe bo ja mam u siebie jeszcze dziwniejsze wyposarzenie- mam klime, komputer pokladowy a szyby tez na korbke...

a co do silnika to ciezko mi powiedzec ale gdzies slyszalem ze chwala go bardziej niz nowsza wersje z 24 zaworami. dobry warsztat znam tylko w Bydgoszczy...

JA dołacze się do światełek to już standart ja ostatnio miałem podobny problem ale rozkręciłem i wyczyściłem i jest dobrze nawet bardzo dobrze takze polecam

jak możesz to prześlij mi fotki komory silnika. pozdrawiam

Cytat:
2004-09-26 14:07:24, MARCIN_RADOM pisze:
jak możesz to prześlij mi fotki komory silnika. pozdrawiam

A mogę zapytać co stwierdzisz patrząc na foty silnika???
PZDR

chciałbym po prostu zobaczyc ten silnik

OK. Tylko nie wcześniej niz w piatek, bowiem dopiero w czwartek bedę miał chwilę na fotoreportarz...

więc czekam