| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-27 09:30:58 A nie lepiej naprawić EGR (rozruszać i nasmarować) albo wymienić na jakiś ze szrotu ?
Pozdr. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-27 09:47:56 No właśnie, jeżdżę na LPG dobrze wyregulowanym (EGR rok temu wymontowałem, poruszałem membraną) i nigdy nie miałem kodu 32.
Pozdr. |
Buba030 Płock | 2004-09-27 10:17:29 Pewnie macie rację. Poszukam jeszcze w wyszukiwarce.
A odwrócić to mozna przez pół godziny. Spróbuję przeczyścic zawór. Dzięki. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-27 13:15:48 EGR można rozruszac bez wymontowywania. Wystarczy złapać go od spodu paluchami i poruszać membraną, powinna płynnie się poruszać, bez zacięć i nie powinna blokować się w skrajnych położeniach.
A co do "wyłączenia" EGR - znacznie łatwiej to zrobić odłączając i zaślepiając wężyk nim sterujący. 3 minuty roboty. |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-10-02 20:37:25 ja już od dawna tego cuda nie mam i moim zdaniem silnik lepiej kręci.
moim zdaniem (i kogoś jeszcze z klubu - nie pamiętam kto mnie na ten trop wprowadził) błąd EGR jest związany z ciśnieniem w dolocie, i regulacja emulatora nie koniecznie musi pomóc. Ja zmieniłem mikser na ponadstandartowy (większy przelot) i mam święty spokój. lpg bez emulatora sombdy, trochę buja jałowe obroty - ale o błędzie EGR juz dawno zapomniałem (wcześniej nie było mowy żeby nie wyskoczył) EGR jest chyba po to aby były czystrze spaliny ?? no i sonda może się szybciej nagrzewa. Ja obrałem kierunek - wsać se rórke w d... to sie lepiej najesz. g... prawda. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-10-02 21:52:37 Ja tez miałem i mam z tym problem bo po montażu wydechu wraz z kolektorem rurowy, zawór pracował jak karabin maszynowy.... Inne ciśnienie spalin to i zaczął wariować..
Jak go odłaczyłem to obroty wolne się ustabilizowały i silnik zaczął ciszej pracować. Niestety obecnie co jakiś czas pojawia się i znika bład EGR.. |