MotoNews.pl
11 Jak zdjąć boczek w tylych drzwiach Omega B?? (64206/0)

Jak zdjąć boczek w tylych drzwiach Omega B??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam banalny problem ale dla mnie wazny!. jak sciagnac boczek w tylnych drzwiach omegi B nie łamiąc przy tym zadnej cześci.najwiekszy problem mam z korbka do szyb i nie wiem czy w rączce sa jakies śrubki. Prosze o rade osoby które demontowały już. He nie jezdzijcie za mocno po mnie za ten post. dzieki czekam na odp

No więc bierze się wieprza, ogłusza go, podrzyna gardło zeby krew spłynęła. Następnie patroszy, ściąga skórę..... itd, itp .

A tak na poważnie.
Jeden wkręt jest za grzybkiem od blokowania drzwi, wyjmij go, to zobaczysz Następny jest za maskownicą klamki wewnętrznej (najlepiej delikatnie podważyć maskownicę od dołu i wyjąć), następny jest w uchwycie drzwi, trzeba go wyjąć w dół i do przodu. masa wkrętów na boku drzwi zaczynając od strony błotnika.w dół aż do zawiasa powedzmy. No i ta nieszczęsna zawleczka ( spręzyna w kształcie powiedzmy oringa ) w korbie podnośnika szyby. Delikatnie naciśnij boczek drzwi wokół korby, powinna się pokazać.
Nie jestem pewien, ale chyba jest jeszcze wkręt za popielniczką.

Owocnego rozbierania świ.. tfu drzwi życzy

Paweł

PS. Uważaj na tą maskownicę klamki i uchwyt drzwi. Łatwo jest wyłamać plastikowe ząbki i później wszystko lata

dzieki Kuba mam nadzieje ze mi sie uda zdjąc delikatnie. Aha jeden ząbek w maskownicy klamki wewnetrznej juz zlamalem. dzieki jeszcze raz. pozdrawiam

Pewnie już zdjąłeś boczek, ale jeśli nie to może przyda ci się moje doświadczenie.

U mnie w tylnych lewych drzwiach nie działała od kupna lampka i głośnik szerokopasmowy (a wysokotonowy działał!). Do tego przestał mi działać siłownik centralnego zamka - to mnie zmusiło do działania.

Najpierw bezproblemowo zdjąłem zawleczkę korbki szyb (haczykiem zrobionym kombinerkami ze spinacza), odkręciłem wszystkie widoczne wkręty i potem odchylając delikatnie boczek ustalałem, gdzie są kolejne i wykręciłem kolejno:
1) pod popielniczką,
2) pod maskownicą klamki wewnętrznej (maskownica sama mi odskoczyła jak odginałem boczek bez żadnych uszkodzeń)
3) pod powleczoną gumą wkładką uchwytu drzwi - tutaj miałem problem z wyjęciem wkładki uchwytu, więc do wkrętu dostałem się cienkim wkrętakiem, po lekkim odchyleniu wkładki i zdjęciu tej gumowej nakładki z kilku plastikowych bolców.

Po odkręceniu tych wkrętów bochek wysuwa się go góry. Nie odkręcałem jednak plastikowej części boczku, tej przy grzybku do blokowania drzwi - jest to oddzielny element.

Wymieniłem 3 kable i wszystko działa

pass