Charakterystyczny dźwięk w trakcie skręcania..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu w trakcie maksymalnego skrętu kierownica w lewo, w trakcie wolnego np. cofania z prawej strony samochodu wydobywa się dziwny, ale charakterystyczny dźwięk. Hałas ten przypomina ?rozciągane? żelazo. Podejrzewam, że to cos z przekładnią albo coś takiego, ale niestety w te klocki jest bardzo słaby i nie wiem jak sprawdzić, jaki to element robi taki harmider. Prosiłbym o szybką pomoc, póki pogoda względnie dopisuje no i póki nie rozpoczęły mi się studia.

A może przegubik sie nieco zużył?

Cytat:
A może przegubik sie nieco zużył?

Kolega tez tak mówił, ale nie wiem jak można sprawdzić, czy przegub jest uszkodzony?

rozciagane zelazo to mi bardziej na sworzen wyglada...
zatarty.
przegub raczej by tlukl, co?

Nie to tylko hałas i to przy max skręcie!! A kierownica wcale nie tłucze w czasie jazdy. Chociaż przy naszych drogach nigdy nic nie wiadomo..

A jak się sprawdza ten sworzeń no i ewentualnie jak go się wymienia?? Aha i jakijest koszt tej zabawy??

Widzę kolego po Twoich pytaniach że masz bardzo mizerne pojęcie o technice i naprawie samochodów. W sytuacji tej radziłbym Ci jednak odstawić auto do mechanika.
Ale co polecam to żebyś był przy naprawie i dokładnie obserwował jego robotę pytając się o wszystko. W ten sposób czegoś się nauczysz.
Niestety nie polecam Ci jeszcze samodzielnego dłubania przy napędzie czy zawieszeniu przy Twoich obecnych umiejętnościach.

Dziękuje za informacje, jednak ja lubię wyzwania a w szczególności te motoryzacyjno-informatyczne, wiec wolałbym na razie spróbować samemu a w razie jakiegoś problemu zgłosić się do mechanika, którego notabene mam 10m od parkingu. Przyznaje się bez bicie, że nigdy nie naprawiałem ani zawieszenie, ani układu kierowniczego wiec faktycznie o tym nie mam zielonego pojęcia. Za wszelkie konstruktywne sugestie wielkie dzięki.

sworzen - poszukaj niewielkiego elementu z gumowym mieszkiem na koncu.. takie kulowe mocowanie. Jesli ten gumowy mieszek jest pekniety, to prawdopodobnie masz winowajce.
i faktycznie lepiej sam nie gmeraj. Cos o tym wiem - juz mialem nauczke, zeby samemu nie pchac lap za daleko

Mialem ten sam problem w samarce. Tylko przy powolnej jezdzie dochodzil ten odglos. I przy max skreconych kolach. Pomoglo male dodanie oleju. Narazie rok spokoju. Ale mam 2 nowe sworznie czekajace na podmianke. Sprawdz czy nie masz uszkodzonych oslon gumowych. Najprawdopodobniej dostala sie do nich wodach i tak sie dzieje.