MotoNews.pl
7 Komputer nie gaśnie i radio - pomocy ! (64296/0)

Komputer nie gaśnie i radio - pomocy !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POMOCY,
kupiłem miesiąc temu Omege B caravan '96 CD 2.0 16V, i już 2 raz coś takiego mi się stało !!
sytuacja ma miejsce po tym, jak wieczorem (na światłach) przejechałem ok. 100 km i wyłączam silnik, wyciągam kluczyk ze stacyjki i komputer nie gaśnie i radio też się świeci !!!!!!!
CO się dzieje ???!!!
już 2gi raz coś takiego miało miejsce.
Za pierwszym razem odłączyłem klemy i po jakimś czasie pomogło, ale ile można klemy odkręcać !??

POMOCY !!

--
Jarek (Jabis-JS)

Cytat:
2004-09-28 14:37:49, JABIS-JS pisze:
wyciągam kluczyk ze stacyjki i komputer nie gaśnie i radio też się świeci !!!!!!! CO się dzieje ???!!!

A wyskakuje Ci ten metalowy pierścień dookoła kluczyka?
Bo odłączenie radia i kompa następuje dopiero po tym.

pozdr,
Robert

A czy komputer w takich przypadkach nie wyświetla jakiegoś komunikatu? U mnie jak np. mam za mało płynu do spryskiwaczy, to po wyjęciu kluczyka jeszcze przez jakiś czas wyświetla komunikat.

Ja sprawdziłbym najpierw napięcie na przewodach, na których napięcie zależy od położenia kluczyka - czy po wyłaczeniu znika +12V.

pass

Cytat:
2004-09-28 14:46:59, Nixon pisze:
A wyskakuje Ci ten metalowy pierścień dookoła kluczyka? Bo odłączenie radia i kompa następuje dopiero po tym. pozdr, Robert

Właśnie byłem na parkingu upewnić się, i .... zaskoczenie - od wczorajszego wieczoru wszystko sie swiecilo, rowniez dzis rano jak jechalem do pracy, ale teraz byl komp. i radio wylaczone, ALE tyle z mojej "radosci" - włożyłem kluczyk by sie upewnic i K...a M.ć - znowu sie świeci !!
Co do pierścienia to "chyba" jest wszystko w normie ...

Cytat:
2004-09-28 14:53:18, pass pisze:
A czy komputer w takich przypadkach nie wyświetla jakiegoś komunikatu? U mnie jak np. mam za mało płynu do spryskiwaczy, to po wyjęciu kluczyka jeszcze przez jakiś czas wyświetla komunikat.

Komuter "wisi" na komunikacie z temperaturą zewnętrzną (18st.c.)
Cytat:
Ja sprawdziłbym najpierw napięcie na przewodach, na których napięcie zależy od położenia kluczyka - czy po wyłaczeniu znika +12V.

Ale co jest dziwne, to ma miejsce tylko jak jade dluższyn czas na światłach !, bo jeżeli jeżdzę normalnie - bez świateł- to wszystko jest OK.

Cytat:
Komuter "wisi" na komunikacie z temperaturą zewnętrzną (18st.c.)

No to jest przecież objaw włączonego radia!

I tam IMO należy szukać przyczyn.

Cytat:
2004-09-28 15:19:44, Prowo pisze:
No to jest przecież objaw włączonego radia! I tam IMO należy szukać przyczyn.

OK, juro odpiszę - co i jak ...
dziś będę "grzebał" przy radiu ...

Pozdrawiam Wszystkich
--
Jarek (JABIS-JS)

Cytat:
2004-09-28 15:07:59, JABIS-JS pisze:
Ale co jest dziwne, to ma miejsce tylko jak jade dluższyn czas na światłach !, bo jeżeli jeżdzę normalnie - bez świateł- to wszystko jest OK.

Zwarcie nie jedno ma imię

Objawy mogą być zabawne i zlokalizowane być daleko od zjawiska. Ktoś pisał o jakimś kosmicznym zachowaniu bodaj oświetlenia kabiny spowodowanym zwarciem w podgrzewaczach spryskiwaczy, mi komputer nie uruchamiał sprężarki klimy po tym jak podczas serwisu podwozia sciśnięto mocno wiązkę (nie mającą nic wspólnego z tą sprężarką) itd.

Happy hounting

Robert

Odgrzewam kotleta. Omega C pełen wyświetlacz i mam taki sam problem jak jabis-js. Świeci radio komp i przyciski w kierownicy, i za ch..a sie nie chce wyłączyć, a używałem nawet ciepłych słowek żeby omega nie była złośliwa. Jabis jak było u Ciebie, co było przyczyną? Tymczasem odlącze klemy od aku, bo przede mną cała noc...

Rozwiązanie sprawy zaskakujące, aczkolwiek szzcęśliwe. Rano podłączyłem aku i wszystko śmiga jak należy

częstą przyczyną niegaśnięcia lub odwrtonie nie odpalania wyświetlacza wcale lub tylko naświatłach - naprawa 35-50zł

częstą przyczyną niegaśnięcia lub nie odpalania wyświetlacza wcale lub tylko na światłach jest naprawa za 35-30zł? Bo nie rozumiem, o co chodzi w Twej wypowiedzi?

Cytat:
2008-06-07 23:12:25, eron pisze:
Bo nie rozumiem, o co chodzi w Twej wypowiedzi?

jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o pieniądze

Eryk ja też nie chwytam za bardzo ale jedno jest pewne po przejrzeniu forum stwierdzam mamy w klubie "Słodowego" ... wow co ja tam gadam "McGywer'a" przecież i to jaki zdolny. Wszystkie wątki o wyświetlaczach wyszukał.

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2008-06-08 08:18:29 ]