MotoNews.pl

Brzeczenie podczas rozruchu i przy ruszaniu..? 1,5 MPI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy byl juz poruszany taki temat .. , ale chcialbym sie zapytac bo mam taką przypadlosc ze podczas rozruchu na zimno jak juz zaskoczy jest brzeczenie przez chwile a potem podczas ruszania na 1 biegu i w miare przyspieszania i zmiany biegów niknie...jak sie zatrzymam i ruszam to znowu jest te brzeczenie jakby jakas (obudowa plastikowa drgala i o cos uderzala).
W warsztacie oglądalem z mechanikiem od spodu i nic tam nie lata ...moze wy sie z czyms takim spotkaliscie....??..

no ja tez tak mam! nigdzie nic nie widac zeby drzalo jak sie przyjzy czlowiek od dolu a mimo wszystko brzeczy i brzeczy! tez szukam przyczyny od jakiegos czasu. troche podejzewam ze to rura, mysle ze moze gdzies o tylni wachacz uderza! ale ja jeszcze wypatrze bo juz nie moge sluchac!
pozdrawiam

częstym brzęczeniem w hultajach z silnikiem gaźnikowym jest klapka sterująca powietrzem zimne/ciepłe w rurze ssącej do filtra powietrza

u mnie takie brzęczenia wywoływała osłona katalizatora..

słyszalne bardziej z przodu czy z tyłu?

Podobnie, podciagnąlem pasek klinowy i bylo ok. Ostatnoi znowu slysze delikanie bzyczenie dopoki silnik sie nie rozgrzeje lub delikatnie nie podniose obrotow na biego jalowym.

u mnie slycha na poziomie miedzy silnikiem a kabina z akctem na silnik pod podloga oczyscie! ale pod klapa tez cos tam drzy!

brzeczenie jest slyszalne z przodu jakby w silniku badz pod silnikiem...

u mnie na zimnym silniku brzęczała maska, tam gdzie się zabezpiecza. obniżyłem zamek i jest ok. ale to może byc wiele przyczyn, często prozaicznych. jak bardziej pzry ruszaniu samochodem to warto sprawdzić czy nie pojawia się przy wyciskaniu sprzęgła. może być przy rurze wydechowej, na cięgnach hamulca nożnego. do Czerwcu: u Ciebie ( jak i u mnie) trochę się wzbudza na poduszkach silnika, powoduje to szarpanie, które gdzieś znajduje ujście i stuka. niestety nie jest to już nowe . ale lepiej zapobiegawczo obejrzeć autko i troche nim poszarpać dla własnego spokoju.

Do Zabela...
No wlasnie brzeczenie to pojawia sie przy wyciskaniu sprzegla podczas ruszania ...a sprzeglo mam do wymiany ...
Czyzby to bylo to..??...
Wymienic sprzeglo i po klopocie...??

Jezeli slychac to po wcisnieciu sprzegla, to ja stawialbym na lozysko wyciskowe sprzegla ono wlasnie daje takie objawy

tylko że przy łożysku wyciskowym sprzęgła najczęściej odgłosy cichną po naciśnięciu, po prostu luzy się kasują, chyba że coś ociera po naciśnięciu

Witam...

Jutro nie odpuszcze...musze zlikwidowac to brzęczenie..
Jest dobijające....
Kupiłem dzis sprzeglo kpl i jutro jade wymienic...okaze sie czy to lożysko czy cos innego....
Po robocie dam znac...dla zainteresowanych.....

jak brzęczy przy naciśniętym pedale sprzęgła to lożysko sprzęgłowe, jesli wciskamy i cichnie to łożyska w skrzyni. ale to też zależy co to za brzęczenie

Jak pisalem wczesniej........
Brzeczy w momencie ruszania .....
dodaje gazu i popuszczam sprzeglo..i wtedy jest takie brzeczenie jakby atrapa byla luzna i walila o bok...ale sprawdzalem jest przymocowana

Dzisiaj bylem u magika....i co..
Brzeczy puszka w ukladzie wydechowym ...jak sie nagrzeje to przestaje jak ostygnie to daje czadu....
Wyciac wspawac nową i po klopocie........

u mnie wala jak szalone oslonki... katalizatora.... i z przodu jest jeszczee jedna oslona rury wydechowej (jak jest jeszcze podwojna) i too daje mi piekny efekt przy 2,5 krpm czyli idealnie tak jak sie jedzie z w miare rowna predkoscia (spokojnie) :/ hehe