MotoNews.pl
10 Pytanie o metalowe przewody do gazu (64477/12)

Pytanie o metalowe przewody do gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy przewód który idzie od zaworu tankowania do wielozaworu na butli ma te same końcówki co ten co jest między filtrem a reduktorem? Czy te końcówki są takie jak od przewodów hamulcowych?
Czy mogę użyć przewodu hamulcowego miedzianego żeby połączyć zawór do tankowania z wielozaworem?
W moim powstała nieszczelność i podczas tankowania operator musi trzymać pistolet w punkcie w którym najmniej gazu syczy a ja musze operowac dystrybutorem

lepiej podjedź do gaziarzy i kup kawałek przewodu tego metalowego z końcówkami.
dasz im 5 zl na piwo,u nich tego od licha lezy

Może panikuje, ale ja osobiście za to bym się nie brał, ponadto, jaką masz pewność, że przewód miedziany spełnia wszelkie parametry bezpieczeństwa w kontakcie z gazem?? Może nie jestem fizykiem ani nie studiuje mechaniki, ale ja na twoim miejscu kupiłbym oryginał.

w sumie fachowej rady to nie dam , ale tak na logikę to chyba jest tak samo jak z normalnymi rurami : są do wody i do gazu.

nie ryzykuj !!! podjedz do gazownika. Parę groszy Cię nie zbawi , a w sumie TO O TWOJE bezpieczeństwo chodzi.
Z gazem nie ma żartów...

Jakoś wątpie że to będzie kosztować 5zł. Przewód hamulcowy przedni, ten dłuższy kosztuje 14zł. Zabawa przewodem do tankowania jest bezpieczna ponieważ przez niego nie wyleci gaz z butli, a najwyżej to co jest w przewodzie między zaworem tankowania a wielozaworem. Nawet jak mi przerdzewieje za rok to nic się nie stanie. A ciśnienie taki przewód wytrzymuje raczej spore.
Jedyny problem to czy to będzie mechanicznie pasować. Nie chcę ruszać swojego żeby sprawdzić bo moge całkiem ukręcić. A na benzynie mi samochód już nie działa.

Jani, po prostu podjedź do gazownika i zobaczymy co Ci powie.
Może rzeczywiście to kosztuje jakieś grosze. Jeśli nie, będziesz kombinował!!

Podzwonię. Zna ktoś sklep z częściami do inst. lpg w wawie?

poszukaj może na forum LPG

Janisz: przewód do tankowania ma średnicę 8mm a od zaworu do reduktora 6mm. Zobacz teraz jakie "fi" ma przewód hamulcowy To po pierwsze.
Po drugie, jeśli myślisz że na tych przewodach są końcówki jak na hamulcowych to jesteś w błędzie. Nakrętki (właściwie to raczej wkrętki? ) są częścią zaworu tankowania, wielozaworu itd. i można je spokojnie zdjąć z przewodu. Za uszczelnienie odpowiadają koraliki, które powinno się wymienić po każdym odkręceniu przewodu ponieważ są zgniatane przez w/w nakrętki.
Lepiej podjedź do gazowników albo sklepu/hurtowni z instalacjami i zakup odpowiedniej długości przewód i koraliki. przewody miedziane kupuje się na metry.
Pozdro.

Dzięki, o to chodziło. Czyli mogę np wyjąć przewód z zaworu tankowania, uciąć o 3cm do miejsca gdzie jest cały i spowrotem założyć zawór na nowe koraliki??? Jutro porozkręcam i obadam.

Tak, ale obawiam się, że nie "naciągniesz" tych 3cm. Gazownicy dość pasownie i na wymiar zakładają przewody. Bardzo ciężko Ci będzie wykombinować brakujące cm (o ile w ogóle)
Prościej chyba jednak kupić nowy przewód.
Pozdro.

Ja tam bym sie tym nie bawil, popieram postulat abys sie udal do gazownikow. Gaz jest niebezpieczna zabawa, musi byc wszystko ok bo jak nie, postawisz kiedys w jakims garazu, wejdzie Ci ktos z papierosem i bedziez go ( i Lade) zyletka zdrapywal....
Do gazownikow!!

Wyrwałem cały ten szajs

Ciekawe jak ten koralik zdejme. I potem założe.

Efekt szlifowania o asfalt bo odpadło z mocowania które przegniło.

Koralik kup nowy
W ostateczności zgnieć kleszczami resztki rurki tak, żeby koralik sam spadł
Pozdro.

Tu będe mieć klopot bo żeby go wcisnąć to przewód musi być idealnie okrągły. A jak to wogóle ma się trzymać??? Ten koralik się podgrzewa przy zakładaniu żeby się sam zacisnął?

Nie grzać. Koralik powinien wejść luźno na rurkę, a zaciska się na niej przy zakręcaniu nakrętki.
Pozdro.

Super, podjechałem dziś do gaziarzy. Koleś był spoko i dał mi ten koralik za free! Zamontowałęm i odrazu zatankowałem. Na szczęście nie musiałem zdzierać tej gumowej izolacji.

PS
Polecam warsztat na Perkuna 85 koło BP tel 6723999