Coupe 98...sprzêg³o i pomiary kompresji...

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
W³asnie mam nowe sprzêglo. Bardzo rozs±dny ma³y warsztat na Marysinie (W-wa)..na razie polecam. Sprzêg³o kompletne 530 robota 150,
gratis pomiar kompresji.

No i wysz³o ¿e na 3 garnkach jest fabryka praktycznie ok 1,4 Mpa natomiast jeden nie trzyma na zaworach.... diagnoza gniazdo zaworu upalone bnajprawdopodobniej lub zawór .... tak czy inaczej g³owica do zrzucenia i sie zobaczy. kolejne pare z³otych sie wtopi ...reszta motoru bez zarzutu. Czy to od gazu? Opinie podzielone...dlaczego tylko jeden garnek tak ma? wiêcej napisze jak arzuc± g³owicê ch³opaki. Najpierw jednak kompletowanie cze¶ci itd....

dzieki za posta i za dane

jak mierzylem cisnienie w accencie taty tj 1.5 SOHC z 1997r przebieg 120tys km i na moim przyrzadzie jest tam cisnienie 12,5 czegos tam (sorki za opis)
na accencie z 1999r/2000r przebieg 40 tys km wyszlo 13,2
a na moim coupe 1999/2000 przebieg 47tys km wyszlo 12,0

wiec chyba wszystko jest ok bo wedlug strony webtech accent ma cisninie wyzsze o ok 10% od coupe tj (accent 1,62 KPI lub 234 PSI a coupe 1,47 KPI lub 213 PSI)
u mnie relacaja 13,2 na accencie z 1999/2000 do mojego coupe 1999/2000r gdzie jest 12,0 tez daje ok 10% wiec sadze z jest chyba ok

poprostu chyba mam inny przyrzad do pomiaru cisnienia i tyle !!!
juz przestalem sie tym przejmowac !

ale ty piszesz ze masz 1,4 a norma jest miedzy 1,47 a 1,37mpa wiec po jakim przebiegu juz ci sie zbliza ta granica do minimum tj do 1,37 ???

a i jeszcze ile ci wyszlo w tym 4 cylindrze gdzie pisales ze cos jest nie tak ???

Pozdrawiam

[ wiadomo¶æ edytowana przez: spoon dnia 2004-10-01 10:03:11 ]

nie wiem jak mierzy³e¶ czy "na gumkê" - koñcówka przyrz±du ma gumkê któr± dociskasz do otworu ¶wiecy czy wkrêcane koñcówki, je¶li, na gumke to czsem bokiem ukcieka trochê ci¶nienia...inna sprawa to czy robi³e¶ próbe olejow±? i czy by³a zmiana ci¶nienia.
Wg magika który mi to robi³ tak d³ugo jak jest podobne ci¶nienie w cylindrach nie ma co sie martwiæ. Najni¿sze by³o ok 10... jak dobrze pamietam...

ok
dzieki za info

Pozdrawiam