Czy mi sie zdaje czy Andy ....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...przemalował swoją Ładę ????
Ładnie sie lśni teraz

i białe zegary

Super wygląda ! Gratuluję

Tak przemalowalem!!!!!! Tzn. zrobiłem gruntony remont u kumpla na warsztacie/pozdrowienia dla "GENIUSZA"/większość rzeczy robiłem sam oprócz spawania oraz lakierowania/Została zrobiona cała blacharka, podłoga i wogole wszystko co z blacharką związane/Wszystko było robione baaaaardzo solidnie-tak jak to sie dla siebie robi///Przed blacharką silniczek przeszedł kapitalkę /na szczęście obeszło się bez szlifów, bo nie było takiej potrzeby-no i teraz pozostało jedynie dbać o to cudo i jeździć i jeszcze raz jeździć........

Wymieniłem/tzn. tego sam nie robiłem, może oprócz paru rzeczy/:
docisk sprzęgła, tarcze hamulcowe, cylinderki,przewody hamulcowe-oczywiście klocki-teraz mam zalany płyn hamulcowy DOT 4, a nie DOT 3-tak jak to było wcześniej, sworznie, drążki,panewki,pierścienie,świece ISKRY FE65- z przeznaczeniem do gazu,oczywicie zestaw uszczelek,
pozakładałem nadkola, auto zostało gruntownie zakonserwowane- tj. wszystkie przekroje/podłoga też jest idealnie zakonserwowana,doszły halogeny...............więcej już nie pamiętam, ale jeszcze jest tego trochę DUŻO............

Są teraz białe zegary!!!!!-fajnie wyglądają nocą/acha jeszcze doszła końcówka Ultera<śr. 10 >-tak jest zrobione, że wygląda jak prawdziwy Ulter/jedna komora w tylnym tłumiku została również zlikwidowana/

W aucie jest teraz 2 razy ciszej niż poprzednio- drzwi smarowałem od środka Blachogumem- gruba warstwa oraz założyłem folię,podłoge też jest wysmarowana tym cudem-poszło mi chyba na nią z 10kg-nie żałowałem,na to doszła folia i specjalna mata temoizolacyjna/taka watka ze sreberkiem/.........byłoby jeszcze o czym pisać..............spedziłem całe dwa miesie na garażu robiąc to wszystko, ale mylę, że było warto- wszystko się spisuje zarąbiście............

pozdrawiam wszystkich gorąco

LADA FOREVER

Autko ju ma 25 lat ciekawe ile jeszcze nim pojeżdżę............?????????

[ wiadomość edytowana przez: Andy dnia 2002-12-16 16:48:52 ]

Pięknie ANDY !
Jednak to zrobiłeś )))
Mam nadzieje,że bedzie można to niedługo zobaczyć.
Przy okazji mam pytanko czy ten Twój znajomy nie zrobiłby tego samego (tzn blachy i lakieru z moja samara?????.Musimy pogadać
Pozdrawiam
Paweł
Twoja ładzianka jest teraz PIEKNA!

Witam,przyznają że wygląda super.2 miesiące to sporo czasu,ale widać że warto było,gratuluję
Pzdr Grzesiek

Przepiekna jest. Zazdroszcze

Andy nie moge się napatrzyć na to cudo!!!!
Pamiętam ja z pierwszego naszego zlotu w Mirowie . Potem na pasie w Krakowie . Juz wtedy mówiłes o remoncie , ale to co zrobiłeś to naprawdę rewelacja.
Przymierzam sie do podobnego remonciku (blacha + lakier w mojej samarze )szam kogos kto zrobi to z sercem i niedrogo . dlatego chce Cie zapytac o tego Twojego kolegę czy robi to prywatnie i ile mniej wiecej to by kosztowało
Jeśli to możliwe daj znać co i jak . Czy robiłes to w Stalowej Woli???Bo dla mnie nie ma to znaczenia gdzie moge podjechać
Pozdr
paweł

brawo, rewelacja!
Andy, skoro lubisz takie robotki i masz juz wprawe, moze mi moja 07 tak wyremontujesz?))
i nic od ciebie za to nie chce)))))))

Pytanie do Andego:
co to jest ten Blachogum,ile to to kosztuje,w jakich sklepach to można kupić
Cytat:
na to doszła folia i specjalna mata temoizolacyjna/taka watka ze sreberkiem/

czy jest specjalnie przeznaczone do wyciszenia auta(np niepalne,niehigroskopijne itp)?,jaka folia?
Pzdr Grzesiek
p.s.Znasz się może na lakierowaniu?co dodawać do lakieru(utwardzacz jakiś?) jesli tak to w jakich proporcjach.Co dawać jako podkład pod lakier?Czy warto to wszystko pomalowac bezbarwnym lakierem?Ile trzeba czekać na wyschnięcie lakieru?

Grzegorz! Pytasz czy warto lakierować bezbarwnym? Widziałeś na zlocie mojego" czarnucha" nie wyglądałaby tak gdyby nie była pokryta fabrycznie bezbarwnym. Ztymże jeśli lakierujesz bezbarwnym to też trzeba wiedzieć kiedy go położyć żeby lakieru niezważył a dał odpowiedni efekt.
Pozdrawiam

ps. Andy sorry autko mażenie!!

Hej Grzesiek !

Generalnie tak to wygląda :

Blachogum jest to taka powiedzmy substancja, która po nałożeniu tworzy specjalną warstwę, coś jakby gumową....
Można to kupić w sklepach- lepiej hurtowniach samochodowych tam gdzie mają oleje, płyny do chłodnic i takie różne asortymenty- ogólnie chemikalia do aut. Blachogum jest w puszkach 1 litrowych i 3 litrowych - te drugie wychodzą taniej, a tej substancji zależy co chcesz robić trochę idzie...
Zastosowanie ma w miarę szerokie,-ma właściwości konserwujące i WYCISZAJĄCE !!! Ja smarowałem tym całą podłogę oraz drzwi u siebie - naprawdę dużo dało i jest ciszej. Puszka litrowa kosztuje coś chyba niecałe 10 zł, 3 litrowa ok.25 zł.-tak było rok temu przynajmniej.

Generalnie do wyciszenia aut stosuje się takie specjalne arkusze - do kupienia w sklepach lakierniczych, które sie podgrzewa i nakłada na podłogę, ale są strasznie drogie i kupuje się je w małych arkuszach (ok 1m x 1m )

Na ten blachogum została położona folia(na podłodze)-termoizolacyjna kupiona w sklepie budowlanym i na to specjalna wata ze sreberkiem-też kupiona w budowlanym-wybrałem ją bo nie była strasznie gruba i miała "sreberko" z jednej strony- to ma zastosowanie gdzieś w kominkach,czy jakoś tak......

pozdrawiam

Co do lakierowania :

Co dodawać do lakieru to zależy od lakieru i powinno pisać w jakich proporcjach rozrabiać. Nie wiem, jak jest z lakierami renowacyjnymi, ale np. do akrylu dochodzi utwardzacz i oczywiście + rozcienczalnik.

Nie wiem o co wam chodzi z tym bezbarwnym???? Generalnie jak sie maluje renowacją, czy akrylem nie nakłada się żadnych bezbarwnych.

Bezbarwny jest na lakiery metaliczne. Wtedy najpierw się maluje tzw. bazą - i na to się nakłada bezbarwny.

Co do podkładu to są specjalne "farby" podkładowe- "podkłady" - w sklepie lakierniczym się dowiesz więcej szczegółów

Tylko jak TY to chcesz malować ???? Masz sprężarkę i pistolet ??? Czy normalnie sprayem psikać ???

Tak szczerze też się na tym bardzo dobrze nie znam(mam jedynie jakieś tam pojęcie), ale to już wyższa szkoła jazdy....podczas lakierowania jest trochę myków, które trzeba znać...

Schnięcie lakieru to zależy od tego czym malujesz - tzn akryl, renowacja.... i jakiej firmy masz lakier. Pozornie się wydaje po pomalowaniu, że już "wyschło", ale jak np spróbujesz wbić paznokcia to się wbije......to wszystko zależy.................

to jest strasznie długi temat - książke by można było napisać...........

Moze chodzi Wam o fluidol?