Rozrusznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich! Mam problem z rozrusznikiem kiedy odpalam rano Omesie to po przekręceniu kluczykiem zaczyna się kręcić wirnik ale niestety nie silnik i tak kilka razy aż się uda. Słyszałem że to podobno (BENDIX) czy jakoś tak. I tu mam pytanie do doświadczonych czy jest to prawda czy wymiana jest prosta czy cena jest przystępna? Pozdrawiam i dziękuję za info.

No niekoniecznie benix. Ten element to jest po prostu koło zębate.
Przyczyn może być kilka
1- automat rozrusznika nie działa zwora przesuwająca bendix po wałku
2- bendix uszkodzone=y
3- ogolone zęby na wieńcu koła zamachowego ale to mało prawdopodobne

Ech - budowa tego rozrusznika to o pomstę woła.

IMO plastikowy (sic!) wieniec zębaty albo bendiks.
Zęby na stożku mogą też być niszczone stopniowo poprzez zepsuty właśnie wieniec. Najlepiej szybko się za to zabrać.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Wielkie dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanie czy średnio zdolny człowiek jest sam sobie poradzić z naprawą rozrusznika?

A jeszcze może ktoś się orientuje jaki jest koszt części które mogą być do wymiany.

[ wiadomość edytowana przez: FanTM dnia 2004-10-01 15:18:38 ]

Ale dowcipnis ... srednio inteligentna malpa to zrobi ... powodzenia i wlaz pod silnik.

Tylko najpierw prąd odłącz, bo cię przyspawa z kluczem do omesi

w lodzi elektryk zazadal za robocizne 60zl, za bendiks od 80 do 120 zl w zaleznosci jaki bedzie pasowal. do tego moga dojsc jakies tulejki po 5zl oraz szczotki za 40zl. w sumie wychodzi okolo 200zl. stad moje pytanie. czy oplaca sie naprawiac czy kupic za 250zl uzywany rozrusznik i podmienic?

robert

Pytanie typowe dla wróżki, pomyśl sam, czy wolisz mieć w wiadomy sposob naprawiony podzespół, czy działającą zagadkę?, różnica 50 zł to chyba jakiś żart

Podobny dylemat mialem podejmujac decyzje na temat remontowac czy kupic silnik. Wyremontowany - na pare lat a kupic mozna w jeszcze gorszym stanie niz ten remontowany. Ja zdecydowalem sie na remont i to samo polecam Tobie.

Witam a ja mam taki problem, że na zimnym rozrusznik pracuje normalnie, ale jak już silnik jest rozgrzany, to słychać że bendix pracuje ale wirnik już nie kręci dzieje sie to sporadycznie i tylko jak ciepły.

Wyjołem rozrusznik zrobiłem przegląd, sprawdziłem szotki tuleje itp. jak dąłem napięcie na elektromagnes to widać że napięcie przepuszcza na wirnik(ale robiłem to na zimnym rozruszniku)

Załozyłem rozrusznik i cacy dopuki się nie rozgrzeje,
podejrzewałęm masę silnika ale wtedy chyba bendix by nie stukał.
No i myślę że może być tak że styki w elektromagnesie są na wykończeniu i jak rozgrzany jest to prąd nie przepływa na wirnik.

Sprawdziłem rozrusznik i jest ok przekaźnik też jest ok,
ale mimo wszystko jak się rozgrzeje to nie chce odpalić, Wygląda to tak że przekaźnik włącza rozrusznik na ułamek sekundy i zaraz rozłącza, rozebrałęm przekaźnik i gdy podam osobny (-) na przekaźnik to odpala tak jak się należy.
Jak wyciągnę przekaźnik i ktoś przekręci kluczyk w pozycję start to w gnieździe przekaźnika pojawia się minus sterujący cewką przekaźnika.
Jak tylko włożę to (-) znika i mam 12,5V.
Mam pytanie czy sterownik silnika, steruje przekaźnikiem rozrusznika poprzez (-).