Webasto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam zamontowane webasto w omedze ale nie mam zielonego pojecia jak to obslugiwac help!!!!!!!!!

za dużo informacji to tu nie przekazałeś, żeby coś Ci pomóc
W Omegach chyba nie montowano ogrzewań, ktoś se je dostawił. Kiedyś trochę pracowałem przy ogrzewaniach to coś tam jeszcze pamiętam, chyba?

to fakt jest ono dostawione ale przez autoryzowanego dealera, a ztego co wiem to w polsce tez w salonach montowali, oczywiscie za dodatkowa kase. Ja teraz jestem na delegacji bede z powrotem we wtorek to zacze konkretnie z tematem
dzieki
nara

sorry za pytanie ale co to jest webasto?

potocznie: ogrzewanie niezalezne od silnika pojazdu

Realnie Webasto to tylko nazwa jednej z firm produkujacych takie urzadzenia.

Cytat:
2004-10-02 22:18:07, Kartos pisze:
potocznie: ogrzewanie niezalezne od silnika pojazdu Realnie Webasto to tylko nazwa jednej z firm produkujacych takie urzadzenia.

Ale ta nazwa przyjeła sie tak jak np. jeep czy adidas. Jako nazwa wszystkich produktów.
W/g mnie wynalazek jest bez sensu (dla mnie) dodatkowe kg i przydatność 1 moze 2 razy w roku.

Dla ciebie moze przydatnosc zadna ale czy to oznacza ze jest to do kitu? Coraz wiecej aut ma webasto. To jak z klima w lecie w naszym klimacie - mowie sie, ze przydaje sie raz w roku, ale jak juz masz to jednak czesciej. Tak samo jest z webasto.

tu sie zgadzam z kalafiorem
moze i bajer ale za to bardzo funkcjonalny gdy nie garazujesz w zimie.
a 0,3 l/godz to jeszcze przy spalanu omdzi niewiele
nara

Cytat:
2004-10-03 10:14:31, PiotrS pisze:
W/g mnie wynalazek jest bez sensu (dla mnie)

Przepraszam Kalafior czym mam napisać to dużymi literami???
Chcesz mnie uszczęsliwić swym zdaniem i przekonać do webasto?
Po co! Tobie się przydaje to wyraź swe zdanie a nie wrzucasz mi, iż napisąłem o tym wynalazku kit!
Dla twojej wiadmości mnie, klima mi się nie przydaje i używam ją raz w miesiącu przez 5 minut, chyba wiesz dlaczego?

Nieodzowne w tirach i innych autobusach, ale w samochodzie osobowym.... zgadzam sie z Piotrem - zbedny balast.

[ wiadomość edytowana przez: Kartos dnia 2004-10-03 15:26:38 ]

... i nieodzowna dla taksiarzy.
ja osobiscie bez webasto moge zyc ale bez klimy to juz nie.
to jest moje zdanie i nikomu go nie narzucam

postanowilem wrocic do tematu gdyz uwazam ze nie zostal zakonczony.

Teraz po dwoch miesiacach chlodniejszych moge cos wiecej napisac

Faktem jest ze uzywam tego malo bo nie ma turbo zimnych dni ale kiedy juz zalaczam to jest to frajda.
Nieodzowne dla taksiarzy, zbedny balast - to opinie z ktorymi nie do konca sie zgadzam..
Ustawiam program ( godzine ) i rano przychodze z dzieckiem ktore odwoze do przedszkola i co???????
i zapalam na benzynie po czym wlaczam jedynke a raczej DRIVE bo to automat i ruszam na gazie, bez klekotu zimnego silnika.
Nie mowiac juz o skrobaniu szyb i kierownicy w temperaturze sniegu na zewnatrz, oraz o zuzyciu paliwa przez pierwsze 10 min.

Reasymujac - WEBASTO to drogi interes i pewno sam sobie tego nie zafundowalbym natomiast z racji tego ze byl juz zamontowany kiedy kupilem ome widze same PLUSY

wiec opinie "ZBEDNY BALAST" pozostawiam wam do oceny.

pozdrawiam

postanowilem wrocic do tematu gdyz uwazam ze nie zostal zakonczony.

Teraz po dwoch miesiacach chlodniejszych moge cos wiecej napisac

Faktem jest ze uzywam tego malo bo nie ma turbo zimnych dni ale kiedy juz zalaczam to jest to frajda.
Nieodzowne dla taksiarzy, zbedny balast - to opinie z ktorymi nie do konca sie zgadzam..
Ustawiam program ( godzine ) i rano przychodze z dzieckiem ktore odwoze do przedszkola i co???????
i zapalam na benzynie po czym wlaczam jedynke a raczej DRIVE bo to automat i ruszam na gazie, bez klekotu zimnego silnika.
Nie mowiac juz o skrobaniu szyb i kierownicy w temperaturze sniegu na zewnatrz, oraz o zuzyciu paliwa przez pierwsze 10 min.

Reasymujac - WEBASTO to drogi interes i pewno sam sobie tego nie zafundowalbym natomiast z racji tego ze byl juz zamontowany kiedy kupilem ome widze same PLUSY

wiec opinie "ZBEDNY BALAST" pozostawiam wam do oceny.

pozdrawiam

Zazdroszczę tym, co mają ogrzewanie postojowe i bardzo chciałbym je mieć
M.in. doskonała rzecz, gdy zostawiasz rodzinkę szczególnie dziecko w autku i pędzisz coś załatwiać, a tam koleeejka.....
Albo chcesz się przebrać po nurkowaniu )
JaC

Cytat:
Ustawiam program ( godzine ) i rano przychodze z dzieckiem ktore odwoze do przedszkola i co??????? i zapalam na benzynie po czym wlaczam jedynke a raczej DRIVE bo to automat i ruszam na gazie, bez klekotu zimnego silnika. Nie mowiac juz o skrobaniu szyb i kierownicy w temperaturze sniegu na zewnatrz, oraz o zuzyciu paliwa przez pierwsze 10 min. Reasymujac - WEBASTO to drogi interes i pewno sam sobie tego nie zafundowalbym natomiast z racji tego ze byl juz zamontowany kiedy kupilem ome widze same PLUSY wiec opinie "ZBEDNY BALAST" pozostawiam wam do oceny.

TD:
"podziwiam" cie, ze zostawiasz dziecko w samochodzie w tym kurewskim miescie czyli wawie.

No to ja pójdę dalej - napiszcie proszę, jak sprawdzić czy mam chociaż częściową instalację pod webasto, co muszę dokupić ? Z EPC wynika, że od ch....a części wchodzi w skład ogrzewania postojowego. Zatem chciałbym dorzucić parę kilogramów do swojej Omegi. Tylko, czy gra jest warta świeczki już nie z uwagi na finanse, jak na ilość przeróbek. Pzdr

A i jeszcze jedno, napiszcie, gdzie montowane jest webasto w Omedze. a może odezwie się ktoś z łódzkiego, może podjechałbym i zobaczył ...

Witam,
podepne się pod tego tematu, bo mam podobny problem oraz trochę informacji na temat webasto. Otóż jeżeli chodzi o umiejscowienie to znajduje się (w mojej Omie z 99 r.) pomiedzy przednim zderzakiem a przednim kołem (zaraz przy nadkolu) od strony pasażera. A po tym poznać, że z całego tego urządzenia wychodzi mała "rura wydechowa". I tutaj moja wiedza sie kończy, a pojawia problem, bo też nie wiem jak to włączyć. Byłem w serwisie Opla i mechanik wszedł przez komputer i tego webasto mi nie znalazł mówi, że brakuje panela sterującego. Z tego co wiem to ta Oma sprowadzona była dwa lata temu z Austrii. A jeżeli chodzi o wersje to jest to wersja limitowana, która wyszła na 100-lecie Opla w 2-litrowym silniku diesel'a. Jak macie jakieś konkretne informacje o tym to piszcie a ja z góry Wam dziękuję. Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: JamesBond dnia 2007-01-18 20:09:55 ]

[ wiadomość edytowana przez: JamesBond dnia 2007-01-18 20:10:41 ]

Coś mi sie wydaje że to może być kompresor do NIVO a nie webasto
Tak wygląda ten kompresor NIVO

To już dwóch mechaników oglądało, w ty mjeden z serwisu Opla, który stwierdził, że to webasto