Oswietlenie zegarów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam..nagle przestało działać kumplowi oswietlenie zegarów. . kontrolki świeca, swiatla sa, kierunki są, natomiast nie ma oświetlenia zegarów i brak sygnału(niezapominajka) od zostawionych załączonych swiateł...

.essi 1.6 16v-...proszę o podpowiedż, gdzie szukac przyczyny

Cytat:
2004-10-01 17:36:18, ginel pisze:
witam..nagle przestało działać kumplowi oswietlenie zegarów. . kontrolki świeca, swiatla sa, kierunki są, natomiast nie ma oświetlenia zegarów i brak sygnału(niezapominajka) od zostawionych załączonych swiateł... .essi 1.6 16v-...proszę o podpowiedż, gdzie szukac przyczyny

a bezpieczniki sprawdzal??

no własnie mu poradziłem , aby sprawdził bezpieczniki, ale ponoć sprawdzał....

a moze jakiś przekaznik

Sprawdzić czy działają tylne światła jak nie to na bank przełącznik zespolony przy kierownicy temat znany i wałkowany

Temat przykleojny 2-gi od góry!!!

wszystko działa światła też, tylko nie działa oświetlenie zegarów i nie ma typowego sygnału nie wylączonych siateł...

moze tam sie jakas kostka z tylu zegarow odczepila?? nie wiem nie znam sie hehe

Wyciągnąć zegary. Sprawdzić żarówki to po pierwsze. Jak są dobre trzeba śledzić ścieżkę plusa i minusa który idzie od którejkolwiek żarówki podświetlającej zegary. Wziąść kontrolkę (tzn wskaźnik neonowy na 12V z kabelkiem ) i sprawdzić na kostce czy po wlączeniu swiatel na plusie jest plus. Jesli srubokret z zaróweczka i kabelkiem sie nie zapali znaczy to ze nie dochodzi prąd. Wtedy mozna wziasc z przelacznika na lewo U mnie było właśnie tak. ewentualnie jest mozliwosc ze spali ci sie jedna zarówka, nie ma ciągłości i wszystkie nie działają. W mk2 tak jest. Pozdr

Jejku, jak fajnie to Kol. Hepos napisał - śledzić ścieżkę Naprawdę mi się podoba, choć akurat na prądzie się nie znam za bardzo

Tez to mialem... poszl od tego pozycyjne...skonczylo sie na wymianie przelacznika zintegrowanego...co za szczescie ze nie ja placilem. NO ale teraz wszytsko gra i buczy.

spider

PS: mnie sie strasznie grzalo w okolicy przel. swiatel

Cze. U mnie też nie dziala podswietlenie zegarów. Z tym że, musialo być jakieś zwarcie, bo jak wyjąlem zegary a mialem wlaczone światla, podswietlenie bylo, a niechcąco gdzieś musialem dotknąć z tyłu zegarami i zgasło podswietlenie, sygnal od otwartych drzwi tez. Swiatła dzialają, kierunki tez, awaryjne. Wsadzilem drugie zegary i na tych też nie dziala. Ale swiatła i kierunki dzialają. Czy jakiś bezpiecznik walnął czy co ?? Moze ktoś wie co z tym zrobic?

czy wymiana przełącznika zespolonego coś pomoże w moim przypadku, bo mam drugi w zapasie ?? Moze ktoś poradzi co mam z tym fantem zrobic bo juz nerwy trace (

Chiba nikt mi nie pomoze i chyba sie nie obejdzie bez wizyty u elektryka A moze ktoś wie gdzie w Białymstoku jest dobry i niedrogi elektryk samochodowy ??

wszystko sie wyjaśniło..Winą był przełącznik świateł. kuzyn naprawił go u pana elektryka(mechanika)....za.......i teraz szok... 150 zł. .Podobno naprawiał całą godzine. Nie wiem dokładnie co tam bylo zepsute, ale jak się dowiem dam znać

cena jest niezła - 150zł .. "nowy" przełącznik by kupił za to

Ja za tą cenę z 10 bym zregenerował, biorąc dwa angielskie oryginalne browarki za jeden

A tu tyle zepsutych przełączników...........ile to oryginalnych angielskich browców....

.. hehe a u mnie tylko mały głupi bezpiecznik trza było wymienić i wszytsko zaczeło świecic jak nalezy. Takie małe g... a tyle niepotrzabnych nerwów