| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-10-01 21:12:12 Przypomnialem sobie o starym problemie poruszanym kiedys na forum o budowie urzadzenia do automatycznego zalaczenia swiatel.Widzialem na Allegro takie cos za ok.40zl.Moja ciekawosc wzbudzila funkcja impulsowego zasilania żarowki w celu zmniejszenia poboru pradu.Jestem ciekawy jak to sie odbywa bo cena nie wzkazuje na zaawansowaną technicznie technologie produkcji.Zbieram juz elementy do zmontowania takiego automacika tyle ze przydalby sie jeszcze taki impulsator.Ma ktos informacje na temat budowy takiego cuda? |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-10-03 19:03:16 Nie wiem czy dostane tyrystory na takie duze prady zeby zasilic przednie żarowki.Przerywana praca przekaznikow odpada ze wzgledow mechanicznych.Moze sie poswiece i kupie na skopiowanie jeden egzemplarz takiego automatu.Dzisiaj juz pare razy zapominalem o wlaczeniu swiatel..... |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-10-04 12:08:16 O ile mnie pamięć nie myli to tyrystor i triak potrzebują przejścia napięcia przez 0 lub okolice żeby się wyłączyć, co w aucie nie występuje. Ale technika pewnie poszła na przód od czasów kiedy mnie uczono Pozdro. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-10-04 14:17:13 Hmm. Fakt. Teoretycznie można by zmieniać bieguny, ale to chyba z dużo zabawy.
A co do tranzystora. Jesli miałby sterowac przekaźnikiem to pewnie. Natomiast jeśli przez niego miałby przepływać cały prąd do lamp to chyba kiepsko - po co sobie stwarzać problemy w postaci wydzielającego się ciepła Ech, elektronikiem to ja nie jestem Pozdrawiam |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-10-04 14:40:09 Nic, tylko katalog w łapę i szukać Przy pełnym otwarciu straty powinny być minimalne. Kwestia tylko dobrania współczynnika wypełnienia i częstotliwości, żeby znacznie słabiej nie świeciły. Ale do jazdy nocnej i tak wolałbym wyłączać takie ustrojstwo Pozdro. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-10-05 21:59:27 Na razie chyba dam sobie luz z bajerami zrobie prosty automat podlaczony do kontrolki ladowania.Moze jakies jescze male opoznienie zalaczenia ale w sumie to kontrolka ladowania zgasnie dopiero po wejsciu silnika na obroty.Chyba ze bedą chetni na automat z bajerem to kupie na allegro jeden oryginal i bedzie klonowanie. |
Kafar TOYOTA DRIVER Auris Warszawa | 2004-10-06 16:43:57 Taki oszczędzacz produkowała kiedyś zaprzyjaźniona firma.
Był zrobionyna tranzystorach V-MOS, typu BUZ-jakośtam i działał na zasadzie zasilacza impulsowego o regulowanym wypełnieniu impulsów.Częstotliwość dosyć duża-kiloherce. Myślę że cena 40 zł. za takie coś jest realna. Pzdr. |