Fajna praca silników starych fiatów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

kilka razy widzałem fiaty 125 1300 i nie mogę się nadziwić temu że ich silniki tak ładnie pracowały, cicho i równo po prostu elekancko, praca silnika polonezowskiego jest o wiele gorsza (nie chodzi mi o najnowsze konstrukcje) przecież nie różni się tak strasznie od 1300, czy te stare silniki były naprwade tak dopasowane i dograne?

Cytat:
2004-10-02 09:43:47, gpedro pisze:
czy te stare silniki były naprwade tak dopasowane i dograne?

Naprawdę były.

Wczoraj u p. Bogdana podczas spotu gaznikowego ogladalismy fiata 125p '75 1300 i na prawde silniczek ladnie chodzil - jak na swoje 25 lat.

Szukam, szukam , szukam i choc jestem prawie bez kasy musze cos upolowac... kazdy wie co... najlepiej 1300... max '73...

Nie tylko 1300 ale i 1500 fiatowskie brzmi dużo ładniej od silników Poldka.Nie wiem z czego to wynika,ale tak jest.
W związku z tym niedługo moje 115C przejdzie na zasłużoną emeryturkę a Fiacik zostanie skundlony silnikiem CB 1.6...
Ech ten tjunink 12 papierowych koników i dwadzieściaparę niutonometrów in plus,ale nie to brzmienie
Musze sobie nagrać klekot panewek 115C na CD

kaovietz masz racje, w silniku 1500 mego brata po remoncie zostały wstawione tłoki od poloneza (podobno miały wyższe denko) i była splanowana głowica (nie wiem ile); to dopiero była zrywna bestia a teraz silnik stoi a skorupą dawno się golimy, ale faktycznie ten silnik fajnie pracował, polonezowskiego klekotu nie dało się z niego usłuyszeć

Fakt 1.3 pracowało bardzo"jedwabiście"lepiej niż nawet 1.5 fiatowskie.

Jak miałem fiata 1500 z 78r to faktycznie brzmienie silnika było jakieś takie przyjemniejsze dla ucha ,od fiata z 91r którego póżniej miałem z silnikiem poldoneza

Cytat:
2004-10-02 10:58:21, kaovietz pisze:
... a Fiacik zostanie skundlony silnikiem CB 1.6...

Tylko bez takich kwiatkow mi tu
Ale fakt faktem ze 1300 w dobrym stanie naprawde ladnie pracuje

Cytat:
2004-10-02 18:11:41, road_runner pisze:
Tylko bez takich kwiatkow mi tu Ale fakt faktem ze 1300 w dobrym stanie naprawde ladnie pracuje

Pracuje tak jak powinien, i nie ma sie co dziwic, ze 1.6 pracuje mniej ciekawie. W koncu to caly czas ten sam silnik, tylko rozwiercony do granic mozliwosci (z niewielkimi zmianami).
Gdyby sie dalo to pewnie zrobiono by polonezowska OHV'ke 1800

pierwsze 1300 miekko pracowaly bo mialy INNE walki rozrzadu... wznios tylko 5,73mm inne fazy... do tego blok ma mniejsze naprezenia
PS czy swiatek zrobi mi walek jako regeneracje jak mu podam fazy i wzniosy od 1300?