| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-12-18 08:27:54 Witam
Bestyja chyba mnie bardzo nie lubi, ostatnio pisałem o tym, że gaśnie przy skręcie w prawo, a ostatnio zaczął świrować klimatronik. Często po włączeniu zapłonu samoczynnie się uruchamia i ustawia na automat i 23 stopnie, gdy go wyłącze potrafi włączyć się ponownie po kilkunastu sekundach. Innym razem z kolei gdy gaszę auto i mam ustawione inne parametry, po włączeniu zapłonu znów jest automat i 23 st. Czy ktoś z was miał coś takiego? Pozdr. |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2004-09-23 07:50:56 Witam
Już zaczynałem mieć lepsze zdanie o awaryjności Omesi, bo już dość dawno nic się nie działo, aż wczoraj padło sterowanie dmuchawą. Dmuchawa nie daje się wyłączyć Dzięki, Pozdrawiam |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2004-09-23 08:36:36 hejka, co do klimatronika to tak jak ktos pisał poprzednio wszystko można zmiezyć i wymienić za pare złotych nieraz że spokój i jakaś wiedza z elektroniki lub znajomy co jest bardziej elektronikiem niż mechanikiem,można jeszcze spróbowac resetu czyli trzymamy na raz "on" i "off" przez pare sekund, mogł też ci się wyrobić ten malutki włacznik od klimatronika i gdy jest coś zle skrecone to gdy karoseria pracuje potrafi przez zbyt bliski styk włączyć klime, co do tej dmuchawy że chodzi cały czas nawet bez kluczyka to chwilowo wyjmujcie ten duży bezpiecznik co sa przy krawędzi takie 2 , naprawa jest prościutka bo wystarczy wymienić tranzystor BUZ11 za 7 zł i po sprawie, jest on umieszczony w regulatorze obrotów wentylatora wsadzony radiatorem do kanału przepływu powietrza, jakieś kilkanaście centymetrów od silnika dmuchawy po lewej stronie, dochodzi do niego 5 przewodów (2 od silnika dmuchawy i 3 od klimatronika) , żeby sie do niego dostać trzeba wykręcić schowek (8 wkrętów+wężyk od chłodzenia)[gdyby ktoś chciał to moge potem dokładnie opisać wyciąganie schowka bo ktoś kto tego nie robił może stracić dużo czasu zanim to zrobi pierwszy raz] , po wyjęciu regulatora odlutowywujemy styki które są pod taką małą klapką, potem podważamy boki bo tam sa 2 zatrzaski, w samym regulatorze są 3 te tranzystory BUZ11 ale przeważnie siada pierwszy z lewej (najważniejsze żeby go dobrze po wymianie przylutować spowrotem do obudowy-radiatora), można gdyby ktoś chciał zamiast tych BUZ11 wlutować inny odpowiednik ale o wiekszym amperażu żeby tak szybko się nie przepalał jak te BUZ'y, |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2004-09-23 08:41:40 coś się ze składnią porobiło na początku sorki |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2004-09-23 10:27:51 |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-09-23 11:06:20 Wielki Jasiu A może przeformatowałbyś to w domu, dodał opis wyjmowania schowka (bo to faktycznie łamigłówka) i powiesił w dziale PORADY ? To wtedy nie zginie, a warto. pozdr, Robert |
johnybig DEADSOUL Omega B MV6 Poznań | 2004-09-23 15:06:43 |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2004-09-24 00:45:04 Też miałem problem z tym sterownikiem od klimatronica ale mój polegał na tym że wypadł on z tunelu nawiewu w którym siedzi ( chodzi o chłodzenie) i się tak nagrzał że aż nadpaliły się dwie wtyczki w kostce sterowania ( dochodzą do niego dwa przewody + i - od zasilania dmuchawy oraz kostka z bodajże 5 wtykami od sterowania)i straciły przewodność, to cud że sam sterownik się nie spalił zresztą podczas normalnej pracy on się mocno nagrzewa dlatego musi być chłodzony! Ale właśnie już gdzieś na forum czytałem o tym że jest on rozbieralny i naprawialny tak więc trzeba przeczesać archiwum jeśli ktoś szuka konkretów. Pozdrawiam. |
Gallus Omega B 2,5TDS Koszalin | 2004-09-26 19:52:14 u mnie dostaniecie panele sterujące klimy do OMEGI B - KOSZT 250ZŁ, MOŻLIWOŚĆ SPRAWDZENIA , WYMIANY, (mam kilka sztuk) - info 0602268217 - mam też do Vectry, no i oczywiście nieustająco wyświetlacze, z kolorowymi NAVI włącznie. |
Coolin Opel Omega 2.5V6 Bydgoszcz | 2007-05-12 21:20:27 Nie wiedzialem gdzie to wkleic wiec wale tu. Wczoraj rano odpalilem furke i wlaczylem sobie ogrzewanko bo zimno troszke bylo. I lecialo cieple powietrze lecz czulem jesz cze zimne. I okazalo sie,ze od strony pasazera leci zimne powietrze a od strony kierowcy leci normalnie cieple pelne zdziwienie.Zaznaczam ze dla pasezara nie byla wlaczona osobna regulacja tylko kontrola ogolna.Czy ktos sie z tym spotkal?Co to moze byc? |
machony79 LOB SYMPATYK V6 po tuningu Katowice | 2007-08-08 18:03:40 Wszyscy piszą że mają takie same objawy ale nikt nie napisał co jest przyczyną tego że klimatronik sam się włącza na AUTO i temp.23 st.
Wiem że najprościej jest wymienić sterownik ale czy z używką nie będzie to samo. Może komuś udało się naprawić to? |