Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-10-08 15:44:31 Jesli stukaja faktycznie popychacze a nie cos innego, to pomoze tylko wymiana. Z tego co ktos gdzies pisal to nie jest kosmicznie droga. Ale wszystko zalezy co dla kogo znaczy drogo... |
rw12 MV6 lodz | 2004-10-08 15:48:32 witam,
biorac pod uwage, ze jeden popychac kosztuje ok. 60zl a jest ich 16 to jestem ineego zdania niz to, ze to nie jest droga impreza. do tego jeszcze dochodzi koszt robocizny - przypuszczam, ze nie mniej niz 200zl. z tego co wiem to nie uslyszysz, ktory stuka. trzeba wymieniac wszystkie. jesli u Ciebie cichna jak sie silnik nagrzeje to jeszcze nie ma dramatu. ja na rozgrzanym "graja" to wtedy jest sytuacja pod bramkowa. robert |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-10-08 16:05:37
Sprawdzałem u siebie w SEJ cudo nazywające się Motor Flush, firmy nie znam. Mogę potwierdzić, że pomagało. Z tego co rozumiem, syf zgromadzony w gumce ją usztywnia, po wymyciu jest lepiej i regulator szybciej dochodzi do właściwego zakresu pracy. Jednocześnie musisz być pewien, że cały silnik nie jest napchany nagarem, bo w takim wypadku taka mikstura myjąca może się skończyć remontem kapitalnym. Wniosek: spróbować warto, bo koszt minimalny, ale tylko dla ogólnie zdrowych silników (raczej dla jeżdżących na syntetykach). pozdr, Robert |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-10-08 16:29:09 Stukanie popychacza to niekoniecznie efekt uszkadzenia samego kasownika luzu. Stuk będzie również wtedy, gdy wałek rozrządu nie obraca popychacza, a może to być skutek zarowno zużytego garbika na wałku, jak też płaszczyzny kasownika. Jedyną pewną metodą wykrycia "sprawcy" są precyzyjne pomiary poszczególnych elementów, ale obawiam się, że żaden warsztat tego nie zrobi rzetelnie i profesjonalnie. Dlatego jestem zdwnia, że trzeba lać dobry olej i jeździć do momentu, kiedy usterka nie będzie już na tyle duża, że nawet przeciętnej klasy monter ją wychwyci. |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-10-08 17:34:21 Kalafior, aż miło czytać ![]() Słyszałem od niejakiego Damiana Sz z OKP, że są techniki polegające na podaniu ciśnienia do komory spalania przez otwór świecy, co podobno pozwala na rozpięcie zaworów bez konieczności demontażu głowicy, ale osobiście mam poważne wątpliwości, mogę się jednak oczywiście mylić. Gdybym miał się decydować na robotę, to poszedłbym za radą Kalafiora i wymienił kasatory luzu, natomiast jeśli chcesz pójść dalej, to przy zdjętej głowicy od razu trzeba wymienić prowadnice, kosztują ok 10 zł sztuka. Ważne też jest to, żeby sprawdzić kolektor wydechowy, odkształca się i zrywa szpilki mocujące, trzeba go zdjąć i dać do planowania, a potem założyć nową uszczelkę, to samo dotyczy kolektora ssącego. Koszt takiej zabawy jest oczywiście większy, ale jeżeli masz zamiar jeździć omesią jeszcze parę lat, to masz spokój na długo, poza tym, zaoszczędzisz na dolewkach oleju, mnie po zrobieniu głowicy spadło ziużycie oleju o ok 0,4 l na 1000 km. Do kompletu jeszcze trzeba wymienić uszczelniacze wałków rozrządu ( po 30 zł za sztukę) . Pewnie cię to załamuje, ale moim zdaniem inwestycja w silnik, zawsze daje długotrwały i pozytywny rezultat, Pozdr, Janusz |
Marko666 poznań | 2004-10-08 20:33:40 Koledzy jestem wam ogomnie wdzięczny za tak precyzyjne podpowiedzi narazie mam mętlik w głowie ale co ważne daliście mi naprawdę dużu do myślenia napewno będę je wymieniał nie lubię jak mi coś nie gra. Jeszcze raz serdeczne dzieki. Pozdrowionka |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-10-09 13:09:26 witam wszystkich.
Pytanko do kalafiora: czy te kasowniki luzu i uszczelniacze da się wymienić bez zdjęcia głowicy w TDS-e? czy jakieś uszczelniacze wałka rozrządu też warto przy okazji wymienić? |
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-10-09 13:39:43 Walek nie ma uszczelniaczy a te na zaworach da sie wymienic bez demontazu glowicy.
Co do opisu napisze dokladnie co robic po kolei ale to troszke pisania a ja nie bardzo mam czas (narazie) bo musze troche sie pouczyc - w czwartek mam obrone ![]() Przypomnij mi sie pod koniec tygodnia napisze i popre rysunkami. |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-10-09 15:28:29 ok dzięki
powodzenia na obronie ![]() ILKU |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-10-10 15:12:27 Kalafiorr, oczywiście, że można, w końcu głowica jest kolizyjna. Ale problem polega na tym, że jeśli dojdzie do rozpięcia sprężyny, zawór zostanie rozpięty i może ulec rozszczelnieniu przylgnia grzybka z gniazdem. wtedy zdjęcie głowicy na bank, robota od początku. Ja bym nie ryzykował, zwłaszcza, że zrobienie gówicy wyraźnie poprawia pracę silnika i obniż azużycie oleju. Ale jak to mowią radzę ci jak matka, rób jak uważasz, myślę, że wszystko już zostało powiedziane |
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-10-10 18:46:28 Janusz - po zastanowieniu popieram. Niby mozna to wszystko zrobic bez zdjecia glowicy ale to troche jak proba zaoszczedzenia na oleju - moze sie uda. A jak sie nie uda?
Juz niebawem bede rozbieral silniczek wtedy poeksperymentuje tymbardziej, ze mam na czym - stara glowica i stare tloki - moge sie bawic. ![]() |