Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-08 22:19:42 zacznij od sprawdzenia ewentualnie wymiany plynu..termostat ponizej 50zl |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-10-08 22:21:05 Proste... masz walniety termostat... cały czas otwarty... ja miałem w swoim kiedys to samo... wskazówka nie dochodziła do 1/4 skali.... po wymianie termostatu pokazuje max 1/2 i ogrzewanie jest zajefajne ![]() Termostat jest otwarty... silnik ma niska temp. sonda bada temp. silnika... jezeli jest zbyt niska.. wzbogaca mieszanke paliwa... zeby dogrzac silnik... no i bum... espero pali 20na setke... tak jak mi ![]() ![]() ![]() |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-10-09 13:41:43 Jezeli benzyny pali w normie to nawala instalka... a termostat ma wpływ na spalanie i gazu ibenzyny... (niedogrzany silnik pracuje na bogatszej mieszance..)po wymianie termostatu spalanie u mnie spadło o ok1.5-2 litry ![]() ![]() |
_FGM_ Warszawa | 2004-10-10 00:10:26 Wymień termostat, to on jest walniety na 100000000%
Ja mialem to samo, wskaznik pokazywał mi tem lekko poniżej połowy, jak wymieniłem terostat stoi równo ![]() I wszyscy sa zadowoleni ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-10-10 00:55:20 pjacku26!!...termostat wcale nie musi być walnięty coby ogrzewanko w 1,8 czy 2.0 działało na "pół gwizdka" -problem był wnikliwie analizowany i "usunięty" przez klubowiczów...Łukasz Gajer już dawnooo temu opublikował piękny materiał dowodowo=-fotograficzy "step by step" w tej sprawie...niestety nawet tutaj Tu szukaj porady!...klik ...uwalili ten super poradnik. Znajdziesz tu jednak dokładny typ termostatu i rury ( z Nexii 1,5 8V a nie 1,8 !!) jakie musisz zastosować no i .. w dziale PORADY...wybierz PORADY OGÓLNE Maciek GT -tam też opis i mniej więcej koszty.
45 minut pracy i ciepło gwarantowane ! ![]() Powodzenia!...i pochwal się po wymianie |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-10-10 01:40:42 Bogdan1 masz chyba rację
Wydaje mi się że mój termostat działa, jednak po przeczytaniu artykułu i zdjęć z wymiany termostatu u MaćkaGT wynika że mam po prostu seryjny termostat który dość wcześnie otwiera się (przy 87st.C), wymienię na ten opisywany w artykule (co otwiera się powyżej 90st.C), co prawda mam pewne obawy co do trwałości uszczelki pod głowicą, ale w końcu ja jestem ważniejszy od uszczelki. Dam znać jak będzie już po ! Aha i jak zakładacie gaz to nie dajcie sobie wcisnąć super nowoczesnego kompa o nazwie Orion (ma wbudowany immobilizer), bo właśnie tego będą mi wymieniać na inny (podobno co drugi z tej serii to lipa). pozdro |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-10-10 02:29:39
Nie ma problemu uszczelki związanego z wymianką termostatu na 92-107!...niektórzy jeżdżą już chyba 2 lata po wymiance i spoko. Mogę Cię zapewnić, że przy "lepszym" termostacie nawet gorące lato, jazda w korkach po mieście w upalne dni czy t.p. "extrema" (na podstawie mojego doświadczenia) nigdy nie spowodowało jakichkolwiek anomalii termicznych Esperaczka!....za to zimą widać cholerną różnicę ...na korzyść oczywiście! ![]() |
![]() DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2004-10-12 15:33:26 Tremostat łątwo jest sprawdzić w praktyce na zimnym silniku. Rano odpal auto i kontroluj ciepłotę obudowy termostatu ręką. Jeśli długo będzie się utrzymywać duża różnica w temperaturze po obu stronach obudowy termostatu to jest ok. Jeśli za termostatem po lekkim ogrzaniu się silnika będzie ciepławo to jest problem. |