| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-10-11 12:06:54 Na gwarancji odkleiła Ci się okładzina Standard |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-10-11 12:09:23 Coś mi się wydaje że poszly ci okładziny, to wcale nie musi być wina mechanika...
Szczęście że tobie się nic nie stało |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-10-11 12:22:54 Też przychylam się do okładziny. W Poldku kiedyś odkleił mi się element sierny klocka, tyle, że huk był taki, jakby fura rozpękła się na pół |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-10-11 13:01:32 Na 100% okładziny.
Ja mam szczęście, mam nitowane (nie klejone) szczęki (chyba jeszcze oryginalne). |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-10-11 18:20:54 Mozesz spokojnie zmienic płyn....
A co do tego hamulca tylnego... miałem podobną sytuacje... i nie tylko ja.. mi sie odkleila okładzina.. ale nie zablokowało mi koła.. jedynie tarło... natomiast mój kumpel rozłozył NEXIE na A-4 ... zatanczyl takiego walca ze 3 godziny go skrobali z barier... ponoc jechał tylko 140... jak pozniej mi pokazywał to miejsce stwierdziłem ze musiał jechac przynajmniej 160... a Nexia nienadawała sie nawet na zyletki.... |
_FGM_ Warszawa | 2004-10-11 18:40:16 Wyszedł z tego, nexia to jednak dobre auto |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-10-11 20:07:53 FGM co ten fachowiec za farmazony opowiada Dopiero co bylem na przeglądzie u mojego znajomego (byłego pracwonika Daewoo ASO). Jako ,że gość był łebski, to ciągle był wysyłany na szkolenia DU (więc zna wszystkie procedury przeglądow) i stanowczo stwierdził ,że płyn nalezy wymieniać co 20-30 tyś km. To samo mówi nasza książka o Esperynach. Ten Twój spec powiedział ,że tylko dolewać..... Jak dolewać??? U mnie przez 30 tyś km. nic nie ubyło. Po wymianie na nowy płyn i odpowietrzeniu układu, pedał (milcz DeeJay Wniosek - WYMIENIAĆ PŁYN!!! Są takie testery, które mierzą przydatność płynu (mój mechanior to ma) i płyn po 30 tyś km. okazał się jeszcze zdatny, ale z zaleceniem wymiany. Resztę już wyżej napisałem. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-11 20:14:55
Czyli co - wymieniać!! Ja mam doświadczenia - w ładzie mojego ojca płyn nie był wymieniany nigdy... do momentu kiedy hamulce poszły się tegesować - płyn pomieszany z wodą zjełczał (nie wiem co się stało, ale śmierdział zgnilizną) i porozpuszczał wszystkie gumowe elementy. Uszczelki sparciały. Kawałki gumy pozapychały przewody. Gdy w krytycznej sytuacji depnąłem na hamulec - hamował chyba tylko jednym kołem a ja wcisnąłem z całej siły pedał - od nadmiernego ciśnienia pękł cylinderek hamulcowy! Wydaje się to niemożliwe, ale tak właśnie było! Na szczęście wyszedłem z tej sytuacji cało, auto podobnie, ocalała również baba która wylazła mi zza stojącego na przystanku autobusu. Wymieniajcie płyn - na drogach będzie bezpieczniej! |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-10-11 22:13:19
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-12 08:43:02
|
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-12 22:38:35 Wiecie, że niewymieniany płym potrafi się zagotować! I hamowania NIET |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-10-12 22:41:17 Witam.
_FGM_ takiego "fachowca" omijaj z daleka. Ja mam już drugiego Esperaka i wymieniam płyn hamulcowy co 20.000km. Nic złego się z serwem ani z pompą nie stało. To jakieś bzdury Ja raz trafiłem na takiego fachmana co mi powiedział, że jak przekroczyłem 120.000km to powinienem przejść na olej mineralny bo to silnki Opla, a Opel zaleca to zrobić Kobar |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2004-11-26 21:01:53 oki już wiem co się stało...
primo - prawy bęben jest nieco skrzywiony secondo - linka za bardzo naciągnięta tertio - zużyte sprężynki trzymające okładziny. Kombinacja powyższych doprowadziła do blokady. Winny oczywiście łach-mechanik który podkręcił linkę do oporu - zmieniał wcześniej tłoczki i powinien zauważyć bicie bębna oraz ew. sprężynki do wymiany... Wymienione sprężynki - komplet za 50pln (gość bezczelny, chciał jeszcze 20 ze robotę, robił to jakieś 15min.) - ja mam do tyłu jeszcze oponę (podczas tego hamowania zrobiła się w jednym miejcu płaska). I oczywiście 70 pln za eksperyzę fachowców z Towarowej - popuścili linkę, ale bicia bębna i sprężynek już nie wychwycili - eksperci... Ogólnie sytuacja do DUPY! pozdr, Chopin |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-11-26 21:23:02 Kurcze, toż to normalnie jakas plaga!!!
Jak pisalem w innym poście - miałem w poniedziałek totalnie to samo! Tez sie musialem dowcel do domu na zablokowanym ręcznym i tez oczywiście winne były okładziny. Czyżby ta chłodniejsza pogoda i początki zimy były tak źle tolerowane przez układ hamulcowy naszych Esperaków ? Hmmm.... sam juz nie wiem Nasz szczescie wszystko sie skonczylo dobrze - nowe szczeki i nowa linka, reczny chodzi jak marzenie Tylko chyba musze jeszcze odpowietrzyc uklad, bo jak mi zagotowalo plyn, to teraz cos taki dziwny mam hamulec - bierze o wiele nizej niz przedtem. Jest chodzi o sile hamowania, to nawet jest w miare OK - dzisiaj robilem w miesice testy (kupel ktory jechal ze mna omal okularow nie stracil) |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-11-27 00:39:43 tak tak...plaga Michałku. plaga!! Nie wiem czy wogóle się "pochwalił" na forum ale Rafał Raffsa też miał w niedziellę ten motyw!!...w poniedziałek powtórka z rozrywki ale już tolalnie go znieruchomiło A ja we wtorek w pracy,nocą holowałem na serwis Nubirę!.........no wiecie....Daewoo,wczesna zima ....oczywiście!-zablokowane lewe tylnie koło ...i na 99% okładzina mu siem odkleiła! |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-11-27 00:54:37 Hmm...no nie powiem, wystraszyliscie mnie troche koledzy, teraz to sie boje 60 przekraczac... Czy wszystkie oryginalne szczeki byly nitowane? I czy ew. mozna takie kupic? |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-11-27 11:15:26 Tak miałem to i już sie o tym bogdan chwaliłem !! kosztowało mnie to trochę nerwów i nowe szczęki. !!!
Musiałem tylko na tym kole przejechać do garażu jakieś 20metrów !! i czarny pasek !! Raffsa |