LPG w Omesi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam OmesieA i niedawno zamontowałem instalację gazową. Jest mały problem z pracą silnika na niskich obrotach ("pływają"). Problem był także z przechodzeniem z benzyny na gaz. Po przełączeniu obroty spadały prawie do zera i przez ~10 sekund silnik nie mógł się zdecydować czy zgasnąć
Ostatnio byłem jeszcze na regulacji instalacji i facecik powiedział, że to na 99% wina sondy lambda i odłączył silniczek w instalacji. Autko działa, przejście na gaz jest mniej kłopotliwe, obroty dalej pływają. Zrezygnowany "olałem" staśka.

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Może faktycznie to sonda.... albo cóś innego....

POZDROWIENIA

Cytat:
2004-10-12 09:46:56, arek_s pisze:
wina sondy lambda i odłączył silniczek w instalacji.

Tak oczywiście to wina sond a potem będzie krokowy, potem świece i przewody w/n.
Olej łosia i podaj gdzie urzęduje.

Użyj wyszukiwarki na forum, o gazie jest mnóstwo.

WitamMam gaz od lat 5 bardzo czesto zdarzało mi sie "pływanie" i te stany, zawieszenia ..: zgaśnie czy nie zgaśnie.. ale generalnie szukając przyczyn doszłam do wniosku, że np. u mnie ma to zwiazek z rodzajem gazu jaki tankuje.. każdy razem , gdy tankowałam na jakiemś szmelcowatej stacji tak własnie było, a gdy robie to na shellu jest naprawde ok. wydaje mi się , ze ma to związek z mieszanką jak zawarta jest w tym paliwko co to zwią gas.. ale dobra regulacja też nie zaszkodzi.. w konkretnym jakimś zakładzie .. tylko nie na odsłuch.. bo wtedy tylko na chwilke bedziesz miał ok. staraj sie tankowac na jednej wypróbowanej stacji.. warto.. tym bardziej, że chłodne dni tuż tuż.. a lewy jakiś mieszany gas potrafi narobić zamieszania w omce..
pozdrawiam

Śliczne dzięki.... faktycznie wyskrobię parę PLN'ów i udam się do fachowców. A co do gazu to tankuję na Shell'u

POZDRAWIAM

Fakt, dobry gaz to tylko Shell i BP raz zatankowałem na Slovnafcie i zaliczyłem małą eksplozję pod maską gumowa rura wychodząca z filtru powietrz tak sobie odstrzeliła od filtru

MOżna wymienić filtr powietrza koszt około 20 zł . Filterek jest BARDZO ważny.
Pozrdrawiam.

No no, Shell ma dobry gaz. Tym bardziej ze kupuje z Orlenu tak jak wiekszosc innych stacji...

Cytat:
2004-10-14 08:31:40, stapoz pisze:
No no, Shell ma dobry gaz. Tym bardziej ze kupuje z Orlenu tak jak wiekszosc innych stacji...

Być może, ale istotna IMHO jest jakość przechowywania gazu, no i ewentualnych machinacji przy zawartości.
Ja tankuję na Orlenie właśnie i sobie chwalę, a po zatankowaniu na marnych stacyjkach z butlą i gościem w budce moja Oma dostaje kaszlu, wysypki i przy niskich obrotach i wolnym dodawaniu gazu dławi sie i prycha, kopie i wierzga.