Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2004-10-14 10:00:28 Nie ma znaczenia czy zdejmiesz klemy akumulatora ona i tak nie wybuchnie. Ja wyjmowałem swoją ze 3 razy i nic sie nie stało. Niestety po takiej operacji trzeba jechac do serwisu by zainicjowali ją na nowo, ponieważ jej odłączenie powoduje błąd i wyłaczenie "jaśka". W większości serwisów usługa taka kosztuje 50 zł. Aby ją odkręcić trzeba mieć zestaw TORX, jest ptrzebny jeden rozmiar torx'a ale nie pamiętam jaki.
Miłej zabawy Pozdrawiam Rysio |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-10-14 11:20:06 Jest tak jak mówi Rysio...
Zdejmuj bez obaw, ale potem MUSISZ jechać so serwisu na aktywację poduchy (skaner rulezzzzzz). |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-10-14 13:35:53 Najłatwiej to tak:
Walisz przodem w ścianę. Poducha sama wylatuje. Potem odkręcasz kierownicę. Sam ostatnio testowałem Pozdro Navi P.S. Sorry, ale NPSP |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-14 13:53:33 Dzięki Navi za radę ![]() Nie napisałeś jednak jak ją upchnąć z powrotem ![]() Paluchem po trochu ? Czy uciąć flak, zwinąć i zapakować.........? pzdr |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-10-14 15:00:03 Na kolumnie , troszkę powyzej pedałów jest tulejka która się lubi zsuwać. Podnieś ją we właściwe miejsce i załóż opaskę plastikową zeby sie znów nie szunęła. TAk mam w 1,5 GLX (bez regulacji wysokości kierownicy) |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-14 15:09:36 Dzięki Grzegorz za podpowiedź.
Walkę z poduchą zacznę napewno bez napięcia. Tylko po całej "operacji", jak już wszystko będzie złożone to jak należy postąpić ![]() Na mój rozum to wystarczy normalnie podpiąć akumulator i w drogę, ale może są jakieś "czary-mary" aby poduch nadal działała tak jak powinna ![]() pzdr |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2004-10-15 07:08:02 Poskładać do kupy, podpiąć aku i w drogę ![]() ![]() ![]() Powodzenia..... |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-16 10:58:23 Odbiegając nieco od tematu....
...jak już "odepnę" poduchę, pozbędę się kierownicy, to zabiorę się do wymiany przegubu na kolumnie kierowniczej (regulowanej). Czy ktoś samodzielnie wymieniał ten przegub, ew. wnikliwie obserwował wymianę ? Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady ![]() ![]() pzdr |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-16 16:17:12 Ja też kiedyś zrobiłem ten błąd, że po odpięciu poduchy załączyłem silnik. Myślę, jak to opisuje Grzegorz, że gdybym nie zapalał silnika to nie musiałbym odwiedzać warsztatu i tracic 20 zł.
Mam wrażenie, że opisywana przez Ciebie usterka występuje także i u mnie. Trzymam kciuki i czekam na wynik operacji. |
![]() kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-10-16 19:07:19 Witam.
Mam podobny problem. Stukanie wyraźnie dochodzi z pobliża kierownicy. Przeczytałem w książce serwisowej, że najpierw należy odłączyć aku. Po upływie 10 minut odłączyć wtyczkę z żółtymi przewodami - znajduje się na wysokości kolan przy kolumnie. Potem można bezpiecznie odkręcić dwa wkręty od spodu kierownicy( po przekręceniu kierownicy o 90 stopni w lewo a drugi wkręt o 90 w prawo). Po zdjęciu poduszki można odkręcić koło kierownicy. Chciałem się za to zabrać ale jest już za zimno. Kobar |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-18 20:58:12 Tutaj jest podobny wątek ![]() |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-18 22:02:27 Dzięki Piotr za namiary ![]() Faktycznie tulejka wyltała ![]() Jak ją wcisnąłem to jest jakby lepiej, ale stuka dalej. Na "szarpakach" jak byk wylazły luzy na końcówkach drążków kierowniczych. Myślę, że jak je wymienię, a tulejka będzie tam gdzie ma być to będzie OK. Na dniach zrobię w/w czynności i dam znać co i jak ![]() Dzięki i pzdr ![]() |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-20 23:04:45 ...no i wcisnąłem tulejkę, zgodnie z radą zabezpieczyłem przed wysunięciem metalową opaską zaciskową ....i stwierdziłem że dalej jest coś nie tak, a dokładniej z kierownicą.
Po wyjęciu poduchy okazało się że kierownica była nieprzykręcona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po dokręceniu jest prawie idealnie ![]() ![]() ![]() Jest prawie idealnie, bo deczko słychać teraz łoto z końcówek drążków kierowniczych, ale mam już je w gabażniku i na dniach wymieniam ! Dzięki wszystkim za rady i wsparcie - pozdrawiam ! |