MotoNews.pl

Jak to jest z weteranem szos ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos moze mi wytlumaczyc na czym dokladnie polega ta znizka bo gdzie nie dzwonie to mowia co innego jedni mowia ze samochod musi byc zarejestrowany na zabytkowy (żółte teblice) inni mowia ze to nie prawda, a jeszcze inni ze znozka jest nie 50% a do 50% a zalezy to od widzimisie naczelnika
aha czy to funkcjonuje tylko w PZU czy jeszcze gdzies ??

pozdrawiam
Jasin

Ja mam wetrerana szos musiałem jechać do PZU i to załatwić mam 50% zniżki autko po prostu powyżej 25 lat moze miec taką zniżke nie żadne tam tablice żółte pozdrawiam

To ten Twój Poko poko taki wiekowy już?

do przodu jezdzi

weteran szos to ulga w pzu{tylko tam} dla samochodow starszych niz 25 lat... nie ma nic wspolnego z rejestrowaniem auta na "zabytkowe" zolte tablice.... w krakowie znizka jest przyznawana bez zadnego proszenia itp,,, to nie widzimisie zadnego naczelnika pzu tylko obowiazek jesli klient sobie o tej znizce przypomni bo sami z wiadomych wzgledow nie prosza bys im placil 50% mniej jesli ktos sugeruje ze trzeba "prosic" o znizke to znaczy ze jest pierd..ym zlodziejem i lapowkarzem i tyle.

ale to jest na OC czy na AC??

"OC"

A czy to prawda że auta na "żółtych" blachach mają ustawowo ograniczoną prędkość do 70km/h ???

Jesion z ograniczeniem nie wiem ale jest coś gorszego.
Jedź sobie za granicę - serdecznie polecam ....... Zwłaszcza jak cię cofną na granicy bo nei masz dokumentów na wywóz zabytku z Polski......
Dokładne szczegóły co do rejestracji były juz tutaj raz na forum poruszone i wszystko było wyjasnione....

Mój malec ma już prawie 29 lat hoho kupa czasu zniżki z tytułu weteran szos same sie naliczją bez żadnego proszenia czy jakiś tam innych pierdół W moim przypadku mam zniżki 50% weteran szos i 55% za bezszkodowość czyli razem 105%. Wygląda że powinni mi dopłacać że wogle go ubezpieczam ale niestety prawda jest taka że wiecej jak 65% nieda sie wyciągnąć wiec nawet że jest to 903 niestety nie 899 ołace 378 zeta za rok OC w PZU. A co sie tyczy żułtych tablic to sprawa wygląda tak jeśli uda sie nam zarejestrować taki pojazd mająć oczywiście potwierdzenie konserwatora zabytków i wiele papierów niewspomne że auto mósi spełniać szereg wymagań i być oryginalne to minimum za OC wynosi 30 zeta nieważne jaki ma silnik!

Weteren szon --> zwykłe strare auto, znizki oc 50% w niektórych TU

Auto zabytkowe--> auto o dużym znaczeniu historycznym, kolekcjonerskim, prototyp, nie wymaga corocznych przeglądów technicznych, może miec wynalazki niezgodne z kodeksem ryuchu drogowego, żółte blachy

dooh co masz na mysli mowiac... "w niektorych TU"......... o ile wiem tylko wPZU jest weteran i nikt inny tego nie uznaje....rozwin temat

Z tego co słyszałem jest to ostatni rok obowiązywania zniżki na weterana - od przyszłego roku PZU ją wycofuje.

Informacja jest niepotwierdzona - pochodzi od agenta ubezp.

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-10-15 10:28:35 ]

Cytat:
2004-10-15 09:00:12, Bart128 pisze:
dooh co masz na mysli mowiac... "w niektorych TU"......... o ile wiem tylko wPZU jest weteran i nikt inny tego nie uznaje....rozwin temat

No własnie wiem że na pewno w PZU a o reszcie nie wiem toteż napisałm w niektórych.

Czy ktoś mógłby potwierdzić to o wycofaniu zniżki "weteran szos"?
Bo zaczynam się martwić, ajko że rejestruję siudemkę na siebie...jak nie bedzie takich zniżek, to będę musiał zarejestrować na współwłasność z dziadkiem
Jak ktoś ma info to proszę pisać.
Pzdr

bart to nie prawda co mowisz ze jezeli ktos ma samochod starszy iz 25 lat to mu sie w PZU nalezy "wetran"
w tym roku duzo sie pozmienialo odnosnie ubezpieczen...
zmienilo sie pare rzeczy:
- polisa uzytkownika (jezeli jest) od ktorego kupimy samochod przechodzi na nas - spozadzany jest aneks (jezeli nie musimy do 30 dni zlozyc odmowe)..wczesniej tego nie bylo...wiec moze wystapic systuacja w ktrej kupujemy samochod ubzezpieczamy i mamy rownolegle dwie polisy etc.
- samochod aby zostal ubezpieczony musi miec badania techniczne...czyli aby to przeprowadzic legalnie trzeba np samochod bez badan i OC zarejestrowac na probne wykupic ubezpieczenie krotko terminowe potem badania i potem dopiero reszta - badz laweta.
- co do weterana to od tego roku status weterana maja wedlug ustawoadawcy pojazdy zabytkowe...(zolte tablice..) i w w tym przypadku trzeba pertraktowac...
wszyscy ci ktorzy mieli status weterana beda go mieli ale ci ktorzy chca teraz isc zawrzec umowe dupa zbita...(wiem bo bylem i skladalem wniosek w I inspektoracie PZU u dyrektora - odstapili mi od zwyrzki ale weterana nie dali )

oczywiscie sa przypadki kiedy mozna dostac status weterana ale wynika to z tego ze ktos w jakims oddziale PZU nie ma pojecia o swojej pracy badz sklada sie podanie i PZU zgadz sie na znizki mi nie dali

sledze sytuacje na biezaca poniewaz spotykam sie z niesamowita niewiedza w oddzialach PZU wszedzie mowia co innego wiec musialem sam rozgrysc temat.

nie wiem czy ktos z was wie ale....
samochod ktory przekroczy wiek 40 lat wedlug ustawodawcy ma mozliwosc jak samochod a zoltych blachach nie placenia OC tylko wtedy kiedy sie nim jezdzi kupuje sie np OC na 1 miesic...

a wiem ze nikt o tym nie wie

Cytat:
2004-10-19 13:24:52, trez pisze:
bart to nie prawda co mowisz ze jezeli ktos ma samochod starszy iz 25 lat to mu sie w PZU nalezy "wetran" w tym roku duzo sie pozmienialo odnosnie ubezpieczen... zmienilo sie pare rzeczy: - polisa uzytkownika (jezeli jest) od ktorego kupimy samochod przechodzi na nas - spozadzany jest aneks (jezeli nie musimy do 30 dni zlozyc odmowe)..wczesniej tego nie bylo...wiec moze wystapic systuacja w ktrej kupujemy samochod ubzezpieczamy i mamy rownolegle dwie polisy etc. - samochod aby zostal ubezpieczony musi miec badania techniczne...czyli aby to przeprowadzic legalnie trzeba np samochod bez badan i OC zarejestrowac na probne wykupic ubezpieczenie krotko terminowe potem badania i potem dopiero reszta - badz laweta. - co do weterana to od tego roku status weterana maja wedlug ustawoadawcy pojazdy zabytkowe...(zolte tablice..) i w w tym przypadku trzeba pertraktowac... wszyscy ci ktorzy mieli status weterana beda go mieli ale ci ktorzy chca teraz isc zawrzec umowe dupa zbita...(wiem bo bylem i skladalem wniosek w I inspektoracie PZU u dyrektora - odstapili mi od zwyrzki ale weterana nie dali ) oczywiscie sa przypadki kiedy mozna dostac status weterana ale wynika to z tego ze ktos w jakims oddziale PZU nie ma pojecia o swojej pracy badz sklada sie podanie i PZU zgadz sie na znizki mi nie dali sledze sytuacje na biezaca poniewaz spotykam sie z niesamowita niewiedza w oddzialach PZU wszedzie mowia co innego wiec musialem sam rozgrysc temat.

Z tego prosty wniosek płynie - należy tak długo chodzić po różnych oddziałach (a może nawet w różnych okienkach tego samego pytać) aż trafimy na ową, w tym przypadku korzystną dla nas, niewiedzę .
Ewentualnie można spóbować u agentów ubezpieczeniowych - wydaje mnie się, że oni mogą wiedzieć czasami jeszcze mniej .

Cytat:
nie wiem czy ktos z was wie ale.... samochod ktory przekroczy wiek 40 lat wedlug ustawodawcy ma mozliwosc jak samochod a zoltych blachach nie placenia OC tylko wtedy kiedy sie nim jezdzi kupuje sie np OC na 1 miesic... a wiem ze nikt o tym nie wie

Ooooo, a to ciekawe - jakoś mi ten fakt umknął, dzienx za oświecenie .

ja wlasie tak zrobilem poszedlem tam gdzie koles nie mial pojecia ze bez badan nie moge dostac polisy (tylko w przypadku zawierania nowej umowy)

co do 40 letniego samochodu i zwiazanym z tym ulg to wyczytalem w "Auto Swiat" czytalem 5 razy skladajac literki bo nie moglem uwierzyc

No to teraz jeszcze tak....Jeśli auto które kupiłem, jest jako weteran szos i ma te 50 % to czy jak je teraz na siebie przerejestruje to też bede to miał czy musze walczyć???

PZU w cz-wie powiedziano mi ze nie zamierzają znosic tej ulgi, ale ja im nie wierzę... robie przegląd duzego zapłace oc i niech mnie cmokna w przyszłym roku....
jesli w PZU to z urzedu masz te zniżkę a słyszałem ze mozna powalczyć jeszce o 5% jakiejśc marketingowej, hmmm mnie sie nie udalo...