Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-10-14 18:13:45 10 tyś wcześniej był remont robiony i takiej sprawy nikt nie przypilnował jak zużycie wału? |
![]() Red_Baron Miłośnik FSO polonez Olkusz | 2004-10-14 18:19:06 Hej mam identyczny problem jak Ty Zed i jestem w kropce i dołku.... kupa kasy poszła i nic sie nie zmieniło.... |
![]() Zed POLONEZ Olkusz | 2004-10-14 18:34:05 Jasne BUAHAHAHAHAHA ![]() ![]() |
![]() GreenAtu Renault Laguna kombi Częstochowa | 2004-10-14 18:37:41
No stary, ale dałeś ognia - dwa szlify wału bez sprawdzenia ciśnienia oleju zewnętrznym manometrem? ![]() |
![]() Red_Baron Miłośnik FSO polonez Olkusz | 2004-10-14 18:41:11 A gdzie można zmierzyć ciśnie nie w układzie????????i jaki koszt tego?????? |
![]() JACEK94 Miłośnik FSO FIAT 125p Szczecin | 2004-10-14 18:43:13 Witam,mam nadzieję,że zaślepki w kanałach olejowych wału korbowego były zmienione przy szlifie wału.Sprawdż zaślepki wałków dzwigienek zaworowych,może którejś brak. ![]() |
![]() Red_Baron Miłośnik FSO polonez Olkusz | 2004-10-14 18:46:16 O widzisz dobra rada,też to sprawdze nawet dzis,śmigam go garażu!!!!!!!!!!!! |
![]() GreenAtu Renault Laguna kombi Częstochowa | 2004-10-14 18:52:44
Po prostu wykręcasz oryginalny czujnik i na jego miejsce wkręcasz manometr zegarowy |
![]() JACEK94 Miłośnik FSO FIAT 125p Szczecin | 2004-10-14 18:56:17 Żle zamontowane zaślepki z wału korbowego też mogą wypaść,a wtedy zanim dojdziesz przyczyny to........... ![]() ![]() ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-10-14 19:00:15
No weź się Ramzes podszkol ![]() ![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-14 20:49:59
Tak qrwa szkole sie - czytam mądre ksiazki. Wynika z nich ze jesli masz słabe cisnienie na wskazniku w kabinie to musisz niestety zrobic szlif wału. Jesli nie pomoze to jeszcze jeden. Jesli nadal niskie cisnienie to robisz trzeci szlif. Potem wymieniasz wał na nowy ze sklepu. Oczywiscie za kazdym razem dajesz adekwatne panewki do odpowiedniego szlifu (nominału) Jesli to nie pomaga, wymieniasz panewki wałka rozrzadu. Jesli nie pomaga, szlifujesz czopy wałka i dajesz znów nowe panewki. Jezeli nadal niskie jest cisnienie to zakładasz nową pompę oleju. Gdy to nie skutkuje i wskaznik w kabinie nadal pokazuje zbyt mało i miga kontrolka niedostatecznego cisnienia to idziesz i reklamujesz pompe u sprzedawcy. Gdy masz juz nową pompę w ręce to zakładasz i sprawdzasz. Gdy cisnienie nadal jest niskie sprawdzasz czy czasem nie poszła uszczelka pod głowicą (przez cały czas remontów nie była sciągana - bo po co) jesli to nie pomaga i nowa uszczelka pod głowicą nie wnosi poprawy należy sprawdzic czy czasem broki (korki kanałów olejowych) nie przepuszczają oleju. Ew. mozna zmienic olej na gęstszy i dac nowy filtr oleju. Gdy cała nasza praca idzie na marne, a silnik ma nadal według wskaznika w desce rozdzielczej niskie cisnienie w układzie olejowym, jedziemy do mechanika i sprawdzamy zewnętrznym manometrem cisnienie w układzie smarowania. Gdy jest ok - nalezy podejrzewac ze wskaznik zaniża wartosc - lub uszkodzeniu uległ sam czujnik, ew. dwa czujniki - jeden niedostatecznego cisnienia, a drugi wskaznik cisnienia na zegar. Pisze tez ze nalezy je wymienic na nowe. Dalej nie doczytałem. Nie wiem co zrobic gdy w związku z tym jak wymieni sie czujniki to nadal bedzie mało pokazywac za mało. AAAAAaaa !!! mam - pisze tu w mądrej ksiązce ze trzeba sprawdzic ładowanie - moze byc za niskie napiecie w instalacji i trzeba wymienic diody w alternatorze. Potem nalezy zmienic regulator napięcia i gdy nadal klapa, to zmieniamy diody wzbudzenia. Potem w przypadku porazki zmieniamy łozyska alternatora i gdy to nic nie daje kupujemy nowy alternator. nastepnie nalezy sprawdzic czy pasek alternatora jest obecny, ew. jezeli jest to sprawdzic jego naciąg. Mozna kupic zawsze nowy pasek. Niekoniecznie wymieniac, ale przyda sie jakbysmy chcieli podniesc silnik - mozna nim opleść silniki i za niego zaczepic wyciągarkę. I czytam dalej, ze gdy to wszystko było na nic, kupujemy nowy akumulator. Oczywiscie o odpowiedniej pojemności i zwracamy uwage na połączenie klem - piszą tu o jakimś plusie i minusie, albo masie. Nie wiem o co chodzi - znam tylko ciemną masę. Ale to chyba nie ma związku z cisnieniem oleju. I pisze takze, ze na końcu próby znalezienia przyczyny zbyt niskiego cisnienia oleju mozna tez wymienic wskaznik na desce rozdzielczej. A potem pisze tylko ze gdy to wszystko zawiedzie to kupujemy nowy lepszy samochód. Miłej pracy !! |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-10-14 21:05:50 A o odpowietrzaniu lusterek nic tam nie było?? ![]() ![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-14 21:08:29
nie - bo to stara książka - bez poprawek Momika. Ale to nic - mysle te tok postępowania autora był słuszny. Sam bym tego lepiej nie opracował. Zed - moze jeszcze jeden szlif wału ? co ? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-10-16 13:22:59
tia,jeden szlif w tą czy w tamtą... ![]() Wcześniej wg książki można zmienić regulator i aku-a nóż się poprawi ![]() kurde fajową masz książkę ![]() ![]() |
![]() kalpataru był FSO 1500 jest Po ... Żory | 2004-10-16 23:07:30 Witam
Podepne sie pod temat W moim 125p jest tak - przy pokonywaniu wzniesien, nieszczegolnie stromych lecz dlugich, przy silnym wietrze z na przeciwka oraz przy pelnym obciazeniu pojazdu na biegach 4 i 5 zapala mi sie kontrolka cisnienia oleju. Zapewne ma to zwiazek z zwiekszonym wysilkiem silnika. Co moze byc padniete w owym silniku? |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-10-16 23:33:14
W takiej sytuacji nie ma prawa zapalac sie kontrolka cisnienia. W silniku 115 C moze sie "popalac" tylko podczas pracy na luzie. |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-10-16 23:35:00 na poczatek proponuje obejrzec czujnik i kabelki - czujnik zwierajac do masy zalcza kontrolke - ja zapomnialem jej podpiac zmieniajac pompe paliwowa ![]() |