Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
diddragon Toyota Avensis Sieradz | 2004-10-15 08:41:48 Mam pytanie czy ktoś robił przegląd techniczny w Toyocie Avensis D4D i jakie są to koszty i co jest wymieniane i sprawdzane podczas tego przeglądu? |
![]() TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-10-15 09:34:04 250 za świece ? platynowe ?
za zwykłe (wystarczają na 60kkm) w ASO zapłaciłem 56 brutto; wymieniałem przy przeglądzie po 60 kkm. [ wiadomość edytowana przez: tomekr dnia 2004-10-15 09:35:35 ] |
Mores Warszawa | 2004-10-15 09:42:59 Chyba platynowe.....ja zaplacilem 63 brutto za sztuke. |
Chris_hh TOYOTA DRIVER Avensis D4D 150kM r. ... Kraków | 2004-10-19 09:16:10 250zł za świece to jakaś okazyjna cena ![]() W sumie po 90tys. radzę więc znajdź sobie jakiś mały warsztat, gdzie głównie specjalizują się w wymianie płynów i trzeba zmienić: - olej + filtr oleju - sprawdzić filtr powietrza i ew. zmienić (toyota radzi chyba co 60tys. ale to teoria, bo przy jeździe w zapylonym środowisku to ja zmieniam co 30tys. Nie kosztuje dużo, a filtr ma być czysty i już) - sprawdzić płyn hamulcowy - kiedy robi się galaretowaty, to też trzeba go zmienić - sprawdzić filtr przeciwpyłkowy i ew. zmienić. Brudny filtr powoduje, że źle działa nawiew - źle reguluje temeraturę przy automatycznych nastawach i klimie Prócz płynów: - jeśli masz świece platynowe, to trzeba zmienić. - sprawdzić stan osłon gumowych na przegubach - sprawdzić luzy w zawieszeniu i ewidentne uszkodzenia usunąć I omijać ASO. Żarówki i wycieraczki to można samemu wymienić, nie trzeba za płacić tyle kasy. Jedno ASO Toyoty, które dotychczas zrobiło na mnie wrażenie, to to w Koszalinie. |
Chris_hh TOYOTA DRIVER Avensis D4D 150kM r. ... Kraków | 2004-10-19 09:16:54 250zł za świece to jakaś okazyjna cena ![]() W sumie po 90tys. radzę więc znajdź sobie jakiś mały warsztat, gdzie głównie specjalizują się w wymianie płynów i trzeba zmienić: - olej + filtr oleju - sprawdzić filtr powietrza i ew. zmienić (toyota radzi chyba co 60tys. ale to teoria, bo przy jeździe w zapylonym środowisku to ja zmieniam co 30tys. Nie kosztuje dużo, a filtr ma być czysty i już) - sprawdzić płyn hamulcowy - kiedy robi się galaretowaty, to też trzeba go zmienić - sprawdzić filtr przeciwpyłkowy i ew. zmienić. Brudny filtr powoduje, że źle działa nawiew - źle reguluje temeraturę przy automatycznych nastawach i klimie Prócz płynów: - jeśli masz świece platynowe, to trzeba zmienić. - sprawdzić stan osłon gumowych na przegubach - sprawdzić luzy w zawieszeniu i ewidentne uszkodzenia usunąć I omijać ASO. Żarówki i wycieraczki to można samemu wymienić, nie trzeba za płacić tyle kasy. Jedno ASO Toyoty, które dotychczas zrobiło na mnie wrażenie, to to w Koszalinie. |
Mores Warszawa | 2004-10-21 18:46:26 D4D benzyna? myslałem ze to ostatnie "D" oznacza diesla....no coż, ale nie jestem osamotniony w niewiedzy. Do dzis na stacjach leca do mnie z ON i musze tlumaczyc ze nie jestem ekcentrycznym naukowcem wykonujacym testy pod hasłem "ile km zrobi diesel na beznzynie... ![]() |
![]() kajjo TOYOTA DRIVER Toyota RAV4 Kraków | 2004-11-11 19:58:12
D4D to diesel, D4 -benzyna ![]() A poza tym serwis robi to co życzy sobie klient (nawet jeżeli samochód jest na gwarancji) - to on jest właścicielem samochodu i płaci za usługę na jaką go stać. Inną rzeczą jest to że przez takie działanie można tą gwarancję stracić. Chris kupując samochód mógł zapytać w serwisie gdzie był wczaśniej obsługiwany o szczegóły serwisów. Na pewno udzielono by mu informacji że nie były zmienione przy przeglądzie po 90000 km świece. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2004-11-12 08:33:55 Kurcze ![]() |
Mores Warszawa | 2004-11-23 18:12:11
Wiem, ze sporo czasu minelo, ale napisze bo moze warto, uwazam ze to cenna informacja nawiazujaca do "powyzej". Otoz, kupujac samochod Toyoty - uzywany, serwisowany(?), mozemy (sprawdzilem!!!!! dziala!!!!) zadzwonic do pierwszego z brzegu dealera toyoty i podajac numer silnika dowiemy sie wszystkiego o aucie....ja tak zrobilem i wiedzialem dokladnie co kiedy, itd. W jednym przypadku obiecali sprawdzic i ....o dziwo sprawdzili ![]() |
![]() kajjo TOYOTA DRIVER Toyota RAV4 Kraków | 2004-11-23 21:09:51
Raczej numer VIN (nadwozia) samochodu, bo po nr silnika niewiele można sprawdzić |