MotoNews.pl

ASTRA a ASTRA CLASSIC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Naczym polega różnica między tymi modelami

Według mojej wiedzy, Astra Classic została tak nazwana po wejściu Astry 2.
Czy są jakieś różnice między Astrą a Astrą Classic nie wiem, poza tym, że classiki robili w Polsce.
Różnice natomiast są w Astrach Classic produkowanych w Polsce a tymi Astrami z innych krajów.
Porównywałem kombiaki, światełka wewnętrzne zapalają się wszystki w modelach z Polski, a w tych skąd inąd przednie zapala sie od otwarcia drzwi a tylne od otwarcia klapy.
Zachodnie Astry mają też podłokietnik na tylnej kanapie. W polskich modelach tego nie ma.
Sama klapa od bagażnika jest w "made in Poland" cała z blachy a w zachodnich jest dolna część z tworzywa sztucznego.
Polskie Astry są też uboższe zewnątrz. Częściej spotyka się czarne zderzaki a nie lakierowane ( ja spotykałem tylko czarne) , plastikowy element z zamkiem od bagażnika też jest z czarnego plastiku.

Takie spostrzeżenia mam po SPOTach...........

A mnie sie wydaje ze rózniec polega na tym, ze Opel astra to poprostu hackback a Astra Clasic to sedan Nie wiem moze sie myle Pozdrawiam

Pablo, na pewno się mylisz. Astra Classic to Astra "jedynka" produkowana w Polsce od bodajże 1998 roku (tak samo jak od tego roku, gdy na zachodzie zaczęto produkowac Astrę III to u nas jest produkowana Astra Classic II). W przypadku pierwszego modelu różniły się blachy, tzn w niemieckich wersjach były sztywniejsze (wiem, bo po stłuczce mam blachy od classica i się miękksze) poza tym tak jak mówił Cezary, większość Classiców ma czarne zderzaki, lusterka i listwę na której siedzi zamek bagażnika i tylna wycieraczka w kombi. Z troszeczkę innych materiałów jest zrobiona deska rozdzielcza. W Classicach na wewnętrznych obiciach drzwi zawsze jest czarny materiał, a w "zachodnich" górna część drzwi ma zawsze taki sam wzór jak siedzenia. Wiele Classiców nie posiada obrotomierza (a nie spotkałem się jeszcze z astrą z zachodu która by nie miała - każde mają...przynajmniej te po 1995 roku), bardzo rzadko występuje klimatyzacja, abs i przednie lampy halogenowe. Zdarzają się Astry produkowane na zachodzie z bardzo ubogim wyposażeniem (brak wspomagania, obrotomierza, absu itp) ale to były kupowane u polskich dealerów a jak wiadomo na nasz rynek zawsze idą ubogo wyposażone auta. Silniki z tego co mi wiadomo występują te same. No to tyle co mi przyszło do głowy... Jak coś mi się przypomni to dam znać. Pozdrawiam

Astra F po wprowadzeniu na rynek Astry II stała się Astrą Classic i z taką nazwą była produkowana tylko w Polsce pod koniec 1998 roku w wersji hatchback (taką kupiłem w 99r produkacja Gliwice), kombi i seden.
Obecnie po wejściu na rynek Astry H czyli III, AstraII ponownie przybrała nazwę Classic tym razem II i produkpowana jest w Gliwicach. Choć sa tam jeszcze produkowane Astry II w/g tzw. specyfikacji niemieckiej (jaka obecnie posiadam) różni się nieco wyposażeniem w standarcie i wykończeniem od classica.

Nie wiem czy na tym polega różnica, mam ASTRE I kombi sprowadzoną z NIemiec rok 1992 i ma czarne zderzaki i czarny plastyk w drzwiach bagażnika gdzie jest zamek

No to sam sobie odpowiadasz na pytanie. Ty masz Astre sprzed face-liftingu, który miał miejsce bodajże w 1994 czy 1995 roku... Już nie pamiętam. A "nasze" classicy wyglądały jak "zachodnie" astry z początku lat dziewięćdziesiątych

Mam classica i napewno racja jest to co pisał Michaello odnosnie koloru tapicerek na drzwiach mam czarna a fotele sa ciemna z kolorowymi "zygzaczkami" to zauwazyłem we wszystkich classicach natomiast moja jest z 99 roku ale ma prawie całe (nie do połowy) lakierowane fabrycznie zderzaki i lusterka , ABS, wspomaganie , halogeny, obrotomierz i fabrycznie miała 14" felgi stalowe i układ hamulcowy z vektry i ecoteca 1.6 16 V jak ja kupowałem to dealer powiedział mi ze jest to wersja dynamic czy jakos tak tylko bez pakietu zewnetrznego spojlery i alu. pozdrawiam

Jeden ten no h.... Panowie i tak wszystkie ople mi sie podobaja clasic czy nie siedasz i jedziesz POZDRAWIAM

Zgadza się Misio. W bogatszych wersjach było lepsze wyposażenie. Mój znajomy ma nawet classica z klimą, elektrycznycmi szybkami, lusterkami i elektrycznycm szyberdachem... Ale to niestety rzadkość. Pozdrawiam