Lantra +wymiana plynu chlodzacego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich
mam Lantre 1,5 z 93 r
potrzebuje wymienic plyn chlodzacy
Prosze o jakies wskazowki, ew. skrocony opis poszczegolnych czynnosci
aha, i jeszcze jedno: nie moge znalesc odpowietrzenia ukladu w tym silniku
dzieki z gory za opd.

nie powinno to byś skomplikowane - nie znam tego silnika ale wszedzie działa to mniej więcej tak - na nagrzanym silniku, ciepłym nie po pąłowaniu, odkęcasz korek od chłodnicy (powoli jest ciśnienie i mozesz sie poparzyć !!!!) odkręcasz kranik na dole chłodnicy spuszczasz płyn, sprawdzasz wyrównawczy (jak został to tzreba sie go pozbyc, nie pij niezdrowe jest Jak wszytko wykapało, szukasz śróby w bloku do spuszcenia resztki (nie wiem czy u ciebie jest - nie jest to konieczne jedni tak robia inni zakęca silnikiem 5 sekund zeby pompa wyrzuciła resztki płynu. ja sam nie robie ani jednego ani drugiego). jak wykapało zakęcasz kran, zalewasz chłodnice pod korek. zapalasz czekasz pare minut - sprawdzasz czy ubywa w chłodnicy - jak ubywa dolewasz pod korek. Nagrzewasz az otworzy termostat, ogrzewanie na maksa w środku, sprawdzasz poziom chłodnicy, jak utzrymuje sie pod korek do uzupełniasz wyrównawczy i po temacie.

Jak sie nie czujesz pewnie to za pewnie 50 zeta robia to w warsztacie ale zawsze to pare browarów zostaje w kieszeni.

dzieki za odpowiedz i podpowiedz
najtrudniej ten pierwszy raz

a wiesz ile plynu wchodzi do scoupe ?

proponuję odmienną kolejność, tj.:
najpierw odkręcić kranik na dole chłodnicy a potem (ostrożnie) korek od chłodnicy.

Cytat:
2007-10-10 09:49:18, maniek200583 pisze:
a wiesz ile plynu wchodzi do scoupe ?

Scoupe wchodzi 5,5l plynu chlodzacego