Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-17 17:37:50 Witam
Czeka mnie wymiana przewodow hamulcowych z tyłu. Chodzi mi tylko o ten odcinek ktory przymocowany jest do mostu czyli te dwa odchodzace od trojnika do kól (znaczy do zaciskow). Czy dostane w sklepie takie odcinki przewodów czy bede musial sam je ciac na miare? Czy mozna wymienic te przewody bez odpowietrzania cełego układu tylko tylnych zaciskow? pozdrawiam |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-17 18:09:16 przewody powinieneś postać w sklepie. Są odpowiedniej długosci i nawet powyginane w sposób pasujący.
Odpowietrza sie wtedy tylko tył. Ale postaraj sie nei spuscić całego płynu - lepiej aby pompa była zalana. zaślep czyms trójnik. Acha - i oczywiście przewody do tarczowych majastary typ gwintu (gruby), lucas ma drobny. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-10-17 18:46:01 Jako że olo już wszystko opisał to ja tylko dodam że cena tych przewodów to ok 12-15zł za oba... |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-17 18:47:36 ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-17 18:55:06 no i jeszcze chce dokupic te gumowe przewodziki. Wole miec nowe. Mam nadzieje ze dokupie te przejsciowki (takie tulejki) miedzy przewodami gumowymi i metalowymi. |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-10-17 19:28:01 No ja ostatnio dokupowałem gumowe na przód....
udało mi się dostać orginały Pirelli po 9zł/szt. ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-17 22:11:51
No bo ja jakies 2 lata temu wymienialem zaciski z tylu i jak probowalem przykrecic je do przewodow elastycznych to po przykreceniu zacisk byl odwrocony w druga strone. I jak nastawiam zacisk na wlasciwa strone to z gumowego przewodu robi mi sie zwijka. Nie dalo sie inaczej, bo przewod sztywny zardzewial. |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-10-17 23:13:14 No mi sztywny na moście pękł w tym roku w wielki piątek...
heh nawet nie wyobrażacie sobie jak ciężko było wtedy znaleźć trzeźwego mechanika... (na święta byłem na wiosce w lubelskim) A teraz na dniach zauważyłem początki parcienia przednich elastycznych i dlatego już kupiłem i muszę wymienić jakoś na dniach... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-17 23:25:50
No wlasnie mam taki zamiar ![]() A mi tez kiedys strzelil przewod prawy przedni. Schowany byl pod matą wygluszajaca i tam sobie rdzewiał jak mata dostala troche wody to ją trzymala i powodowala korozje na przewodzie. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-18 23:40:43
dzis pytałem sie o przewody ham. na tył.: długi 19zł te na moście po 8 każdy elastyczne - kpl na most 20zł Jak masz przewód juz gotowy to po prostu skręcasz je ze sobą i tyle. kluczyk 10 jest potrzebny. ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
luk_M Kraków | 2004-10-18 23:51:15 No dzięki OLO bo te moje stare to nieciekawie wyglądają.Mam jeszcze jedno pytanko czy ławto jest wymienić cały układ hamulcowy w DF-ie.Czy można sobie to samemu zrobić czy lepiej jechać z tym do warsztatu??No ale później to troszke problemów z odpowietrzeniem układu jest??Jeszcze jedno czy jak chce żeby zbiorniczek był na pompie hamulcowej (tak jak w polonezie) to musze wymieniać całą pompe czy można to jakoś przerobić?? ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-10-18 23:52:58 A dlaczego chcesz wymieniać cały układ?? ![]() Zbiorniczek nowy nabywasz,takoż uszczelki(te gumki w pompie) i montujesz do kupy ![]() |
luk_M Kraków | 2004-10-19 00:01:58 No wiesz Kao te przewody co idą do tyłu nie wyglądają rewelacyjne,a raczej tragicznie.Są tak jakby zardzewiałe,a raczej przerdzewiałe.Nie wiem jak wyglądają przednie przewody musze obadać i wtedy zobacze.Co ciężko jest wymienić te przewody (cały układ) w całym aucie??Narazie to głównie mi chodzi o ten doprowadzający do tyłu i te z tyłu.Jak zaglądne do tych przednich to zobacze trzy trzeba je wymieniać.No musze się wziąść za to bo tylny zacisk mi leje i musze go wymienić na a jak będe to robił to odrazu te przewody by się wymieniło. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-19 00:07:53
Do tylnego warto mieć kanał. Jest troche odginania i przyginania mocowań, ew. odkręcenie podpory, łapy skrzyni itp. Z kanałem da sie zrobić. Most - dostępny od biedy od spodu. Jak robisz generalke hebli to można to zrobić. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-10-19 00:08:17
Wszystko zależy na ile jesteś mechanikowaty. Zanim zaczniesz rozbierać układ sprawdź możliwość odkręcenia odpowietrzników na zaciskach. ![]() ![]() |
![]() lookaash 125p: '70 1,6 16v, '85 Opole | 2004-10-19 13:01:14 Przed robotą sprawdź, czy da się odkręcić odpowietrzniki - klucz nasadowy, najpierw lekko próbujesz dociągnąć, apotem odkręcić, jednocześnie cały czas pukając młotkiem w góre klucza. Jeśli wymieniasz przewody elastyczne to nie zapomnij o podkładkach miedzianych na łaczeniu elastyczny - zacisk. Przy skręcaniu przewodów sztywnych pamiętaj, że odcinek z gwintem musi łagodnie i łatwo, bez oporów, wkręcać się w miejsce przeznaczenia - wkręcaj zawsze palcami, dopiero dociągaj porządnym kluczem 10 płaskim lub specjalnym do przewodów ham. Należy dbać o to, aby przewody sztywne nie były luźne, muszą się trzymać na wszystkich mocowaniach - na budzie, na moście i na osłonie tarczy (z tyłu). Jeśli masz nowe przewody, to stare poprostu utnij szlifierką (elastyczne nożem) przy gwincie, nałóż klucz nasadowy i tak odkręcaj - oszczędzisz sąsiadom słuchania wielu przekleństw ![]()
BTW a w jakiej wiosce? Jestem ciekaw, bo pochodzę tamtych stron ![]() |