Do inforomegomaniaków...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.. mam pytanie takie troche z innej "beczki".. od rana walcze z trojanami udało mi się mks-em_vir wykasować tylko 2 niestety pozostałe 2 nie chcą za cholere opuścić mojego systemu.. czy jest na nie jakiś sposób.?? zaznacze, ze np. Norton anivir ich nie wykrył wogóle... jak bede musiała system położyć to bedzie totalna lipa.. gdyż nie zdażyłam ghosta nagrac..
pozdrawiam

AdAware... taki programik fajny.

ghosty, nortony i inne.... eee, dupa tam

Przeskanuj komp programem HijackThis a potem pokaż jego log na tym forum. Jest tam bardzo sympatyczna dziewczyna Picasso, która cierpliwie, krok po kroku ratuje z takich opresji.

[ wiadomość edytowana przez: Kartos dnia 2004-10-17 22:58:07 ]

Cytat:
AdAware... taki programik fajny.

Niestety nie wyszukuje wszystkiego co w kompie siedzi. Ogranicza sie głównie do drobnych szpiegów reklamowych.
Potrzebny jakis porządny i uznany antyvirus

To, czego Ci trzeba

pozdrawiam.

Witam ...
Dziękuje wszystkim za ifo.. pokolei korzystam z Waszych rad.. jednak jeszcze nie udało mi się wyeliminować kłopotu.. ale myśle, ze jeszcze dziś przed północą problem bede miała z głowy.. tak myśle..
pozdrawiam

Odszukaj tego trojana w systemie,następnie metodą wytnij i wklej przenieś go na pulpit.Otwórz menadżaera zadań,wejdź w procesy i zamknij wszystkie dziwne ...exe , np.ComComp.exe.Potem sprubój wykasować dziada z pulpitu,powinno pomóc.
pozdr.

Cytat:
2004-10-18 17:40:31, SEBA-OMEGA pisze:
Odszukaj tego trojana w systemie,następnie metodą wytnij i wklej przenieś go na pulpit.Otwórz menadżaera zadań,wejdź w procesy i zamknij wszystkie dziwne ...exe , np.ComComp.exe.Potem sprubój wykasować dziada z pulpitu,powinno pomóc. pozdr.

jeśli proces działa, to na pewno nie pozwoli się wyciąć
ale co się będę wtrącać

zrobiłam tak dziwne rzeczy w kompie żeby się ich pozbyć, ze jakby mnie ktoś zapytał , abym powtórzyła cały proces ich ponownego usuniecia to zapomnijcie..! nie zrobiłabym tego.. tyle kombinacji!! godzine temu niby już nie miałam scanowałam adwarem i mksem.. po godzinie czyli przed momentem znowu scan i.. kurcze znalazł się jeszcze jeden!! i to adware! usunełam go. jesli tak bedzie co godzine to chyba "sie" wyrzuce przez okno..
raz jeszcze wielkie dzięki..

Cytat:
2004-10-18 18:08:35, wodniczka pisze:
chyba "sie" wyrzuce przez okno.. raz jeszcze wielkie dzięki..

nie przez tylko samo okno

W pakiecie AdAware jest taki programik AdWatch...

Ustaw uruchamianie AdWatch'a przy starcie systemu.

Cytat:
ale co się będę wtrącać

Skad my to znamy Ala

Cytat:
2004-10-18 18:10:47, alicia pisze:
nie przez tylko samo okno

ani "przez" ani "samo" okno..
nie tym razem system czysty jak łza.. teraz tylko zalecenia Dra i bedzie cool..

A ja wywale troche z innej beczki:
Wiele trojanow atakuje usluge RPC (w MS zwana DCOM).
Jesli masz 2000 to:
start/usuchom/dcomcnfg, zakladka domyslne i wywalic "wlacz model obiektow rozproszonych ..."

jesli masz XP to:
start/uruchom/dcomcnfg
potem (nie pamietam, bo nie uzywam), beda trzy pozycje po llewej wylistowane, rozwinacz 1 i kliknac 1 raz rozwinieta galoz, po prawej pokarza sie komputerek, prawym klaw. myszki i wlasciwisci, i dalej jak dla 2000

trzeba tez poczytac o SECURITY na MS.

Polecam scaner RETINA - to usowa wirusow a skanuje system pod katem znajdywania luk w systemie.

Wywal IE zainstaluj OPERE, jest tez po polsku. (www.opera.com)
Wywalic usluge MESSANGER (poslaniec) i inne takie, jesli nie udostepniacie nikomu plikow to wywalic (zatrzymac) usluge SERVER i od niej zalezne. Jesli nie macie domowej sieci to mozna tez zatrzymac usluge STACJA ROBOCZA

Zatrzymywanie uslug:
na Moim Komputerze prawym i zarzadzaj, na dole sa uslugi ...

wywalic wszystkie zbedne udostepnienia

potem:
zmienic/dodac w rejestrze (start/uruchom/regedt32 lub regedit - pierwszy jest lepszy)

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlLSA
RestrictAnonymous:REG_DWORD:"1"

wywalic wszystko co jest w podkluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce

oraz:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnceEx

z klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
pozostawic tylko to co chcemy i nic innego

w kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiceslanmanserverparameters
dodac obowiazkowo:
"AutoShareServer"=dword:00000000
"AutoShareWks"=dword:00000000

na koniec zainstalowac jakiegos ZoneAlarma albo to:
http://www.tucows.com/preview/195390.html

jest o tyle ciekawe, ze skanuje ruch sieciowy i jest za darmo do domu.

pozdrawiam

PS
z linuxem zycie jest latwiejsze (choc sam tez uzywam windy)

Cytat:
2004-10-18 18:08:35, wodniczka pisze:
zrobiłam tak dziwne rzeczy w kompie żeby się ich pozbyć, ze jakby mnie ktoś zapytał , abym powtórzyła cały proces ich ponownego usuniecia to zapomnijcie..! nie zrobiłabym tego.. tyle kombinacji!! godzine temu niby już nie miałam scanowałam adwarem i mksem.. po godzinie czyli przed momentem znowu scan i.. kurcze znalazł się jeszcze jeden!! i to adware! usunełam go. jesli tak bedzie co godzine to chyba "sie" wyrzuce przez okno.. raz jeszcze wielkie dzięki..

Widzę, że przedstawiłaś problem Picasso i szybko dostałaś odpowiedź. Działania zalecone przez nią to klucz. Reszta to profilaktyka. Kiedy się poczyta z jakich opresji ona wyciąga ludzi to zasługuje na nobla.

Warto też skorzystać z gotowych porad wirusowych zamieszczonych tu i ogólnych np o odchudzaniu i przyspieszaniu systemu przez sprytne zmiany w rejestrze i zatrzymanie niepotrzebnych usług tu.

A tak swoja droga, to jak ostatnio pewien PAN poprosil o pomoc w kwestii IE to dostal zjebke a tu putanie o wiruski i tyle odpowiedzi ... nono ... poprawa czy agonia

Cytat:
2004-10-18 20:49:02, kalafior pisze:
A tak swoja droga, to jak ostatnio pewien PAN poprosil o pomoc w kwestii IE to dostal zjebke a tu putanie o wiruski i tyle odpowiedzi ... nono ... poprawa czy agonia

Ale zauważ , ze porady tu zamieszczone przez inoromegomaniaków są bardzo interesujące i istnieje możliwosc, ze nie tylko ja tych porad skorzystam czy skorzystałam , ale jeszcze inne osoby mają tą możliwość, które znajdą sie w podobnej sytuacji nie znajac się za bardzo na wirkach, trojanach itp. .. czego naprawde im nie życze..
Tak, tak Panie Kalafior.. to sa cenne wskazówki

Gdziez bym smial przypuszczac inaczej ...