| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-19 01:57:42 hmmm..petersen..no nie wiem jak ci jasniej wytlumaczyc co to znaczy wolny komp...to tak jak ze zwyklym pcetem ktory ma pare lat..nowsze gierki juz na nim nie chodza a stare sa kiepskie w porownaniu z nowymi komputer to maszyna cyfrowa ktora dokonuje obliczen na podstawie dostarczonych danych..jesli ilosc danych jest za duza albo dostarczana w zbyt krotkim czasie wtedy komputer nie jest w stanie w odpowiednim czasie dokonac stosownych obliczen i zwrocic wynikow..to proste moja instalacja ma 5 lat tak wiec jest zwyczajnie stara i moj komputer po prostu jest wolniejszy od wspolczesnych nawet jesli mowimy tylko o instalacjach II generacji.. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-10-19 10:10:12
![]() ![]() ![]() |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2004-10-19 22:00:09 Mój stary beznadziejny nowoczesny komp to był "Orion", a ten nowy co chodzi ekstra to podobno nieco starszy (ALE SPRAWDZONY) Bingo.
Generalnie co do kompów gazowych to po prostu nie bierzcie czegoś co jest nie sprawdzone, oszczędzicie nerwów i kasy (ja 2 miechy dopłacałem do interesu) Aha, moja instalka kosztowała 2300 (zbiornik w kole) |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-10-19 23:47:12
chwila chwila, nie porownuj PC-ta do kompa gazowego to raz a po drugie o jakich danych Ty mowisz...jedyne dane dostarczane do kompa gazowego to sonda lambda i ewentualnie zamontowany czujnik temperatury, do najprostszych wtryskow jednopunktowych (np silnik Opla 1. dane kompa wprowadza gazownik (obroty przy jakich przechodzi na gaz, czas przejscia, tryb jazdy, pwa itd itd) ale to dane "niezmienne" tzn zmienne ale tylko przy uzyciu diagnosty i PC-ta, tych wartosci nie zmienia komputer gazowy, sa wczytane "na stałe" komputer gazowy nie przetwaza tysiaca danych z tysiaca czujnikow oczywiscie dokonuje sie ulepszen kompow ale to jest zwiazane z nowymi typami instalacji i dotyczy to głownie kompow montowanych do wtryskow sekwencyjnych, tam sa wymagane calkiem inne parametry i calkiem inaczej sie dostraja samochod (pod obciazeniami, tzn w ruchu) w przeciwienstwie do normalnych instalek co do instalek to chyba najlepsza w tej chwili firma jest REG by OMVL i takie Wam polecam, sa nowoczesne (glownie reduktory) i sekwencje tez sa super |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-20 04:04:39
a niby dlaczego mam nie porownywac?? to z czym mam porownac..z piecem kaflowym?? idea dzialania obu urzadzen jest taka sama roznia sie interfejsem i moca obliczeniowa po za tym ilosc danych nie musi wcale sie wiazac z mnogoscia zrodel ich pobierania instalacje gazowe II generacji cechuje duzo wieksza bezwladnosc niz przy zasilaniu wtryskiem (obrazowo mowiac roznica jest jak w kierowaniu tankowcem a mala motorowka..(niekoniecznie zachowujac te proporcje ulepszenia kompow zwiazane z kolejnymi generacjami instalek to jedno..i faktycznie obecnie raczej nikogo juz nie interesuje poprawianie kompow do II gen. bo sama idea zrobila sie juz anachroniczna..ale pare lat temu bylo nieco inaczej..jesli twierdzisz ze nie bylo zadnych ulepszen kompow do starych instalek to czym tlumaczyc spora ich roznorodnosc na rynku oraz lepsze juz gorsze dzialanie?? skoro to takie proste to pierwszy komp II gen powinien byc zarazem ostatnim |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-10-20 11:26:56 Ato tu obliczać . Byle archaiczny Atmel 89c4051 na 12MHz wyda z zapasem na bajery. Broblem jest w oprogramowaniu i pojemnośći układu zasilania. Mowa tu o odległości reduktora do przepustnicy. Widziałem sporo aut gdzie droga ta było 1,5 metra. Tak duża pojemność nie pozwala na szybkie reakcje układu |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-10-20 18:03:41 gbaj...masz racje, mi sie popierdoliło i moj post jest w 50% bzdurny |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-22 01:04:55 petersen.. w sprawie formalnej co do umieszczenia reduktora..no ja musze ze wstydem przyznac ze mam reduktor przy akumulatorze..czyli jest jakies 1.5m od przepustnicy..ale na moj chlopski rozum to chyba nie tyle odleglosc od reduktora jest wazna ile od silnika krokowego ale pawol jesli masz cos ciekawego do powiedzenia w kwestii tej pojemnosci ukladu i mozliwym zwiazanymi z tym konsekwencjami to chetnie ja i mysle nie tylko ja poslucham..bo rozumiem ze chodzi o to ze cisnienie gazu wychodzacego z reduktora przy zbyt dlugim przewodzie moze ulegac ponadnormatywnym zmianom (gaz zbyt sie rozpreza) ale czy dzieki silnikowi krokowemu nie jest to rozprezenie zmniejszone??..naprawde zapraszam do wypowiedzi..bo ja kombinuje na chlopski rozum..wiec moge tutaj sie mylic.. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-22 23:43:28 dzis przyjrzalem sie dokladnie mojej instalce..przewod od reduktora do miksera ma jakies 80cm..wiec chyba nie tak zle |