Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kukuk BMW 318 TDS Poznań i okolice | 2004-10-19 08:15:32 Witam.
Mam problem. Byłem w warsztacie i podłączając komputer pan powiedział że kąt wtrysku mi skacze od 1,5 do 5,5 a powinno być 3,3 . Głownym objawem z jakim pojecham to odgłos ocierania (tak jakby "sz sz sz sz" ) narastający wraz z obrotami. Na słuch mówił że największy wdobywa się z z pompy. Wskazał że może to byc rozrząd czyli wymiana 3 kół (rolek), 2 łańcuchów, prowadnic górnej i dolnej. Wszystkie te nazwy podałem z opisu Pana mechanika. Nie znam się na mechanice więc proszę bez zagadek. może ktoś zna ceny części, ile powinna wynośić robocizna, co jeszcze warto zrobić gdy już będzie zdjęta głowica. przebieg 234 tyś Pozdrawiam |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-10-19 09:41:37 według ETK w tym silniku w rozrządzie są: trzy koła, napinacze ślizgowe (nie rolki) i dwa łańcuchy. z tego co tu widzę to nie trzeba zdejmowac głowicy by to zrobić. ale nie widziałem tego osobiście, opieram się tylko n wspomnianym ETK. to bedzie chyba spory wydatek, bo według cen z usa części kosztuować bedą równe 199 dolarów. jak dowodzi praktyka u nas części sa droższe. być może to akurat u nas będzie tańsze.
pozdrawiam |
![]() kukuk BMW 318 TDS Poznań i okolice | 2004-10-19 10:03:41 Warsztatowiec powiedział mi że trzeba ściągnąc głowicę ( co ciągnie za sobą dodatkowe koszty uszczelki i inne takie tam).
Po za tym nie wiem co to ETK oraz czy warto i gdzie kupić zamienniki. Jeszcze jedno, czy warto to robić w serwisie czy u "zaprzyjaźnionego" Koszt jaki mi podano to od 2.200 (wersja oszczędnościowa) do 3 000 tyś zł. Dlatego też moje pytanie czy warto, gdzie, skąd, i za ile ? kukuk |
![]() kukuk BMW 318 TDS Poznań i okolice | 2004-10-20 08:39:38 Czyli jakie to będą koszty ?? Czy mniej więcej napiszesz mi co trzeba wymienić przy takiej operacji ustawienia wałka rozrządu ?
Czy trzeba wymieniać wałek czy tylko go ustawić, czy głowice też trzeba zdjąć ? Pytam bo nie chcę popaść w koszty i niechciałbym żeby robili mi coś czego wcale nie trzeba robić a za co mnie skasują. Dzięki za odpowiedź kukuk |