Zmiana oleju z 20w50 na 10w40

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Otórz mam niedawno poskałdany silnik, i na dotarcie zalany był olejem 20w50 Orlen Lubro. Zamierzam dokonac zmany oleju na 10w40 shella. I teraz mam takie pytanie czy musze coś specjalnego zrobic przy tej wymianie? Tzn, miske olejowa itak musz zdjac bo uszczleka sie prosi, wiec ja dokłądnie wymyje, ale czy coś jeszcze musze zrobić, problem polega na tym ze po spuszczneiu oleju itak pozostaną jego restzaki, a jak wiadomo te dwa oleje znacznie róznią sie od siebie Czy tez porpostu spuścić olej i wlać nowy? Wszelkie sugestie mile widziane

Po spuszczeniu oleju pokrec kilka razy walem (np. rozrusznikiem bez wlaczonego zaplonu jesli masz na linke lub recznie), aby wylac resztki oleju z walu. Tak czy inaczej zawsze troche oleju zostanie w silniku i nie ma na to rady. W niczym ta odrobina nie przeszkadza - zalej nowy olej i ciesz sie autkiem

Nic nie rób takiego! Zwłaszcza na tym motorze! Miske w dół i jak chcesz oleju sie pozbyć wszystkiego to nie zapomnij odkręcić pokrywy od rozrządu i wyrzucić ta śrubę M32. Zleci Ci all potem wlej 10W40 i dzidaaaaaaaaaaaaaa.

Cytat:
2004-10-19 19:08:31, DaymoN pisze:
Nic nie rób takiego! Zwłaszcza na tym motorze! Miske w dół i jak chcesz oleju sie pozbyć wszystkiego to nie zapomnij odkręcić pokrywy od rozrządu i wyrzucić ta śrubę M32. Zleci Ci all potem wlej 10W40 i dzidaaaaaaaaaaaaaa.

wiekszej bzdury dawno nie slyszalem...

jeszcze kaz mu kazda srubke odkrecic i wyczyscic bo bedzie wilgotna od starego oleju....

Cytat:
2004-10-19 19:36:25, ZoLt4R pisze:
wiekszej bzdury dawno nie slyszalem... jeszcze kaz mu kazda srubke odkrecic i wyczyscic bo bedzie wilgotna od starego oleju....

Tia bzdury.......dziwne że każdy z mechaników lepszych tak robi no ale skoto mówisz że bzdury to spoko, ja wiem swoje ty swoje.

Hmmm Zoltar wiesz ale jak ja zalewałe mz Syntetyka na Minerala to tez tak robiłem .
Mi tak mechanik polecił..... Po pioerwsze od razu czyscic mozna filtr odsrodkowy a po drugie usuwa sie wiekszosc niepotrzebnego oleju - jakies 100 mililitrów....

Nie bede pisał o rozwarstwianiu oleju bo sie na tym nei znam ale takie cos mi ktos kiedys tłumaczył .

dziwne historie piszecie, moze jeszcze wziasc i wszystko kazda czesc diokladnie wytrzec. bez sensu, ja bym zrobil tak na noc fure bym postawil wyzej z lewej strony podstawil wiaderko odkrecil korek i niech leci cala noc. bedzie git. miski bym niesciagal.

jak zlewasz na dobrze nagrzanym silniku to olej lest dużo płynniejszy niż jak całą noc bedzie stał

No proste ze jest, ja bym spusicl na goracym, odczekal z 10minut zeby zlecial nalal nowy i nara, ale niektorzy lubia sobie zycie utrudniac

Cytat:
2004-10-19 20:06:15, DaymoN pisze:
Tia bzdury.......dziwne że każdy z mechaników lepszych tak robi no ale skoto mówisz że bzdury to spoko, ja wiem swoje ty swoje.

Każdy z lepszych mechaników...hmmm
To Ci najlepsi chyba rozbierają silnik na części pierwsze, myją wszystko rozpuszczalnikiem, suszą i skręcają do kupy żeby się resztek oleju starego pozbyć.

Kto tutaj pisze o konieczosci zaraz wycierania do sucha.
ja odkrecam koło pasowe czyszcze filtr .
A w tym silniku mam 2 korki spustowe i cały olej spływa ....
Wiec problem z tym ze w misce troche zostaje sam znikł....

kurde panoiwie widze ze zdania podizelone. czekam na inne opinie

Cytat:
2004-10-19 13:24:10, Abdull pisze:
Witam Otórz mam niedawno poskałdany silnik, i na dotarcie zalany był olejem 20w50 Orlen Lubro. Zamierzam dokonac zmany oleju na 10w40 shella. I teraz mam takie pytanie czy musze coś specjalnego zrobic przy tej wymianie? Tzn, miske olejowa itak musz zdjac bo uszczleka sie prosi, wiec ja dokłądnie wymyje, ale czy coś jeszcze musze zrobić, problem polega na tym ze po spuszczneiu oleju itak pozostaną jego restzaki, a jak wiadomo te dwa oleje znacznie róznią sie od siebie Czy tez porpostu spuścić olej i wlać nowy? Wszelkie sugestie mile widziane

Kup 4l oleju - 2 litry na jakies 15 min zeby wyplukac stary olej i nastepne 2 litry na wlasciwa wymiane.

Ja tam po lotosie zielonym wlalem lotosa zlotego - i jedynie sciagalem miske.

...i prosimy bez obrzucania sie o wypisywanie bzdur...qltura panowie

Cytat:
2004-10-19 22:27:50, blokus pisze:
Kup 4l oleju - 2 litry na jakies 15 min zeby wyplukac stary olej i nastepne 2 litry na wlasciwa wymiane. Ja tam po lotosie zielonym wlalem lotosa zlotego - i jedynie sciagalem miske.

Człowieku co ty gadasz? wiesz ile kosztuje litr Shella 10W40? i mam niby 60 zł wylac w błoto???

Zrob tak i bedzie dobrze, nawet jak troche oleju sie zmiesza to sie NIC NIE STANIE nagrzej moto, podnies fure z lewej strony spusc olej poczekaj jakis czas godzina bedzie za duzo ale jak chcesz, najmniej 10 15 minut. zakrec korek nalej nowy i po sprawie.

Zaraz się znajdą jeszcze ludzie co stwierdzą że Castrol im zabił silnik, że da malucha nie można lać RSa bo się silnik rozszczelnia i inne takie. To norma

Cytat:
2004-10-19 22:31:02, Abdull pisze:
Człowieku co ty gadasz? wiesz ile kosztuje litr Shella 10W40? i mam niby 60 zł wylac w błoto???

Pytales sie jak sie zmienia gatunek oleju wg ksiazki tak to sie robi.

Teoria teoria, praktyka praktyka.

[ wiadomość edytowana przez: blokus dnia 2004-10-19 23:13:27 ]

Cytat:
2004-10-19 22:49:01, 2Rotor pisze:
Zaraz się znajdą jeszcze ludzie co stwierdzą że Castrol im zabił silnik, że da malucha nie można lać RSa bo się silnik rozszczelnia i inne takie. To norma

Ja syntetyka zalalem po 3,3kkm od remontu wiec takie rzeczy nie mialy miejsca.

Cytat:
Po spuszczeniu oleju pokrec kilka razy walem (np. rozrusznikiem bez wlaczonego zaplonu jesli masz na linke lub recznie), aby wylac resztki oleju z walu.

zastanawiam sie co ci da krecenie rozrusznikiem.
pompa nie wypchnie ci z walu starego oleju bo niema co zassac a "na powietrze nie pojdzie"

Cytat:
Tak czy inaczej zawsze troche oleju zostanie w silniku i nie ma na to rady. W niczym ta odrobina nie przeszkadza - zalej nowy olej i ciesz sie autkiem

i tu sie z toba zgodze w 100%.

niema co panikowac z tym olejem.na kazdej butelce kazdego rodzaju oleju jest napisane ze miesza sie z kazdym innym rodzajem oleju silniukowego..
spuscic olej na cieplym .wyczyscic filtr.zakrecic korek.i wlac nowy olej. po skonczopnej zabawie jakis grilek piwko i cieszyc sie zyciem

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2004-10-20 10:03:19 ]