MotoNews.pl

Czy ktoś pamięta Poloneza Kiera ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam takie pytanko czy ktoś pamiętam Poloneza Kiera , który został zaprezentowany na targach w Poznaniu w 2000 r. Pytam z tego względu ze kumpel kupił poloneza z 2001r. po wypadku (czołówka) w wersji sedan z wpisem w dowodzie rej. nie Atu tylko Kier , na klapie również ma napis Kier z tyłu ,a tak oprócz tych detali jak ten wpis w dow. i nalepka na klapie rózni sie tylko kierownicą i podłokietnikami zaadaptowanymi z wersji kombi . Wiem ze róznił sie przodem miał atrape podobną do aut daewoo i inne lampy ,czy ktoś wie moze czy dostępne jest coś z blach do niego oraz plaskików (atrapa ,zderzak chyba taki jak w zwykłym plusie ) no i lampy . Szkoda by było robić go na zwykłego plusa z przodu wkońcu to jakiś inny model był , inaczej wyglądający z przodu . A i jeszcze jedno silnik ma zaadaptowany od Daewoo Nubira 1.8 benzyna nawet na klapie z tyłu pisze 1.8 GLi "Nubira Motor" choć takiego poloneza juz widziałem z taką nalepką z tym ze to był zwykły Caro Plus.

nawet nie wiedziałem, że takie Polonezy były
Jestem pod wrażeniem czego to się człowiek jeszcze nowego dowie na łamach naszego forum
Posiada ktoś jakieś zdjęcia bo aż zżera mnie ciekawość jak ten Polonez wygląda i ten silnik

jeśli dobrze pamiętam, to ten kier to był żart prima-aprilisowy tygodnika Motor

Zobaczcie artykul w Warto Wiedziec o kosztach utrzymania poloneza (ten nowy) - w komentarzach tez jest wzmianka o "Nubira Motor"

Sterciu, zrob jakies fotki, moze przeslij Adamusowi nr nadwozia, itp.

[ wiadomość edytowana przez: BolimA dnia 2004-10-21 18:19:29 ]

Nie słyszałem,chętnie dowiem się czegoś więcej
Jakieś fotki?

Znalazłem przedchwilą zdjęcie tego polonez mam go na twardzielu ale przyznam sie ze nie wim jak go wrzucić na forum

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2004-10-21 18:22:10 ]

Fotki z dysku nie umiescisz. Przeslij mi na maila to ja zaladuje na server i umieszcze.

Tego gościa co jest właścicielem tego Poloneza 1.8 (nubira motor) co troche wspomniał o tym poldku w dziale: warto wiedzieć to przydałoby się gdzieś złapać, porobić jakieś zdjęcia i opis tego auta w sumie to rarytas taki Polonez
Ciekawe ile takich Polonezów wyjechało z FSO

[ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2004-10-21 18:37:11 ]

koniecznie trzeba to ostrykać.
Hmm. czy silkik DU przypadkiem nie będize podobny do silnika opla? Cos takiego teżniedawno było. W końcu do lanosów bez przoblemu wchodzi zespół napędowy od kadeta/astry GSI

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ostatnio rozmawiałem z kumplem na temat silników Opla i Daewoo. Podobne, ale nie takie same są tylko silniki 1,6 Opla i 1,5 Daewoo. Kumpel pracuje w sklepie z częściami do Opla i mówił, że mechanicznie te silniki są niemalże identyczne - znacznie różnią się osprzętem. Natomiast 2.0 Opla i Daewoo to już inne silniki. Takie samo mają tylko mocowanie.

Cytat:
2004-10-21 18:17:57, Jojo pisze:
jeśli dobrze pamiętam, to ten kier to był żart prima-aprilisowy tygodnika Motor

Własnie znalazłem zdjęcie jego z jakiejś gazety nie wiem z jakiej bo jest wycięte z niej i jest to tylko to zdjęcie może to faktycznie z motoru, a tak poza tym to w dowodzie jest ten wpis ze to kier a wiec pryma aprilis -pryma aprilisem a polonez jest . Takze jakby to miałbybyc jakis prototyp to szkoda by skończył jak zwykły atu +.

A co do tego z warto wiedziec to nie wiem kto to moze to ten carus co go widziałem kiedys,a to co było w tamtym najśmieszniejsze to to ze był na blachach z niemiec a wiec odpada tamten.(zdziwko złapałem jak poldka na niemieckich blachach w polsce widziałem.)

Może napisac temu komus co pisał w "warto wiedzieć" zeby jakos sie skontaktował albo na forum sie zjawił.

Ja to zdjecie postaram sie jak najszybciej dorzucić do wątku (nieobiecuje ze dzisiaj)

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2004-10-21 19:44:16 ]

daj mi je na maila

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ten poldek pewnie jest biały a lampy powinny podejść z jakiegoś DU

Panowie! W Nubirze sprzedawanej w Polsce nie było silnika 1.8 tylko 1.6 lub 2.0. Może to wersja z silnikiem 1.6 16V? Czy ktoś ma może zdjęcia tego samochodu? Bedę wdzięczny za ich publikacje, bo szczerze mówiąc po raz pierwszy słyszę o takim samochodzie.

Z tego co wiem silnik 1,8 miało Daewoo Tacuma.

No tak, Tacuma miala cos takiego.

Cytat:
2004-10-21 17:50:24, sterciu pisze:
Witam mam takie pytanko czy ktoś pamiętam Poloneza Kiera , który został zaprezentowany na targach w Poznaniu w 2000 r. Pytam z tego względu ze kumpel kupił poloneza z 2001r. po wypadku (czołówka) w wersji sedan z wpisem w dowodzie rej. nie Atu tylko Kier , na klapie również ma napis Kier z tyłu ,a tak oprócz tych detali jak ten wpis w dow. i nalepka na klapie rózni sie tylko kierownicą i podłokietnikami zaadaptowanymi z wersji kombi . Wiem ze róznił sie przodem miał atrape podobną do aut daewoo i inne lampy ,czy ktoś wie moze czy dostępne jest coś z blach do niego oraz plaskików (atrapa ,zderzak chyba taki jak w zwykłym plusie ) no i lampy . Szkoda by było robić go na zwykłego plusa z przodu wkońcu to jakiś inny model był , inaczej wyglądający z przodu . A i jeszcze jedno silnik ma zaadaptowany od Daewoo Nubira 1.8 benzyna nawet na klapie z tyłu pisze 1.8 GLi "Nubira Motor" choć takiego poloneza juz widziałem z taką nalepką z tym ze to był zwykły Caro Plus.

Jak dla mnie super blef i to do kwadratu. W kwietniu 2000 roku w Motorze zrobili sobie żart komputerowy. W nstępnym to wszystko odwołali.
Skany zdjęć z Motoru w
łozyłem na ta stronke - zasysajcie do woli.

Nie no z tym przodem w tym Polonezie to przesada

Cytat:
2004-10-21 22:07:28, -DLUGI- pisze:
Nie no z tym przodem w tym Polonezie to przesada

Piękny co ??

Gadałem z kumplem przedchwilą (az pojechałem do niego ulice dalej). musze przyznać ze sam sie wkręciłem ,bo jednym słowem wkręcił mnie ze coś takiego było robione. To jest zwykły ATU+ stymze niezle wyposazony szybki elektryczne x4 el.reg.lusterka , klima., c.zamek , alusy , welur ,podłokietniki od kombi ,kolor-czarna perła. Po przodzie truno było wywnioskować co to jest za auto wogóle jedynie kształt szyby i dachu wnioskował ze to polonez ,jednakze silnik 1.8 od daewoo to fakt sam go widziałem przynajmniej to co z niego zostało , moze da sie go ozywić jeszcze , z tyłu ma napis Kier Plus ale to ktoś napewno dorobił - krzywo dociete napisy(wcieliłem sie na początku w rolę detektywa i go sobie obejrzałem i juz cos mi nie pasowało , gdzie ta atrapa taka brzydka i wielka na zdjęciu , przeciez cos z niej chociazby powinno zostac) . Tak poza tym to z tym silnikiem to juz jest widoczna prawda , jutro auto jedzie do blacharza zobaczymy co z tym silnikiem jak wyciągną , jak bedzie cały to wraca zpowrotem do poldka i wtedy jakies foty porobi sie , a tak wogóle jestem ciekaw czy są jakieś poldy jeszcze z tym silnikiem (widziałem jeszcze jednego kiedyś C+)