MotoNews.pl

Kierunkowskazy boczne a hak

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy aby założyć hak koniecznie trzeba mieć zmontowane kierunkowskazy boczne.

Cytat:
2004-10-22 23:04:42, romko pisze:
Czy aby założyć hak koniecznie trzeba mieć zmontowane kierunkowskazy boczne.

Tak.

Bez kierunków nie bodbiją ci dowodu.W rekordzie musiałem zakładać kierunki.W seniu mam hak bez kierunków.

słyszałem, że jak przedni kierunkowskaz jest widoczny z boku to nie trzeba, kolega ma VW T4 i zakładał hak i w stacji djagnostycznej na badaniach nic nie mówili że musi zamontować boczne.

Jak ja byłem na przeglądzie technicznym to dokładnie sprawdzał czy mam boczne kierunki (mój kumpel ma starszą astre bez kierunkowskazów bocznych i kazali mu na przeglądzie dorobić i wrócić po dorobieniu) i sprawdzał czy świecą. Więc chyba boczne są wymagane!

Mam Astrę '97, nie mam bocznych kierunków... na razie jeżdżę.

Boczne kierunki z tego co wiem byly montowane fabrycznie jezeli samochod mial fabrycznie montowany hak. Moja 95/96 ma hak i kierunki.

ja mam hak - fizycznie i w bity w dowodzie - ale żadnych dodatkowych "świecidełek" nb bokach nie mam - szczerze to predzej wypierdzieliłbym hak niż pozwolił sobie na montowanie jakiś lampek tam gdzie ich nie było... no ale ja mam nieco inne auto

Moja asterka miała kierunkowskazy... Ale nie miała fabrycznie haku. Hak zakładał poprzedni właściciel, a na fotkach mojego autka jak jeszcze był w Niemczech widać, że są boczne kierunki. Pozdrawiam

PS. Rocznik 1997

hmm,tez pierwszy raz słysze o czyms takim?
rozumiem,ze niby trzeba mieć kierunki na np tylnych błotnikach,takie jak te na przednich?

a co hak przeszkadza dla kierunków?przeciez przyczepa ma swiatla więc nie rozumiem o co chodzi

jak ktoś zna,to niech zapoda regulacje prawną dot. tej kwestii
ale jakos nie chce mi sie wiezyc w takie cos

w ladzie miałem hak i zadnych swiatalek nie miałem

Cytat:
2004-10-23 23:49:30, Pshemal pisze:
Mam Astrę '97, nie mam bocznych kierunków... na razie jeżdżę.

Pewnie była bita i ma błotniki od starszej Bo ten rocznik juz raczej powinien mieć.

Cytat:
2004-10-24 00:25:52, Kamill pisze:
Boczne kierunki z tego co wiem byly montowane fabrycznie jezeli samochod mial fabrycznie montowany hak. Moja 95/96 ma hak i kierunki.

mam w Seniu fabryczny hak i nie mam bocznych kierunkow i nie widac przednich kierunkow z boku przeglady przeszedlem dwa i na zadnym nic mi nie mowili

Zapewniam Cię LUK, że jesteś w dużym błędzie.

A ja powiem tyle, że miałem spotkanie z Policjantem
i mi pokazał przepis gdzie napisane jak wół było że przy haku holowniczym kierunki muszą być i ma prawo zabrać dowód jeśli takowych nie ma przy założonym haku, ale w 9 na 10 przypadkach przymkną oko, gożej jest jak ktoś obecnie zakłada hak, mało która stacja podbije się pod hakiem bez kierunków. Następne przeglądy są już łatwiejsze.

A u mnie jest fabryczny (prawdopodobnie) hak, wbity w dowód i żadnych dodatkowych bocznych kierunków nie ma. Inna sprawa, że kiedyś w zamierzchłej przeszłości ktoś zmienial błotniki przednie... Ale na przeglądzie się nie czepiali.
A z resztą taki wątek już był chyba: było coś takiego, że muszą być boczne kierunki, ale nie znaczy, ze nie mogą mieć wspólnego źródła światła z przednimi...czy coś w tym stylu...

Ja mam fabryczny hak a kierunków brak